Když se řekne Nový rok, většina z nás si vybaví novoroční procházku a oběd v podobě čočky. I když by se mohlo zdát, že jde pouze o starou pověru, raději bychom absenci čočky na novoroční tabuli neriskovali. Přece jenom se vyplatí, když si člověk „pojistí“ finanční pohodu na následující rok.
Tradice a zvyky se nevztahují jenom ke Štědrému dni, ale také k Novému roku. Naši předci byli v tomto ohledu poměrně kreativní, a dodržovali hned několik novoročních pravidel.
- Hospodyňky se musely vzdát uklízení a praní, které podle pověry přináší na Nový rok smůlu a smrt do domu.
- Pro všechny členy rodiny také platil zákaz zametání. V opačném případě by si totiž z domu vymetli štěstí.
- A v neposlední řadě platilo několik zásad ohledně stravování. Pokud je člověk dodržel, mohl se těšit na rok plný štěstí a peněz. Říkáte si, že si spokojený rok také zasloužíte? Zkuste jít štěstí naproti a připravte novoroční oběd inspirovaný našimi předky.
Novoroční oběd podle předků
I když by se mohlo zdát, že sestavit novoroční menu je hračka, opak je pravdou. Podle předků byste v tento den neměli servírovat drůbež, neboť by vám uletělo štěstí. Stejně tak se vyhněte rybím pokrmům, neboť s rybami by štěstí uplavalo.
- Naopak výbornou volbou je čočka, která symbolizuje peníze a finanční pohodu. Pokud navíc čočku doplníte o vepřové maso, můžete se těšit na pohodový rok bez problémů. To je dáno tím, že prasátko je odnepaměti symbolem štěstí.
Nestárnoucí klasika
Tradice jsou sice důležité, avšak nejdůležitější je, aby vám novoroční menu chutnalo. Proto se nebojte s čočkou experimentovat a vytvořit pokrm, který bude lahodit vašim chuťovým pohárkům.
- Krok vedle neuděláte s čočkou na kyselo, ke které se hodí plátek uzeného masa nebo špekáček. Vegetariáni naopak mohou čočku doplnit o volské vejce, případně opečenou cibulku. Výhodou novoroční čočky na kyselo je také fakt, že ji připravíte do hodiny.
- Alternativou ke klasické čočce je čočková polévka. Za vyzkoušení stojí recept na hustou čočkovou polévku, čočkovou polévku se zimní zeleninou a rajčaty nebo čočkovou polévku do termosky, kterou si můžete vzít s sebou na novoroční procházku. Milovníci exotických chutí zase mohou vsadit na čočkovou polévku s kari, která krásně provoní váš domov.
Čočka v moderním hávu
Nikde není psáno, že novoroční čočka musí být na kyselo. Naopak využijte toho, co nabízí dnešní kosmopolitní svět, a připravte netradiční čočku. Na výběr máte hned z několika možností.
- Pokud po vánočním hodování toužíte po odlehčené stravě, pak si připravte čočkový salát. Ať už vyzkoušíte čočkový salát s paprikou a arašídy, čočkový salát s červenou cibulí a balkánským sýrem, rýžovo-čočkový salát s červenou řepou nebo teplý dýňovo-čočkový salát, rozhodně neuděláte chybu.
- Na své si na Nový rok přijdou také milovníci indické kuchyně, kteří si do sytosti mohou dopřávat čočkový dhal. Pochoutku starou tisíce let můžete uvařit hned na několik způsobů. Ruku do novoročního ohně bychom dali za recept na červenořepný dhal s cizrnovými plackami, dhal z červené čočky a fazolek mungo nebo kořeněný dhal z červené čočky a jehněčím masem.
- V neposlední řadě můžete vyzkoušet čočku s meruňkovým džemem, která je hotovou delikatesou.
Zdroj: Apetit