
Kdo by čas od času nezavzpomínal na to, co měl rád v dětství? Řada lidí vzpomíná na pochoutky z minulého režimu, své místo v takové vzpomínce zaujímají také sýry. Mezi oblíbené patřil i lahůdkový tavený sýr Pribina, tzv. sedmdesátka.
Pribina je český sýr, který má své kořeny v Československu. Od roku 1973 jej oficiálně a ve velkém vyráběla firma TPK Pribina, která na svém kontě měla několik variant této lahůdky. Dnes se tavené sýry na pulty dostávají například v plastových vaničkách i jednotlivě balené v papírových krabičkách. Tavené sýry dnes seženete v mnoha variantách, s různou gramáží i mnoha příchutěmi.
- Výhodou tavených sýrů bylo a je zejména to, že se snadno roztírají na pečivo.
- Tavené sýry bývají buď čistě smetanové nebo s příchutěmi, například šunkovou, žampionovou a bylinkovou.
LUX 70% a EXTRA 70%
Lahůdkový tavený sýr 70% Pribina LUX a Lahůdkový tavený sýr 70% Pribina EXTRA patřívaly mezi stálice snídaní. S houskou nebo rohlíkem měly na českém stole své místo. Oba sýry obsahovaly 70 % tuku, ale kromě toho také vápník a hořčík nebo vitaminy.
-
Červený EXTRA jste mohli koupit za 2,20 Kčs, modrý LUX byl k dostání za 3,40 Kčs. Obě balení měla obdélníkový tvar.
-
K dostání byl také lahůdkový tavený sýr Pribina-Lux 70, který produkovala československá společnost Průmysl mléčné výživy v Přibyslavi. Sýr pod značkou PMV se prodával v kruhové papírové krabičce, která vážila 227 g.
Základem tavených sýrů Pribina je vždy mléko a smetana. Vzhledem k tomu, že se v současné době vyrábí v několika variantách, každá navíc obsahuje další přísady, mezi něž patří sušina, sůl, ale také máslo nebo sýry Ementál či Eidam apod.
-
Kromě toho, že bylo a je možno sýr namazat na pečivo, stal se také součástí teplé kuchyně, dodnes se přidává do omáček.
-
V mnoha domácnostech se z tohoto taveného sýru připravovaly také různé pomazánky, i tato varianta zpracování sýru Pribina zůstala dodneška.
Sýry Pribina: Trocha historie
Ačkoli se tavený sýr Pribina ve velkém začal vyrábět až od roku 1973, jeho tradice je starší, první zmínky o tomto typu sýra se v Československu objevují již v roce 1933.
-
Název Pribina je znám až od roku 1948 – objevil se v Přibyslavi na Vysočině a začala ho používat tamní mlékárna (dříve se nazývala Mlékařské a pastevní družstvo s. r. o.).
-
Roku 1976 byla Pribina jako samostatný závod zrušena, resp. začala spadat pod mlékárny v Havlíčkově Brodě.
-
V roce 1993 byla Pribina začleněna do francouzské rodinné firmy Savencia Fromage & Dairy (dříve Bongrain). Sídlo české pobočky najdeme v Hodoníně.
Zdroje: milujivareni, colnect