Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Přemek Forejt odhaluje pravdu o vajíčkách z McDonald’s

AD
Přemek Forejt
ZDROJ: McDonald's
sdílet:

Jeden z nejznámějších českých kuchařů vyrazil za dalším dodavatelem – zavítal do Černčic v Ústeckém kraji, kde zjišťoval původ vajíček pro snídaňovou nabídku a také to, jak se zachází s nosnicemi.

Vajíčka k snídaní v McDonald’s patří k oblíbeným pochoutkám. Určitě je i vy máte rádi v bagelech, muffinech nebo jako míchaná vejce – vždy chutnají stejně skvěle. Bohužel se mezi lidmi rozšířil mýtus o tom, že vajíčka nejsou skutečná, ale vyráběná z prášku. Právě tento nesmysl chtěl Přemek prozkoumat, a tak se vydal na farmu Schubert v Černčicích, aby přinesl ověřené odpovědi.

Skryt pre seznam
slepice a vajíčka
ZDROJ: McDonald's
Skryt pre seznam

Chov nosnic podle přísných pravidel 

Příchod na farmu byl doprovázen už tradičním rituálem – převlékáním do speciálního obleku, aby byla zachována hygiena. Na farmě bylo jednoznačně vidět, že slepice jsou chovány ve voliérovém systému, což znamená, že mají možnost volného pohybu a létání. Norma chovu je stanovena na devět slepic na metr čtvereční. Podmínky se dají s klidným svědomím označit jako optimální.

Slepice mají dostatek světla, které je podobné přirozenému osvětlení – s minimálně osmi hodinami tmy. Některé farmy dokonce nabízejí slepicím přístup k dennímu světlu prostřednictvím střešního prosvětlení, zatímco jiné mají dokonce zimní zahrady. Strava slepic je také promyšlená. Jejich krmná směs obsahuje širokou škálu zrnin a vitaminů. A jejich podestýlka? Ta je vyrobena z přírodních materiálů, jako je řezané seno a sláma.

Skryt pre seznam
Přemek Forejt
ZDROJ: McDonald's
Skryt pre seznam

Návštěva farmy byl ale jen začátek 

Přemek se také vydal přímo do McDonald’s, kde si vyzkoušel přípravu vajíček pro McMuffin. Proces je jednoduchý a opět zde není prostor pro žádný vaječný prášek. Pro sázená vejce do této snídaňové pochoutky se používá forma, kterou je třeba před použitím minimálně 5 minut nahřívat položením na gril. Poté se vytře rozpuštěným máslem a teprve pak do ní putuje rozklepnuté vajíčko. U něj se pomocí speciální špachtle protrhne žloutek, aby měl zaměstnanec jistotu, že je opravdu dostatečně tepelně upravený, což je důležitý krok kvůli 100% ochraně zdraví zákazníků. Následně se přes formu položí víko s nálevkou, do níž se nalije voda a díky působení vzniklé páry je za chvíli hotovo. Nikde žádný vaječný prášek!

Skryt pre seznam

Chcete se podívat, jak to Přemkovi šlo v kuchyni? A co všechno se na farmě o slepicích dozvěděl? Podívejte se na toto video. 

Skryt pre seznam
Skryt pre seznam

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, hluboký pekáč se spoustou šťávy nebo vína a dostatek času. Tahle trojkombinace je zárukou úspěchu. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč