Na víkend v Kodani, která je známá svou úžasnou gastro scénou, jsem se vydala s dlouhým seznamem podniků a už předem mi bylo jasné, že do většiny z nich nestihnu zavítat. Přesto jsem tu objevila osm fantastických míst, jejichž návštěvu vám můžu vřele doporučit.
Kde se v Kodani dobře najíst za přijatelnou cenu?
Je obecně známo, že v Kodani (respektive v celém Dánsku) je draho a v restauracích obzvlášť. Výjimky ale existují. „Krásná symbióza kávy, jídla a literatury,“ uvádí na svém instagramovém profilu Paludan Bogcafé a je to naprosto trefné. Tenhle jedinečný podnik v Latinské čtvrti v centru Kodaně je totiž kavárna, restaurace a antikvariát v jednom – stěny interiéru zdobí regály plné knih, takže si kromě šálku kávy, snídaně, obědu, svačiny či večeře můžete ještě něco přečíst.
- Hlavní chod tu stojí do 100 dánských korun (DKK), tedy něco okolo 300 Kč – což je na kodaňské poměry docela slušná cena.
- Já jsem zvolila lososa s pečenými brambory a salátem, přítel si dal Paludan’s burger z hovězího masa s čedarem, slaninou, pečenými bramborami a chilli majonézou – oba jsme si moc pochutnali a vyhladovělí po cestě z Prahy jsme ocenili velké porce.
Nedaleko Strøget, jedné z největších nákupních tříd v celé Evropě, najdete Arket Cafe (konkrétně na ulici Købmagergade), které je součástí obchodu s oblečením od známé skandinávské značky Arket.
- Moc jsem si pochutnala na jejich salátu s pečenou mrkví, kadeřávkem, kozím sýrem, luštěninami, oříšky a hummusem, který byl výborně ochucený a bylo ho tolik, že by se z něj najedli i dva hladové krky. Vedle salátů si tu můžete dát různé sendviče, sladké pečivo, limonády a dobrou kávu.
- Upřímně jsem nečekala, že v podniku, který náleží komerční značce oblečení, ochutnám takhle skvělé jídlo, díky kterému nebudu mít hlad celé odpoledne. Ale po zjištění, že za menu tohoto vegetariánského podniku stojí zkušený šéfkuchař Martin Berg, jsem pochopila, proč v Arket Cafe tak dobře vaří.
Nenechte si ujít fenomenální dánské sladké pečivo
Které by podle Scandi Culture možná ani nevzniklo, kdyby se pekaři v Dánsku nerozhodli v roce 1850 stávkovat, kvůli čemuž museli majitelé kodaňských pekáren najmout zahraniční pracovníky, mezi nimiž bylo i několik rakouských pekařů, kteří zavedli nové techniky. A když stávka skončila, Dánové začali upravovat rakouské recepty – často do nich přidávali více vajec a tuku – čímž položili základy tomu, co dnes známe jako dánské pečivo.
- Tyhle pochoutky z plundrového těsta najdete v Kodani skutečně na každém rohu, ale já s čistým svědomím doporučuju především pekárnu Hart Bageri, kde jsem si ke snídani dala fantastický spandauer – asi nejtypičtější dánské sladké pečivo s marmeládou a žloutkovým krémem, kterému se tu prý přezdívá „pekařovo špatné oko“. K tomu si nezapomeňte dát kávu z místní pražírny Prolog, jejichž zrnka si můžete koupit jako suvenýr domů.
- Přiznám se, že skořicové rolky mi často připadají suché, proto jsem byla naprosto ohromená tak vláčnou a lahodnou kanelsnurre v Democratic Coffee Bar, jakou jsem dosud neochutnala. Tahle kavárna je navíc propojená s knihovnou, takže si po vychutnání dobrot a kávy budete moci prohlédnout spoustu knížek.
