Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Příběh s vůní smaženého kuřete: Jak Japonci proměnili KFC v symbol Vánoc

Japonsko KFC
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Představte si, že místo bramborového salátu a kapra usedáte na Štědrý večer ke stolu, kde vás čeká známý červeno-bílý kyblík plný smaženého kuřete z KFC. Vůně křupavého kuřete, záře vánočních světýlek… Zní to šíleně? Možná. Ale pro Japonce je to už téměř půl století dokonalá vánoční hostina.

Zatímco u nás jsou Vánoce spojené s kaprem a bramborovým salátem, Japonci mají svou vlastní vánoční tradici – kyblík z KFC. Tahle bizarní zvyklost je dokonalým příkladem toho, jak dokáže marketing proměnit fast food v symbol Vánoc. Pojďte se začíst do příběhu, který je stejně křupavý jako japonská sváteční večeře.

„Kentucky na Vánoce!“ aneb Jak to všechno začalo

Psal se rok 1974 a v Japonsku teprve objevovali kouzlo Vánoc. Nebyly tu žádné tradiční sváteční pokrmy, žádný kapr ani krocan. A právě tehdy přišlo na scénu KFC s geniálně jednoduchým nápadem: „Dejte si na Štědrý den naše kuře!“ A ono to fungovalo! Marketingový tým KFC proměnil obyčejné smažené kuře ve vánoční symbol, který si Japonci oblíbili natolik, že si bez něj už svátky nedokážou představit.

  • Kampaň údajně vznikla díky cizinci, který přišel do KFC a poznamenal, že mu smažené kuře připomíná sváteční hostinu z jeho domova.
  • Ať už je tento příběh pravdivý nebo ne, japonské rodiny si smažené kuře zamilovaly. Najednou tu bylo něco, co spojovalo slavnostní atmosféru, dostupnost a (co si budeme povídat) skvělou chuť.

Plukovník Sanders v roli Santy

Od té doby je KFC na Vánoce v Japonsku stejně neodmyslitelnou součástí svátků jako pro nás vánoční cukroví. Restaurace zdobí vánoční dekorace, plukovník Sanders, ikona KFC, se převléká za Santa Clause a fronty na vánoční menu jsou tak dlouhé, že si lidé rezervují jídlo týdny předem.

  • Reklamy KFC v Japonsku ukazují šťastné rodiny, jak se scházejí u vánoční krabice plné kuřete – vánoční menu tu povýšili na speciální rodinné boxy, které kromě křupavého kuřete obsahují dezerty a dokonce i láhev vína.
  • Zní to jako dobrý nápad na štědrovečerní menu na poslední chvíli? Možná ano, ale rozhodně vás nepřijde lacino. Základní „kyblík“ stojí v Japonsku kolem 4000–5000 jenů, a pokud sáhnete po exkluzivní verzi, připravte si až 6500 jenů (zhruba 1100 Kč). Dostanete pečlivě sestavenou kolekci svátečních dobrot, kterou si můžete rezervovat už od 1. listopadu – ale jenom pokud umíte japonsky!

A co vy? Dokážete si představit, že byste na Vánoce vyměnili kapra za kyblík smaženého kuřete?

Zdroj: bbc.com, Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín