Nová registrace Zapomenuté heslo

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?

15. 3. 2025
Pstruh po mlynářsku
Apetit
tagliatelle s fenyklem Pečený pstruh v thajském stylu s kurkumovou rýží Rychlozavináče ze pstruha lososovitého Další
2 fotky

Jemné maso, delikátní chuť a nekonečné možnosti úpravy – pstruh patří mezi nejoblíbenější ryby v české kuchyni. A není divu: na másle s křupavou kůrčičkou, v krémových těstovinách nebo v asijském stylu? Možností je nespočet! Připravili jsme pro vás šest receptů, díky kterým zjistíte, že pstruh zvládne tradiční i moderní úpravy na jedničku.

Pstruh je jednou z nejdostupnějších sladkovodních ryb. Obsahuje vysoké množství bílkovin, zdravých tuků (zejména omega-3 mastných kyselin) a minimum kalorií. Kromě toho je bohatý na vitamín D, který nám po zimních měsících často chybí.

Ať už si ho dopřejete na másle, v těstovinách, nebo v asijské marinádě – pstruh je ideální volba pro každého, kdo chce jíst dobře a přitom zdravě. A teď už jen zbývá otázka: Který recept si připravíte jako první?

Pstruh po mlynářsku

Začneme klasikou, která nikdy neomrzí. Křupavá kůrčička, jemné maso a šťavnatý citron – tato jednoduchá úprava pstruha patří k těm nejtradičnějším. Stačí pár surovin a můžete servírovat na stůl jídlo, které chutná stejně dobře (nebo ještě lépe) jako v rybářské baště.

Pstruh po mlynářsku

Pstruh po mlynářsku

< 20 min
5(7x)
Přečíst recept

Tagliatelle s fenyklem, uzeným pstruhem a zakysanou smetanou

Pokud milujete těstoviny, tenhle recept vás dostane! Kombinace uzeného pstruha s aromatickým fenyklem a jemnou smetanou vytvoří harmonii chutí, kterou si zamilujete. Rychlé, jednoduché a přitom elegantní jídlo, které se hodí na všední den i slavnostní večeři. Pokud neseženete uzeného pstruha, sáhněte spíš po makrele než po lososovi.

tagliatelle s fenyklem

Tagliatelle s fenyklem, uzeným pstruhem a zakysanou smetanou

< 60 min
0(0x)
Přečíst recept

Pečený pstruh v thajském stylu s kurkumovou rýží

Pečeného pstruha jsme tentokrát oblékli do pořádně pikantního kabátku z pasty Tom Yum. Citronová tráva, chilli, zázvor a kurkumová rýže dodají této rybě úplně nový rozměr. Výsledkem je voňavé, lehké a přitom chuťově výrazné jídlo, které vás přenese do Thajska – stačí jen zavřít oči a ochutnat.

Pečený pstruh v thajském stylu s kurkumovou rýží

Pečený pstruh v thajském stylu s kurkumovou rýží

< 60 min
5(7x)
Přečíst recept

Rychlozavináče ze pstruha lososovitého

Zapomeňte na klasické zavináče – zkuste je v odlehčené verzi ze pstruha! Tyhle rychlozavináče jsou ideální do salátů nebo jen tak k zakousnutí. Křehké filety naložené v octovém láku mají skvělou chuť a jejich příprava je opravdu jednoduchá.

  • Pstruh lososovitý je obchodní název pro pstruha duhového, jehož maso získalo díky speciálnímu krmivu růžovou barvu. Použít ale samozřejmě můžete i filety z jakéhokoli jiného pstruha či sivena. 

Rychlozavináče ze pstruha lososovitého

Rychlozavináče ze pstruha lososovitého

< 60 min
5(10x)
Přečíst recept

Pošírovaný pstruh se zadělávaným pórkem

Pošírování je metoda, která zachová šťavnatost rybího masa a zároveň mu dodá jemnou, delikátní chuť. V kombinaci s krémovým pórkovým základem si užijete jídlo, které je lehké, přitom plné chuti a skvěle se hodí k bílému vínu.

Pošírování: Pošírovaný pstruh se zadělávaným pórkem

< 30 min
4.7(7x)
Přečíst recept

Pomazánka z uzeného pstruha s křenem

Chcete si pstruha vychutnat i v jiné podobě? Vyzkoušejte lahodnou pomazánku z uzeného pstruha s křenem. Skvěle se hodí na chlebíčky, tousty nebo křupavé bagety. Díky křenu má lehce pikantní říz, který pomazánce dodá ten správný šmrnc.

Pomazánka z uzeného pstruha a křenu

Pomazánka z uzeného pstruha a křenu

< 15 min
5(5x)
Přečíst recept

Ať už sáhnete po tradiční úpravě na másle, zkusíte thajskou exotiku, nebo si uděláte domácí pomazánku, pstruh je vždy sázka na jistotu.

Zdroj: Apetit, Wikipedia

Sdílet článek

Ryby a mořské plody Zdravější recepty

Související články