Káva, brunch a ještě více pečiva
Kodaň je doslova ráj kaváren a bister, kde po celý den seženete brunchová jídla společně s výběrovou kávou. A protože to je přesně to, co mám ráda, měla jsem na hledáčku také populární Atelier September šéfkuchaře Frederika Billa Brahe a jeho vyhlášené šlehané máslo.
- To jsem nakonec nestihla ochutnat, protože jsem zavítala do nedalekého Apotek 57, které stalo útočištěm pro odpolední svačinku v podobě čerstvé rajčatové focaccii se sýrem stracciatella a výbornou ledovou matchou. Určitě sem doporučuji zavítat dopoledne a vybrat si z menu plného sezónních jídel – například dánský snídaňový talíř s kváskovým pečivem, šlehaným máslem, sýrem Vesterhavsost, vejcem naměkko a domácím džemem. Navíc se ocitnete ve stylovém interiéru, který je propojený s obchodem Frama Studio plným designového nábytku, nádobí a ekologické kosmetiky.
- Snídani, oběd, kávu, každé ráno čerstvě upečený chléb a další pečivo (třeba mrkvový chlebíček s krémem) z těch nejkvalitnějších surovin od místních farmářů si dejte v unikátním prostoru pekárny Lille Bakery, která se nachází na ostrově Refshaleøen. Z centra je to asi hodinová procházka – tu si ale můžete zkrátit půjčením kola, které je tu velmi používaným dopravním prostředkem, nebo jet autobusem. Cestou každopádně minete vstup do areálu slavné michelinské restaurace Noma, která ale v roce 2025 zavře, aby se z ní stala potravinářská laboratoř.
Fine dining v restauracích Uformel a Barabba
Večeři v podobě vyladěného pětichodového menu jsem měla možnost ochutnat v restauraci Uformel, která se v současnosti objevuje i v michelinském průvodci společně s dalšími 78 podniky – včetně její „starší sestry“ Formel B, která se pyšní michelinskou hvězdou. Uformel je však méně formální a v interiéru v černo-zlatých tónech, kterému vévodí otevřená kuchyně, se člověk cítí opravdu uvolněně.
- Podávají tu moderní severskou kuchyni z kvalitních surovin od místních producentů a samozřejmě ctí sezónnost. Já jsem měla možnost ochutnat rybu Hiramasa s uzeným smetanovým sýrem, bílým chřestem a chilli, smaženého halibuta s česnekem a petrželkou, tatarák z hovězího masa s rajčaty a černým pepřem, iberijské vepřové maso s bílým chřestem, hnědým máslem a černým česnekem a panna cottu s rebarborou a zmrzlinou.
- Tohle menu, ke kterému dostanete jako předkrm vynikající smažený bramborový chléb se šlehaným máslem, stojí 695 DKK (okolo 2300 Kč) – což je sice dražší, ale za ten zážitek opravdu stojí. A i když jsou porce malé, je jich tolik, že hlad mít opravdu nebudete.
Poslední a neméně skvělá večeře se konala v sympatické restauraci Barabba s moderní italskou kuchyní, kde si můžete dát několikachodové menu za 600 DKK, ale my tentokrát zvolili několik jídel à la carte.
- Vedle rajčatové focaccii s parmezánovo-rukolovým dipem jsem musela ochutnat jejich ikonické špagety s máslem, šťávou z ančoviček Colatura di Alici a černým kaviárem, které sice byly moc dobré, ale protože mám raději výraznější chutě, byla jsem nadšená především z noků plněných ndujou a z grilované chobotnice. A co se týče dezertů, crostata s ricottou, višněmi a bergamotem i baba s rumovou zmrzlinou byly úžasné.
- Každý hlavní chod tu stojí okolo 200 DKK (přibližně 660 Kč), dražší jsou pouze vyhlášené špagety s kaviárem (stojí 290 DKK) a dezerty se pohybují okolo 100 DKK.
Do Barabby i Uformel si určitě udělejte rezervaci. V opačném případě je celkem pravděpodobné, že na vás nezbyde místo.