Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice ze Švýcarska: V sýrové velmoci ochutnáte absolutní světovou špičku mezi sýry, píše Šárka

Švýcarské sýry
ZDROJ: se souhlasem Šárky Měřičkové
sdílet:

Švýcaři si, podobně jako ve Francouzi a Itálové, potrpí na kvalitu jídla. Když ochutnáte švýcarský sýr nebo čokoládu, zatají se vám dech! Vydejte se se mnou na cestu za pochoutkami, které po cestách Švýcarskem dělaly mým chuťovým pohárkům nejlepší společnost.

V zápiscích z Bernu jsem vás seznámila s tipy na restaurace a kavárny. Teď podíváme na: 

  • švýcarské sýry, které jsem se svou gurmánskou vášní musela nutně ochutnat
  • do městečka Thun 
  • ryze dámský koktejl, který jsem ochutnala na koncertě v rámci jazzového festivalu

Ochutnejte ty nejlepší švýcarské sýry!

Ve Švýcarsku si přijdou na své milovníci sladkých i slaných chutí. Vedle světoznámých čokolatiérů zde kralují také mistři výroby sýra. A to již od dob, kdy se horalé v Alpách naučili zpracovávat mléko. První zmínky o švýcarském sýru se datují do doby před více než 2 tisíci lety. Alpský vzduch zřejmě svědčí nejen zvířatům, ale i výrobcům sýra.

Jaké sýry můžete ve Švýcarsku ochutnat a k čemu se hodí?

  • Gruyére: Můj nejoblíbenější tvrdý švýcarský sýr bohaté vyzrálé chuti, který skvěle chutná jen tak i v oblíbeném sýrovém fondue či raclette.
  • Emmental: Polotvrdý sýr s charakteristickými velkými oky a jemnou chutí, který se hodí na přípravu quiche a podobných slaných koláčů.
  • Appenzeller: Aromatický sýr ostřejší výrazné chuti, která zráním nabírá na síle. Nejlépe si jej vychutnáte samotný s ořechy, sušeným ovocem a pikantním čatním
  • Sbrinz: Tvrdý sýr, se často srovnává s italským parmazánem. Stejně tak jej můžete použít na těstoviny či do rizota.
  • Tête de Moine: Polotvrdý sýr intenzivní chuti, který se často podává v podobě růžiček vytvořených nástrojem zvaným girolle. Hodí se k vínu na sýrovém prkénku
  • Schabziger: Sýr zelené barvy, kterou mu dodává modřínový prášek, je ideální na těstoviny nebo do pomazánek.
  • Tilsiter: Jemný polotvrdý sýr vyráběný ve více variantách (např. s kořením) vhodný jak zastudena do sendviče, tak rozehřátý v sýrové omáčce. 
  • Vacherin Fribourgeois: Poloměkký krémový sýr s lehce ovocnou chutí se hodí na sýrové prkénko i do fondue.
  • Vacherin Mont d´Or: Měkký krémový sýr tradičně pečený v nádobě ze smrkové kůry je vhodný k čerstvému chlebu a zelenině, upéct jej můžete také na grilu nebo v troubě. 

Malebný Thun pod horou

Cílem naší cesty v městečku Thun bylo jezero Thunersee. Květnové počasí přálo procházce, kterou nám po celou dobu zpříjemňovalo šumění azurové řeky Aary. Výhled na jezero je kouzelný z břehu jezera, kde se nad mraky tyčí pyramidová hora Niesen. Ta je po staletí inspirací kreativních duší a oblíbeným turistickým cílem. Užít si ho můžete i z terasy zámku Schadau.

Luxusní Barbie koktejl 

V rámci mého pobytu ve Švýcarsku jsem si krom tajů divukrásné přírody dopřála také kulturní zážitek. V prostorách hotelu Innere Enge v Bernu se konal vyhlášený jazzový koncert v podání italské zpěvačky Roberty Gambarini, ten jsem si nenechala ujít. Dechberoucí atmosféru, skvělou hudbu a příjemné prostředí jsme podtrhly koktejlem s názvem Rhu-Barbie. 

Sladkokyselá chuť Rhu-Barbie s jasnými tóny rebarbory mě doslova uchvátila. Recept jsem sice nezískala, ale v nápojovém lístku stálo, že se jedná o kombinaci rebarborového sirupu, ginu, citronové šťávy, cukrového sirupu a prosecca. Můj koktejl ozdobený malinkou růží byl zkrátka úchvatný. 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín