Když večer zjistíte, že v lednici nezůstalo nic ke snídani, nevadí! Suroviny na tyhle univerzální podzimní muffiny máte nejspíš doma, při přípravě můžete improvizovat a na stole budou rychleji, než byste se vrátili z obchodu.
Tyhle muffiny jsou ideální volbou, když chcete něco rychlého a voňavého, co lze snadno přizpůsobit chuti a stavu zásob. Do obchodu nemusíte ani v případě, že nemáte papírové košíčky na muffiny, postačí vám kus pečicího papíru a náš video návod.
Jak vyrobit košíčky na muffiny z papíru na pečení:
Na muffiny budete potřebovat:
55 g másla, 140 g hladké mouky, 80 g hnědého cukru, 3 lžičky perníkového koření, 2 lžičky prášku do pečiva, špetku soli, 1 větší vejce, 125 ml jablečné šťávy, 2 menší jablka
- Předehřejte troubu na 180 °C, rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr perníkové koření, prášek do pečiva a sůl, a promíchejte je metličkou.
- Ve druhé misce prošlehejte vejce, jablečnou šťávu a rozpuštěné máslo.
- Z jablek odstraňte jádřinec a nastrouhejte je nahrubo.
- Vlijte tekutou směs k moučné, přidejte jablka a vařečkou nebo stěrkou je promíchejte. Stačí, aby se suchá směs provlhčila a jablka v těstě rovnoměrně rozptýlila.
- Těsto rozdělte do košíčků na muffiny a pečte v předehřáté troubě 20-25 minut. Po vyndání z trouby nechte muffiny ještě asi 15 minut vychladnout ve formě položené na mřížce.
Z této dávky upečete 12 muffinů, které tak akorát vyplní papírové košíčky. Pokud máte rádi opravdu vysoké muffiny, nebo použijete košíčky z pečicího papíru, dávku můžete zdvojnásobit. Cukru bude stačit 140 gramů.
Nebojte se improvizace
- Místo hladké mouky můžete použít špaldovou (nebo jejich směs).
- Hnědý cukr dává muffinům specifickou chuť a hezkou barvu, když ho ale zrovna nemáte k dispozici, můžete použít bílý krupicový cukr.
- Jablka nemusíte strouhat, můžete je nakrájet na menší kostičky. Místo nich můžete použít i pevnější hrušky, nebo kombinaci jablka a hrušky.
- Místo jablečné šťávy můžete použít i pomerančovou, grepovou nebo brusinkovou šťávu.
- Perníkové koření nahraďte skořicí a špetkou mletého hřebíčku.
- Obohaťte těsto o hrst sušených rozinek, brusinek, nebo nasekaných ořechů.
TIP: Perníkové koření si můžete namíchat sami, chybět by neměl hřebíček, cejlonská skořice, špetka muškátového oříšku, nové koření, anýz, fenykl a špetka zázvoru.
Dáte si je hned ráno ke snídani, nebo si je necháte až na svačinu?