Nová registrace Zapomenuté heslo

Pide s vejcem a sýrem: Recept na turecký chléb, který strčí do kapsy i pizzu

26. 4. 2025
Turecký plněný chléb pide
Shutterstock

Na první pohled sice vypadá jako skromná placka, ale dostane vás svou chutí. Turecké pide je jako pizza z Orientu – těsto měkké jako obláček, okraje křupavé a uprostřed rozteklý sýr, vejce, zelenina nebo kořeněné maso. Upečte si doma hit tureckých ulic a zjistěte, proč se po něm vždycky jen zapráší.

Když pizza potká Orient: Pide se často přezdívá „turecká pizza“, ale ve skutečnosti má k italské klasice jen vzdálený příbuzenský vztah. Jeho těsto je měkké, elastické a nejčastěji se tvaruje do podlouhlého člunu, který se při pečení krásně nafoukne a po stranách zezlátne. Do středu pak patří náplň – a tady se fantazii meze nekladou. Tradiční je jemně kořeněné mleté maso, sýr beyaz peynir (něco jako feta), rajčata, špenát nebo právě rozklepnuté vejce, které se v troubě jen tak tak zatáhne.

 

Historie, která voní po koření

Pide má v Turecku dlouhou tradici. Poprvé se o něm psalo už v dobách Osmanské říše, ale podle historiků sahá jeho původ ještě dál – k perským plackám a starověkým receptům, které spojovaly chléb s oblohou. V Anatolii se pide často podávalo při slavnostech, ale i jako rychlý oběd z ulice. Dnes ho najdete v každém městě – od malých rodinných pekáren až po bistra, která vám ho naservírují se vší parádou.

V Turecku se na pide chodí podobně, jako my vyrážíme na pizzu. Každý má svou oblíbenou kombinaci a kolem náplní se vedou vášnivé debaty – trochu jako u nás, když se řeší, jestli patří ananas na pizzu nebo ne.

Pide a vejce? Láska na první pohled

Když přijde na výběr náplně, verze s vajíčkem si ukradne pozornost téměř vždy jako první. Rozklepnuté vejce uprostřed placky je totiž nejen efektní na pohled, ale přidá pide další vrstvu chuti. Žloutek zůstane krásně vláčný, bílek se jen lehce zatáhne – a to je přesně to, co chcete. Trik spočívá v načasování: pide vytáhněte z trouby ve chvíli, kdy je vajíčko „tak akorát“.

 

Sýr, špenát nebo mleté maso? Pide má stovky podob

V různých regionech Turecka najdete různé variace: někde se do těsta přidává jogurt, jinde naopak sází na pořádnou dávku olivového oleje. V Trabzonu ho naplní pastırmou (sušeným hovězím masem) a vejcem, v oblasti Karadeniz přidávají spoustu másla a sýr, který se krásně táhne. Ve východní Anatolii zase dávají přednost pálivým papričkám a kořeněnému mletému masu.

Turecké pide se sýrovou náplní a vejcem

Turecké pide se sýrovou náplní a vejcem

< 50 min
5(5x)
Přečíst recept

Chcete si pide připravit doma?

Dobrý nápad! Těsto na pide je jednoduché – směs mouky, vody, droždí, cukru a soli. Důležité je ho neuspěchat. Nechte ho dobře vykynout a nebojte se ho propracovat pořádně rukama. Pak už stačí rozválet, naplnit, zahnout okraje do tvaru lodičky a dát péct. A nezapomeňte: vejce vždy až na závěr!

 

Tak trochu jiná pizza, tak akorát jiná večeře

Pide je ten druh večeře, který vypadá efektně, chutná skvěle a přitom vás nestojí víc než hodinu času v kuchyni. Můžete ho jíst rukama, krájet jako pizzu nebo trhat jako chleba – a pak už jen sledovat, jak mizí ze stolu.

Zdroj: themediterraneandish.com, mamafatma.com, Wikipedia, Apetit

Doporučujeme recept s videem

Yumurta piyazi (turecký vajíčkový salát)

Sdílet článek

Turecká kuchyně Na cestách Zahraniční kuchyně Vejce a pokrmy z nich

Související články