0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro menu 70. let: Zavzpomínejte na 10 jídel oblíbených za socialismu

Zavináče
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Naším retro okénkem se dnes podíváme do kuchyní domácností 70. let. Pod pokličkou najdeme poklady jako kuře à la bažant nebo okurkovou omáčku. Některé z receptů už z českých domácností téměř vymizely, na jiné dodnes nedáme dopustit. Inspiraci jsme čerpali z kuchařek, které v té doby vycházely.

Lahůdkové toasty 

Boom trvanlivého pečiva s sebou přinesl nové možnosti svačin a chuťovek. Lahůdkové zapečené tousty se sýrem nosily děti do školy a někdy je večeřela celá rodina. Chybět nesměla sterilovaná paprika na ozdobu.

Husa po tyrolsku  

Pokud si myslíte, že do husy po tyrolsku patří tyrolský špek, jste na omylu. Před pečením se do husy vloží tři nebo čtyři jablka bez jadřinců, naplněná bezinkami a špetkou černého pepře. Další jablka se naplní stejným způsobem a pečou se v pekáči vedle kachny.

Kuře à la bažant 

Mezi slogany socialistického obchodu Pramen patří, že kuře je snad jediné maso, ke kterému se hodí všechny přílohy. Oblíbenou úpravou drůbeže bylo kuře ala bažant. Do kuřete nebo slepice se přidá jalovec, bylinkové máslo a celé se obalí slaninou.

Zavináče 

Zavináče ze sleďů jsou opravdovou retro pochoutkou. Z pultů lahůdek stále nezmizely. Připravit si je můžete i doma. Potřebovat budete sleďové filety, cibuli, kyselé okurky a suroviny na kyselý lák.

 

Katův šleh 

Katův šleh je pochoutka, která se v restauračních zařízeních objevila pravděpodobně v 70. letech. Nikdo neví, kdo ji vynalezl, ale jedno je jisté – kuchaři za pikantní chuť často schovávali starší kousky masa. Dnes už z restaurací téměř vymizel, vy si ho ale doma můžete připravit de luxe!

Šunka v aspiku 

Šunka v aspiku nesměla na rautových stolech chybět. Ať už v podobě šunkové rolky s křenem nebo kousků gothaje a hrášku zalité rosolem. Výjimkou nebyly ani aspikové dorty, do nichž se schovala všemožná uzenina a sterilovaná zelenina. 

Pochoutkový salát 

Tři rohlíky a deset deka pochoutkového salátu! Na takový oběd jste si mohli dojít do lahůdkářství. ‚Pochoutkáč‘ dodnes nevyšel z módy, často se připravuje třeba na Velikonoce. Patří do něj hrášek, salám, nakládané okurky, cibule a majonéza!

Hovězí plátky po pražsku

Plátky se nejprve podusí na cibulce. Mezitím umícháte do ztuhnutí vajíčka s hráškem a šunkou v horké vodní lázni. Směsí pokladete hotové plátky, které se podávají s čerstvou cibulí.

Kapustové karbanátky 

Co se týče zeleniny, kapusta se vždy těšila velké oblibě. Mezi podivuhodnosti patřil třeba smažený kapustový list v trojobalu. Populární ale byly i kapustové karbanátky, které sice znějí jako vegetariánské jídlo, ale přidávalo se do nich mleté nebo uzené maso.

Pudink

Tradiční dezert 70. let – pudink. Nejoblíbenější byl ten vanilkový, navrch patřila šlehačka, kompotované ovoce a trocha sirupu. Když se proložil piškoty, sloužil i jako rychlá svačina pro děti.

Okurková omáčka 

Okurková omáčka už dnes strávníky tolik neláká, dříve ale patřila mezi běžná jídla československých domácností. Nejde zrovna o jídlo, které by nadchlo svým vzhledem. Základem omáčky jsou sterilované okurky a smetana.

Hranolky

‚Každý má rád hranolky, ale přece nemůžeme naše ženy nutit, aby celé hodiny krájely brambory. Od toho je tu kráječ hranolek!‘ Ke koupi kráječe na hranolky ve státních a družstevních obchodech a pražském obchodě výrobního družstva Mechanika nabádala televizní reklama v 70. letech.

  • Další bramborovou vymožeností byly sterilované předvařené brambory.

Zdroje informací: Kuchyně labužníka a Česká kuchařka Juliany Anny Fialové, Sestřih reklam obchodu Pramen s názvem Retro lahůdky 70. a 80. let v němž divákům Jiřina Bohdalová představuje různorodé recepty (YouTube)

Související články

Retro menu z vývařovny: Uvařte si oběd ve stylu 80. let
  • Články

Retro menu z vývařovny: Uvařte si oběd ve stylu 80. let

V osmdesátých letech 20. století u nás v Československu začalo přibývat kuchařek zaměřených na zahraniční kuchyni. Především tedy na tu francouzskou, čínskou, vyšla ale i jedna indiánská. Stát rodiny nabádal k využívání polotovarů, na...
Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit