Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rychlé podzimní muffiny ze surovin, které máte doma: voní po skořici a hotové jsou hned

Jablečné muffiny
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Když večer zjistíte, že v lednici nezůstalo nic ke snídani, nevadí! Suroviny na tyhle univerzální podzimní muffiny máte nejspíš doma, při přípravě můžete improvizovat a na stole budou rychleji, než byste se vrátili z obchodu.

Tyhle muffiny jsou ideální volbou, když chcete něco rychlého a voňavého, co lze snadno přizpůsobit chuti a stavu zásob. Do obchodu nemusíte ani v případě, že nemáte papírové košíčky na muffiny, postačí vám kus pečicího papíru a náš video návod.

Jak vyrobit košíčky na muffiny z papíru na pečení:

Skryt pre seznam

Na muffiny budete potřebovat:
55 g másla, 140 g hladké mouky, 80 g hnědého cukru, 3 lžičky perníkového koření, 2 lžičky prášku do pečiva, špetku soli, 1 větší vejce, 125 ml jablečné šťávy, 2 menší jablka

  1. Předehřejte troubu na 180 °C, rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr perníkové koření, prášek do pečiva a sůl, a promíchejte je metličkou.
  3. Ve druhé misce prošlehejte vejce, jablečnou šťávu a rozpuštěné máslo.
  4. Z jablek odstraňte jádřinec a nastrouhejte je nahrubo.
  5. Vlijte tekutou směs k moučné, přidejte jablka a vařečkou nebo stěrkou je promíchejte. Stačí, aby se suchá směs provlhčila a jablka v těstě rovnoměrně rozptýlila.
  6. Těsto rozdělte do košíčků na muffiny a pečte v předehřáté troubě 20-25 minut. Po vyndání z trouby nechte muffiny ještě asi 15 minut vychladnout ve formě položené na mřížce.

Z této dávky upečete 12 muffinů, které tak akorát vyplní papírové košíčky. Pokud máte rádi opravdu vysoké muffiny, nebo použijete košíčky z pečicího papíru, dávku můžete zdvojnásobit. Cukru bude stačit 140 gramů.

Nebojte se improvizace

  • Místo hladké mouky můžete použít špaldovou (nebo jejich směs).
  • Hnědý cukr dává muffinům specifickou chuť a hezkou barvu, když ho ale zrovna nemáte k dispozici, můžete použít bílý krupicový cukr.
  • Jablka nemusíte strouhat, můžete je nakrájet na menší kostičky. Místo nich můžete použít i pevnější hrušky, nebo kombinaci jablka a hrušky.
  • Místo jablečné šťávy můžete použít i pomerančovou, grepovou nebo brusinkovou šťávu.
  • Perníkové koření nahraďte skořicí a špetkou mletého hřebíčku.
  • Obohaťte těsto o hrst sušených rozinek, brusinek, nebo nasekaných ořechů.

TIP: Perníkové koření si můžete namíchat sami, chybět by neměl hřebíček, cejlonská skořice, špetka muškátového oříšku, nové koření, anýz, fenykl a špetka zázvoru.

Dáte si je hned ráno ke snídani, nebo si je necháte až na svačinu?

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín