Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Provoňte svůj domov citronovou marmeládou: Dodá jiskru tradičnímu cukroví a je skvělá i jako jedlý dárek

Citronová marmeláda
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Věřte nám, právě teď je ideální čas na zavařování! Citrony a pomeranče jsou v nejlepší kondici: stačí sáhnout po šťavnatých plodech, ideálně chemicky neošetřených, a na chvíli se zavřít do kuchyně. Výsledkem bude citrusová marmeláda, která provoní vaše zimní rána a dodá šmrnc vánočnímu cukroví.

Na poličkách českých spíží najdeme obvykle vyskládané džemy z ovoce, které u nás dozrává: palačinky by bez domácího jahodového džemu (a linecké bez toho rybízového) nebyly kompletní.

Pomalu si ale hledáme cestu i k citrusovým marmeládám: mají nádherné zářivé barvy a silnou sladko-kyselou chuť, která po ránu dokáže pořádně nakopnout třeba na toustu či domácím loupáku.

Vánoční cukroví s citrusovou marmeládou

Citrusové marmelády dokážou dodat neobvyklou jiskru i tradičnímu vánočnímu cukroví: zkuste letos linecké slepit pomerančovou marmeládou, polít čokoládovou polevou a ozdobit kousky domácí kandované pomerančové kůry. Věřte, že se zařadí do vašeho stabilního repertoáru.

Citronová marmeláda zase skvěle ladí s bílkovými pusinkami: zkuste kolečko z lineckého těsta promáznout citronovou marmeládou a navrch posadit něžný věneček nebo pusinku ze sladkého sněhu…

Jak připravit domácí citronovou marmeládu

Věděli jste, že ty nejlepší citrony na marmeládu pocházejí ze slunné Sicílie?

  • Odrůdy jako Bianchetto a Verdello se pěstují v unikátních středomořských podmínkách, kde horké dny a mírné noci dodávají citronům jejich nezaměnitelný charakter.
  • Jejich kůra často zůstává světle zelená a typické žluté barvy nikdy nedosáhne. To ale neznamená, že nejsou zralé – právě naopak, tahle zelená je známkou kvality a původu.

Ať už sáhnete po pravých sicilských citronech nebo jiných odrůdách, vždy vybírejte bio nebo chemicky neošetřené plody. Kvalitní suroviny jsou totiž základem každé skvělé marmelády!

Domácí citronová marmeláda

Na 6 skleniček (cca 150 ml) budete potřebovat: 1 kg bio citronů, snítku máty (nemusí být), 1 kg cukru krupice, 20 g pektinu

Postup:

  1. Pečlivě omyjte citrony pod horkou vodou, ideálně kartáčkem. Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu. Jakmile začne vřít, vložte do ní citrony a vařte je 15 minut. Poté vodu slijte a postup zopakujte. Tento proces opakujte celkem třikrát – odstraníte tím hořkost z kůry.
  2. Nakonec citrony zalijte čerstvou vodou tak, aby byly potopené, a vařte na mírném ohni asi dvě hodiny, dokud nezměknou. Pokud plody prasknou, je to v pořádku. Vodu z vaření nevylévejte, budete ji potřebovat.
  3. Jakmile citrony vychladnou, rozkrojte je na čtvrtiny. Pečlivě odstraňte jadérka a citrony nakrájejte na tenké proužky – pracujte pečlivě, každý kousek bude později ve vaší marmeládě.
  4. Nakrájené citrony zvažte a přidejte vyvařenou vodu, aby celková hmotnost byla 1 kg. Pokud je šťávy málo, doplňte ji vodou. Směs přiveďte k varu s 800 g cukru a snítkou máty.
  5. Pektin smíchejte se zbývajícím cukrem a přidejte do vroucí směsi. Vařte 3–5 minut. Vyjměte mátu a horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic. Ty otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Vánoční tipy na ochucení

  • Pomeranče místo citronů: Přidejte skořici, badyán a kapku rumu – ideální vánoční variace.
  • Tymián: Nahraďte mátu tymiánem. Jeho chuť skvěle ladí s citrony a marmeládě dodá nový rozměr.
  • Zázvor: Nakrájejte čerstvý zázvor na plátky a přidejte jej do hrnce k citrónům při vaření marmelády. 

Jak využít citronovou marmeládu?

Zdroj: Rohlík.cz, Apetit 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní
  • Zajímavosti

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní

Zbyla vám doma dýně, která čeká na svou poslední šanci zazářit? Proměňte ji ve voňavé dýňové donuty! Z jedné dýně tak zvládnete připravit nejen dýňovou polévku na zahřátí, ale i sladkou tečku, která elegantně uzavře dýňovou sezonu. ...
Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...