Koláč mazurek svým vzhledem symbolizuje vítání jara a je neodmyslitelně spjatý s polskými Velikonocemi. Od klasického koláče s náplní se mazurek liší zejména bohatým zdobením do různých obrazců, které jej rázem promění v umělecké dílo.
Není žádný přesný návod na to, jak by měl tradiční mazurek vypadat. Ať už jej zdobí květiny z ořechů, mandlí a sušeného ovoce, nebo připomíná spíše kraslici s cukrářským zdobením, vždy by měl vyjadřovat symbol vítání jara. Základ z jemného máslového těsta bývá tradičně pokryt sladkou náplní a zdobením z mandlí, rozinek, oříšků a dalších ingrediencí, jejichž kombinace prozradí tvořivý talent a hlavně hravost tvůrce.
- Inspirací pro vznik bohatě zdobeného koláče byly již v 17. století sladké turecké dezerty, které se do Polska dostaly díky obchodním cestám s kořením. Název je pravděpodobně odvozený od polského lidového tance mazurka.
Ať už se příprava květinového koláče mazurku zdá na první pohled náročná, od klasických koláčů se liší hlavně svým výrazným zdobením. A pokud se rozhodnete připravit si mazurek doma, vybírat můžete také z různých variant od mazurku klasického přes ořechový a cikánský až po mazurek královský (krolewski).
Sladká odměna po období půstu
Proč se mazurek peče právě na Velikonoce? Tento vizuálně velmi atraktivní dezert se s Velikonocemi pojí hned z několika důvodů.
- Je odměnou po období půstu, během něhož se věřící zdržují mj. i sladkostí. Nejlepší sladkou odměnou za střídmost je hojnost, která mazurku rozhodně nechybí.
- Symbolizuje hojnost a nové začátky, podává se jako výraz radosti a pohostinnosti.
- Je považován za požehnané jídlo jako součást velikonočního stolu, resp. tzv. święconky, což je košík s posvěcenými velikonočními pokrmy.
Mazurek je součástí seznamu tradičních polských pokrmů a v rodinách se často dědí vlastní jedinečný recept z generace na generaci.
Jak na tradiční polský mazurek?
Koláč mazurek můžete připravit v mnoha variantách. Základem je jemné máslové těsto pokryté ořechy, ovocem nebo dokonce cukrářským zdobením. Fantazii a kreativitě při tvorbě mazurku se meze nekladou. My jsme pro vás připravili recept na mazurek královský, který sice nezdobí květiny z mandlí a rozinek, ale i tak hýří barvami.
- Na přípravu královského mazurku budete potřebovat máslo, vejce, hladkou mouku, moučkový cukr, mleté mandle, sůl, skořici, meruňkový a malinový džem. A také chuť a odvahu tvořit.

Zdroje informací: Wikipedia, Apetit, Nephrocare.cz