Nová registrace Zapomenuté heslo

Přivítejte jaro s mazurkem, polským velikonočním koláčem s ořechy a ovocem. V galerii najdete spoustu inspirace!

16. 4. 2025
Mazurek
Shutterstock
Polský velikonoční mazurek Polský velikonoční mazurek v moderním kabátku Mazurek krolewski Další
4 fotky

Koláč mazurek svým vzhledem symbolizuje vítání jara a je neodmyslitelně spjatý s polskými Velikonocemi. Od klasického koláče s náplní se mazurek liší zejména bohatým zdobením do různých obrazců, které jej rázem promění v umělecké dílo.

Není žádný přesný návod na to, jak by měl tradiční mazurek vypadat. Ať už jej zdobí květiny z ořechů, mandlí a sušeného ovoce, nebo připomíná spíše kraslici s cukrářským zdobením, vždy by měl vyjadřovat symbol vítání jara. Základ z jemného máslového těsta bývá tradičně pokryt sladkou náplní a zdobením z mandlí, rozinek, oříšků a dalších ingrediencí, jejichž kombinace prozradí tvořivý talent a hlavně hravost tvůrce. 

  • Inspirací pro vznik bohatě zdobeného koláče byly již v 17. století sladké turecké dezerty, které se do Polska dostaly díky obchodním cestám s kořením. Název je pravděpodobně odvozený od polského lidového tance mazurka. 

Ať už se příprava květinového koláče mazurku zdá na první pohled náročná, od klasických koláčů se liší hlavně svým výrazným zdobením. A pokud se rozhodnete připravit si mazurek doma, vybírat můžete také z různých variant od mazurku klasického přes ořechový a cikánský až po mazurek královský (krolewski).

Sladká odměna po období půstu

Proč se mazurek peče právě na Velikonoce? Tento vizuálně velmi atraktivní dezert se s Velikonocemi pojí hned z několika důvodů.

  • Je odměnou po období půstu, během něhož se věřící zdržují mj. i sladkostí. Nejlepší sladkou odměnou za střídmost je hojnost, která mazurku rozhodně nechybí.  
  • Symbolizuje hojnost a nové začátky, podává se jako výraz radosti a pohostinnosti.
  • Je považován za požehnané jídlo jako součást velikonočního stolu, resp. tzv. święconky, což je košík s posvěcenými velikonočními pokrmy. 

Mazurek je součástí seznamu tradičních polských pokrmů a v rodinách se často dědí vlastní jedinečný recept z generace na generaci.

Jak na tradiční polský mazurek?

Koláč mazurek můžete připravit v mnoha variantách. Základem je jemné máslové těsto pokryté ořechy, ovocem nebo dokonce cukrářským zdobením. Fantazii a kreativitě při tvorbě mazurku se meze nekladou. My jsme pro vás připravili recept na mazurek královský, který sice nezdobí květiny z mandlí a rozinek, ale i tak hýří barvami. 

  • Na přípravu královského mazurku budete potřebovat máslo, vejce, hladkou mouku, moučkový cukr, mleté mandle, sůl, skořici, meruňkový a malinový džem. A také chuť a odvahu tvořit.

Mazurek krolewski

Mazurek krolewski

> 60 min
5(6x)
Přečíst recept

Zdroje informací: Wikipedia, Apetit, Nephrocare.cz

Sdílet článek

Sladké pečení Polská kuchyně Velikonoce

Související články