První sérii televizního pořadu, ve kterém soutěžily nejlepší české restaurace, vyhrála pražská Salabka. Vede ji šéfkuchař Petr Kunc, který tam přitom vůbec nechtěl nastoupit. Teď míří k michelinské hvězdě.
Finále pořadu Pohlreichův souboj restaurací sledovali všichni milovníci jídla se zatajeným dechem. V souboji o třech výjimečných chodech porazil Petr Kunc z pražské Salabky Petra Heneše z olomouckého Long Story Short. „Jsem nesmírně rád, že jsme vyhráli. Soutěž jsem znal z Anglie, a když mě oslovili, věděl jsem, že do toho chci jít,“ prozradil Petr Kunc.
Že touží vyhrát, v tom měl jasno hned od začátku. „Taky jsem ale chtěl lidem ukázat, že se gastronomie u nás posunula. Že fine dining je zážitek a místo do divadla můžete jít na krásnou večeři, kde vás nečeká nic naškrobeného, ale můžete se cítit uvolněně a není třeba se ničeho bát,“ říká šéfkuchař.
Důraz na lokální suroviny a zeleninu
Restaurace Salabka je součástí největšího a nejstaršího vinařství v Praze. Své jméno má po Jakubu Janu Salabovi, který
v 18. století vinařství se zájezdním hostincem v Troji koupil. Právě díky vinici si Petr Kunc před sedmi lety Salabku zamiloval.
„Byl jsem už jednou nohou v holandské dvoumichelinské restauraci. Doma už bylo vše sbalené a přišla nabídka ze Salabky. Ani jsem se tam nechtěl jet podívat, ale žena mě přesvědčila. A pak ta nádherná vinice a majitel, který kývl na všechny moje podmínky,“ vzpomíná Petr Kunc. Restauraci svým kuchařským uměním dostal i do hledáčku světového výběru Top 50 restaurants v kategorii Best discovery.
Přestože je Salabka finediningovou restaurací, maximálně v ní využívají lokální produkty. „Snažíme se podporovat místní farmáře a dodavatele. Prim u nás hraje zelenina. Na menu máme jen jednu rybu a jedno maso. Zbytek je právě zelenina,“ prozradil Petr Kunc, který si svoji kuchyni i filozofii přenesl i do televizního pořadu.
„Myslím, že to Zdeněk Pohlreich ocenil. Ukázali jsme srdce a dali do toho maximum, i když podmínky někdy byly opravdu těžké. Natáčecí dny umějí být dlouhé a my druhý den museli do práce,“ vzpomíná šéfkuchař, který by rád jednou získal michelinskou hvězdu.
Zdroj informací: vyšlo v časopise Apetit
Tip redakce: V červnovém vydání časopisu Apetit, který najdete aktuálně na stáncích, vás čeká recept na mrkvový tatarák z restaurace Salabka.