0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte to nejlepší pastrami –⁠ křehké plátky masa s rumunskými kořeny

Patrami v New Yorku
ZDROJ: paullievens/pixabay.com
sdílet:

Delikatesa v podobě tenkých plátků masa z hovězího hrudí nebo z pupečních žeber. Šťavnaté, křehké a měkké maso. Přesně takové je pastrami. Příprava tohoto pokrmu patří sice mezi časově náročnější, ale rozhodně stojí za to.

Jaký je původ této delikatesy?

  • Podle knihy The Artisan Jewish Deli at Home pochází pastrami ze sušeného masa podobného pastirmě, které jako první připravovali osmanští Turci.
  • Maso nasolili a sušili (často hovězí, kozí nebo skopové), aby ho déle vydrželo, a pak ho potírali kořením.
  • Postupem času se recept rozšířil až do východní Evropy, nejvíce se uchytil v Rumunsku, kde se tímto způsobem upravovalo i maso husí. 
  • Karpatští pastevci a další venkované začali maso udit. Slovo ,,păstrați” znamená v rumunštině uchovat.
  • Nejčastěji bývá tento pokrm řazen do židovské kuchyně a kultury.

Kde se nejčastěji setkáte s pastrami?

Dodnes vám budou někteří obyvatelé New Yorku tvrdit, že pastrami pochází z jejich končin. Skutečnost je však taková, že původní recept na pastrami se do Ameriky dostal díky židovským přistěhovalcům z Rumunska. Ti přešli z husího masa na levný a snadno dostupný hovězí pupek.

  • Historicky první pastrami však prý v New Yorku připravil koncem 19. století litevský přistěhovalec Sussman Volk, který dostal recept od svého rumunského přítele jako protislužbu.
  • V Americe seženete pastrami sendvič v každém lahůdkářství, kterým se tu přezdívá ,,delis”.
  • Nejznámější a nejstraší newyorské lahůdkářství (založeno roku 1888), ve kterém se prodává pastrami, se jmenuje Katz's.
  • Jedná se o košer způsob úpravy hovězího masa.
  • Nejčastěji se setkáte s pastrami sendvičem.

Jak připravit pastrami?

Pastrami, jak už bylo naznačeno v úvodu, jsou tenké plátky velmi šťavnatého měkkého masa. Nejčastěji se setkáte s masem z hovězího hrudí nebo z oblasti pupečních žeber. Jestli si myslíte, že příprava pastrami spočívá pouze v klasickém uzení, není tomu tak. Příprava tohoto pokrmu od začátku do konce zabere několik dní, během nichž musíte dodržovat určitá pravidla.

  • Nejdříve maso ponechejte v celku, omyjte ho a naložte do směsi soli, česneku a koření. Takto naložené ho nechte odpočívat 7-10 dní. Poté maso omyjte a připravte si marinádu.

Marináda na maso

  • 2 lžičky mletého pepře,
  • 2 lžičky sušeného koriandru
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • sůl podle chuti 
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 lžička hnědého cukru

Uzení a vaření v páře

  • Takto naložené maso je připraveno na uzení. Ideální délka je 4-6 hodin.
  • Po uzení čeká maso poslední úprava – vaření v páře do úplného změknutí.
  • Po uvaření masa do změknutí, můžete servírovat. Maso po uvaření již nedochucujte.
  • Nakrájejte maso na tenké plátky a podávejte v podobě pastrami sendvičů!

Pastrami sendvič vypadá následovně: měkký čerstvý chléb nebo houska plněná na plátky nakrájeným masem, kvašeným zelím, hořčicí a nakládanými okurkami.

Tip: Nepoužívejte toustový chleba, tento pokrm si zaslouží čerstvé pečivo!

Pastrami je i u nás!

Pastrami se postupně stává velmi oblíbeným pokrmem i u nás! Dnes dokonce narazíte na restaurace, které se specializují pouze na pastrami. Nejvíce těchto restaurací se nachází v Praze. Některé se inspirují newyorskou přípravou pastrami, jiné se snaží připravit tuto lahůdku svým jedinečným způsobem.

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč