Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poklady Rakousko-Uherské kuchyně: Císař František Josef I. jedl tak rychle, že kvůli němu vznikl Tafelspitz

Tafelspitz se špeclemi a kedlubnovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rakousko-uherská kuchyně měla na tu naši nesporný vliv a mnoho receptů jsme přijali za vlastní. Co by byl nedělní oběd bez řízku a odpoledne bez kávy a štrúdlu! Připomeňte si s námi ta jídla, která se k nám neprobojovala, a přesto stojí za pozornost.

Když se řekne Rakousko, většině se vybaví řízek přes celý talířštrúdl a dort Sacher. Rakouská kuchyně toho ale nabízí násobně více. Její složení ovlivnily místní podmínky, jednotlivé oblasti a také historie: Rakousko-Uhersko (1867–1918) bylo geograficky druhou největší zemí v Evropě po Ruské říši a mnohonárodnostní monarchie na Dunaji tak samozřejmě obohatila i kuchyni.

Nejznámějším receptem pocházejícím z této doby, který se dodnes těší velké oblibě, je Tafelspitz, o kterém je známo, že jej miloval císař František Josef I.

Málokdo už ale ví, že toto jídlo vzniklo proto, aby vydržel déle u stolu. František Josef I. totiž jedl mimořádně rychle, což pro dvořany znamenalo, že se moc nenajedli, museli totiž skončit vždy s panovníkem. Vrchní kuchař proto vymyslel tento pokrm s dlouhým a obřadným servírováním, který císaře udržel u stolu delší dobu.

  • V legendárním pokrmu rakouské kuchyně vycházíme z receptury věhlasného vídeňského restaurantu Plachutta.

Abychom vzdali hold i další oblasti, která do Rakouska-Uherska patřila, zabrousili jsme do pokladnice receptů Maďarska. Přes všechny perkelty (podoba našeho kuřete na paprice je znatelná) jsme nakonec skončili u sladkého, u proslulých Rákocziho řezů.

  • Recept sice vznikl až po 2. světové válce, ovšem velmi rychle se ujal a získal na popularitě nejen v Maďarsku, ale i v sousedních zemích.
  • Recept nenese jméno vévody Františka II. Rákócziho, který vedl povstání proti Habsburkům, ale cukráře Jánose Rákócziho, který koláč vymyslel.Recept na koláč se sněhem a džemem vznikl při příležitosti Světové výstavy Expo 1958 v Bruselu.

Další poklady Rakousko-Uherské kuchyně najdete pod článkem.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, hluboký pekáč se spoustou šťávy nebo vína a dostatek času. Tahle trojkombinace je zárukou úspěchu. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč