Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty podle Madame Pompadour. Věděla, které suroviny fungují jako afrodiziaka, pro přízeň krále by uvařila cokoliv

Madame Pompadur
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Dcera řezníka, Madame de Pompadour, byla za úsilí své matky provdána za muže z nižší šlechtické vrstvy. Později na plese pořádaným královským dvorem okouzlila Ludvíka XV. a po jeho boku zůstala dvacet let. 

Vedena vlastními ambicemi získala v roce 1745 titul markýzy. Madame Pompadour měla moc sestavovat nebo rušit ministerstva a také posílat kohokoli do vězení v Bastile. Měla také přístup ke královské pokladně, do níž se rozhodně nebála sáhnout.

  • Markýza se prý snažila udržet královu přízeň všemi možnými způsoby. Francouzský spisovatel Jean-Louis Giraud Soulavie ve své knize Anekdoty z francouzského dvora uvádí, že králi dokonce dohazovala mladé dívky, jen proto, aby mohla zůstat na královském dvoře. 
  • K jejím dalším trikům patřilo jídlo. Krále prý zahrnovala lanýžemi a čokoládou, protože tušila, že tyto ingredience fungují jako afrodiziakum.

V knize Le festin joyeux z roku 1738, kterou dal dohromady slavný badatel Francouzské národní knihovny J. Lebas, se dočtete, jak takové hostiny pod vedením Madame Pompadour vypadaly. Najdete zde 145 receptů, ve kterých hrají roli krevety a ryby, jehněčí, paštiky a lanýže. My jsme z ní vybrali dva skromnější recepty.

[[nid:41124]]

Hovězí plátky na brandy a víně  

Ingredience na jednu porci: 140 g svíčkové, trochu mouky, toast, olej, máslo, brandy, bílé víno, smetana, bramborová kaše. 

  1. Steak naklepte rukou, osolte, opepřete a poprašte moukou. 
  2. Maso osmahněte v pánvi na oleji, pokapejte brandy a bílým vínem. Alkohol nechte odpařit. Přidejte trochu másla a duste čtvrt hodiny.
  3. Nakonec přidejte smetanu. Nechte vařit, dokud omáčka nezhoustne.
  4. Maso podávejte na toustech opečených na másle v tomto pořadí: omáčka, maso, bramborová kaše. 

Opilý piškotový dort se zmrzlinou 

Ingredience na dort o průměru 22-24 cm: vanilková zmrzlina, 350 g piškotů, malá sklenička Cointreau (nebo jiného sladkého likéru dle libosti), 500 g jahod, bílé víno, moučkový cukr, smetana ke šlehání. 

  1. Připravte si formu o průměru 22 – 24 cm, ideálně ji nechte nachladit.
  2. Povolenou zmrzlinu promíchejte s likérem a polovinu natřete na dno formy.
  3. Piškoty namočte v likéru a položte je na zmrzlinu.
  4. Naneste druhou vrstvu zmrzliny a pokryjte ji zbytkem piškotů. Nechte hodinu v mrazáku.
  5. Mezitím omyjte jahody ve víně, odstraňte stopky, dejte je do mísy a posypeme cukrem. Namočte je do likéru a nechte je 15 minut marinovat.
  6. Šlehačem ušlehejte ze smetany šlehačku a přidejte dvě lžíce moučkového cukru.
  7. Poté ji vložte do sáčku s hvězdicovitým hrotem nebo do cukrářské stříkačky.
  8. Když je dort ztuhlý, vyjměte ho z mrazáku a převraťte z formy na talíř. Okraje obložte piškoty. Dort dozdobte šlehačkou a uprostřed nechte dostatek místa na malou pyramidu z jahod. Dezert ihned podávejte. 

Zdroje: FineDiningLovers, MadamePompadur

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...