Chcete si na chvíli odpočinout od velikonočních motivů, nemyslet na mazance, nádivky a barvení vajec? Pak jistě oceníte, co je dnes za den... Dnes totiž neslavíme „jen“ Zelený čtvrtek, ale i Světový den Malbecu. A to si říká o pár informací a ochutnávku, co myslíte?
Kdysi jedna z mnoha francouzských odrůd, dnes jihoamerická ikona. Argentinský Malbec je synonymem pro rubínová silná červená vína, která jsou ideálním doprovodem k vyzrálým, šťavnatým steakům. Umí ale překvapit i odlišnými polohami: Malbec totiž může být růžový nebo dokonce i bílý.
A právě tato barvitá odrůda má i svůj vlastní svátek: 17. duben vyhlásila argentinská asociace vinařů Světovým dnem Malbecu, který se slaví – jak jinak – především vychutnáváním a poznáváním této odrůdy.
Z Francie do nové vlasti
Argentina je největším producentem Malbecu na světě a považuje tuto odrůdu za svůj národní poklad. I přesto, že původní domovinou této révy je Francie.
- Malbec pochází z oblasti Cahors v jihozápadní Francii, kde se odrůda nazývala původně Côt a dnes je jednou z šesti odrůd uznaných pro výrobu červených cuvée v Bordeaux.
- Až do 18. století bylo toto „černé víno z Cahors“ vyhlášené a ve středověku se pilo na dvoře francouzských králů.
- Postupně ale jeho popularita upadala: jako důkaz může posloužit, že vyhlášený labužník a autor Tří mušketýrů, Alexandre Dumas, který do své mušketýrské ságy mimoděk vložil i pojednání o vínech a vinných regionech své doby, Côt ani slovem nezmiňuje.
- Když navíc francouzské vinice zdecimovala mšička révokaz, zdálo se, že je osud této variety zpečetěn.
- V příběhu se však objevuje zvrat v podobě francouzského agronoma Michela Aimé Pougeta, kterého argentinská vláda požádala, aby zemi pomohl s rozvojem vinařství. Pouget již před invazí mšičky dovezl do Jižní Ameriky různé řízky vinné révy. A jako nejlepší se ukázal právě Malbec, která v Argentině naplno ukázala svůj potenciál.
V podhůří velehor
Argentinské podnebí a hornaté prostředí v podhůří And, kde se střídají vysoké denní a nízké noční teploty, Malbecu vyloženě svědčí. Réva v takových podmínkách vyniká kvalitou tříslovin, které jsou robustní, ale současně příjemně zakulacené.
- Dnes je Argentina celosvětovým lídrem v produkci Malbecu, který se pěstuje v několika vinných oblastech, jež si uchovávají svůj jedinečný terroir.
- Největší podíl Malbecu pochází z provincie Mendoza, která má různé podoblasti – ty dodávají hroznům osobitý charakter. Například Malbec z Lujan de Cuyo, který má i chráněné označení původu (DOC), vyniká temně černou barvou i mineralitou. V jiných podoblastech, například v San Carlos, vystupují do popředí kořenité a květinové tóny.
- Vyzkoušet ale můžete Malbec třeba i z Patagonie, kde se pěstuje ve velké nadmořské výšce a charakterizuje jej aroma zralého černého ovoce.
Malbec je trendy
Přestože si Malbec spojujeme především s obrazem silného, plného rudého vína, i argentinští vinaři reagují na aktuální trendy.
- Narazit tak lze např. na růžové či šumivé Malbecy, nebo Malbecy vyrobené jako klaret, při jehož výrobě se hrozny modré odrůdy vylisují tak jemně, že se nedostanou do kontaktu s moštem a neobarví ho – víno má pak bílou barvu.
- Populární jsou aktuálně spíše svěží, všestrannější vína a i na toto Malbec reaguje: vína pěstovaná v chladnějších mikrooblastech se vyznačují jemnější ovocností a více bylinnými tóny. Malbec se dokonce začíná využívat i v koktejlech a vermutech, čímž se trefuje do vkusu mladé generace, která preferuje menší spotřebu alkoholu a zároveň hledá kreativitu a hravost.
Kde a jak si Malbec užít?
Oslavy dne Malbecu zahrnují většinou degustace, které bývají často spojené i s párováním s jídlem.
- Podrobnosti, zapojené vinotéky či restaurace lze najít na www.svetovydenmalbecu.cz (akce běží po celý duben).
- Nebo si pořiďte vlastní láhev a přesvědčte se o rozmanitosti a kvalitě této odrůdy ve vlastním obýváku. Nejbohatší nabídku, produkci z dvanácti vinařství, k nám dováží Petra Ruberto z Pampas market, která se už přes dvacet let stará o propagaci argentinského hovězího a vína.
Zpracovala redaktorka Apetitu Katka Kočičková.