Tyčinka Margot letos slaví neuvěřitelných 80 let své existence. Exotická tyčinka s palmou na obalu se zrodila za války a přinášela neobvyklou chuť a vůni exotiky.
Psal se rok 1944, konec války v nedohlednu, do světlých zítřků daleko. V kontextu doby se v Orionu zrodila myšlenka přinést do válečného života lidu něčeho nevšedního. Něčeho, co jim alespoň v myšlenkách dovolí přenést se pryč od válkou zmítané země. A zrodila se „margotka.“
Kokos a rum? Za války to byla vzácnost
Přestože dnes není kokos žádnou nevšední surovinou a seženete ho za pár korun v každé prodejně potravin. Před osmdesáti lety tomu tak nebylo.
Vsadit na těžko dostupnou chuť kokosu se tak Orionu bezesporu vyplatilo a obliba tyčinky Margot napříč generacemi přetrvává do dnešních dní. Navzdory tomu, že regály obchodů zaplnila kokosová konkurence, naši „margotku“ jsme si vzít nenechali.
Desítky let chutná Margot tyčinka pořád stejně
První tyčinky Margot, které spatřily světlo světa, chutnaly trochu jinak než jejich současná verze. Po znárodnění továrny Orion a zavedení nových pořádků v naší zemi se změny dotkly také technologií výroby Margot.
- Od poloviny dvacátého století se Margot vyrábí ze sóji, pravý kokos nahradila kokosová příchuť. V těch současných tyčinkách už ale zase kokos najdete.
- Složení se sice v průběhu let měnilo, na chuť to ale vliv nemělo. Sedmdesát let tak chutná margotka pořád stejně.
Limitky a stálice
O chutě tu ostatně jde především a v Orionu to dobře ví. V roce 2007 rozšířili klasiku o limitovanou edici Margot s meruňkovou příchutí.
Ta vzbudila mezi fanoušky ikonické cukrovinky velký zájem, a tak hned v roce 2008 vstoupila na trh Margot s kousky kyselých višní. O rok později se objevila margotka s příchutí jablka a skořice.
Margot, to nejsou jen limitky, do repertoáru patří i několik stálic. Ta první přišla už v roce 2006, kdy do klasické margotky přidal výrobce rozinky.
O pár let později představil Orion verzi Artemis s punčovou příchutí. Následovala Margot s pomeranči. Velkému zájmu se těší také novinka Margot v bílé čokoládě.
Milujeme ji samotnou, umíme z ní i péct
Každá dobrota, která si najde cestu do našich domovů, stane se dříve či později surovinou k dalšímu zpracování. Nejinak je to i v případě tyčinky Margot, která se během let dočkala zapojení v domácích receptech na buchty a řezy.
- Margot buchta je rychlá, zvládne ji i začátečník a navíc božsky chutná.
- Z Margotek ale můžete dělat také dezerty a strouhanou margotkou sypat třeba perník na plech s čokoládovou polevou.
- Nastrouhejte Margot tyčinku, smíchejte s povoleným máslem a máte skvělý krém na slepování lineckého cukroví.
- Můžete z nich připravit jednoduché jednohubky vhodné nejen jako vánoční cukroví nebo vyrobit báječný likér.
Zdroj informací: časopis Apetit, Orion