Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pizzocheri: Italské těstoviny z pohankové mouky a zimní zeleniny, které nejspíš neznáte

Pizzocheri
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Když se řekne Itálie, většina z nás si vybaví pizzu, těstoviny nebo tiramisu. Pizzocheri, tradiční pokrm z regionu Lombardie, vás ale možná překvapí. Nejde totiž o pizzu, jak byste mohli tipovat, ale o těstoviny z pohankové mouky, které si můžete snadno připravit i doma!

Pizzocheri jsou těstoviny z pohankové mouky, která jim dodává jedinečnou chuť a jemně oříškový tón. Na první pohled vypadají jako tagliatelle, jen trochu kratší a širší. Tradičně se vaří s bramborami, zelím (nebo mangoldem) a pořádnou dávkou sýra Bitto nebo Casera – regionálních sýrů, které se po zahřátí krásně táhnou.

Věděli jste, že…

  • Pizzocheri pocházejí z údolí Valtellina v Lombardii, kde se pohanka pěstuje už od středověku. Tato surovina hrála klíčovou roli v horské kuchyni díky své odolnosti vůči chladu.
  • Pohanka není obilovina! Přestože ji většina lidí považuje za obilí, ve skutečnosti jde o pseudoobilovinu. Je přirozeně bezlepková, což dělá pizzocheri vhodné i pro ty, kteří se lepku vyhýbají.
  • Tradiční kuchyně Valtelliny, včetně pizzocheri, byla zařazena na seznam nemateriálního dědictví UNESCO jako příklad regionálního kulinářského umění. A není divu, první psané zmínky o pohankových těstovinách najdete už na přelomu 15. a 16. století

Jak připravit pizzocheri?

Vyzkoušejte si připravit autentické pizzocheri podle tradičního receptu – s bramborami, kapustou a spoustou másla i sýra!

Suroviny (pro 4 osoby): 500 g brambor, 400 g kapusty, 400 g pohankové mouky, 100 g hladké mouky + na podsypání, 270 ml vody, 150 g másla, 200 g sýra Casera (nebo ementálu či jiného polotvrdého sýra), 6 stroužků česneku, strouhaný parmazán (nebo Grana Padano), špetka soli

Postup:

  1. Příprava těsta: Smíchejte pohankovou mouku s hladkou moukou a prosejte je do mísy. Přidejte 270 ml vody, špetku soli a začněte pomalu hníst. Přesuňte těsto na lehce pomoučený vál a rukama zpracujte do hladké a kompaktní konzistence. Vyválejte těsto na plát o tloušťce 2 mm. Těsto nakrájejte na pásy široké 10 cm, poté každý pás rozkrájejte na nudle o šířce přibližně 1 cm.
  2. Příprava zeleniny: Oloupejte brambory a nakrájejte je na půlkolečka. Kapustu očistěte, odstraňte košťál a listy nakrájejte na proužky široké asi 2 cm.
  3. Do velkého hrnce (minimálně 6 litrů) nalijte dostatek vody a přiveďte k varu. Osolte ji a nejprve vložte kapustu, kterou vařte 8 minut. Poté přidejte brambory a vařte dalších 8 minut.
  4. Mezitím oloupejte česnek, nakrájejte ho na poloviny a pomalu ho zahřívejte v rozpuštěném másle, dokud nezíská zlatavou barvu. Jakmile je česnek opečený, vyjměte ho z másla. Sýr Casera nakrájejte na kostičky.
  5. Do hrnce s kapustou a bramborami přidejte těstoviny pizzocheri. Vařte je přibližně 8 minut od bodu varu. Poté opatrně sceďte.
  6. Servírování: Na talíř vrstvěte těstoviny, brambory a kapustu. Každou vrstvu posypte kostičkami sýra, přelijte máslem a hojně posypte strouhaným parmazánem. Nemíchejte – nechte vrstvy krásně prolnout.
  7. Podávejte horké a užijte si autentickou chuť italských hor!

Tipy a triky

  • Pokud neseženete tradiční italské sýry, nebojte se použít kombinaci goudy, ementálu a švýcarského sýru Gruyère.
  • Originální recept doporučuje kapustu, ale zkuste i mangold, pokud ho máte po ruce.
  • Přidejte do másla bylinky jako je tymián, rozmarýn nebo šalvěj, přidáte tak další chutě, které s těstovinami dokonale ladí.
  • V některých oblastech se do pizzocheri přidává i jemně nakrájená šunka nebo pancetta, vyzkoušejte i tuto variantu.

Zdroje: Italskakuchyne.cz, La cucina italiana, Wikipedia, Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...