Rýžové víno patří k japonské kultuře tak neodmyslitelně jako třeba čaj či sushi. Většině lidí se při zmínce tohoto nápoje vybaví saké, které se pije jako klasický alkoholický nápoj. Věděli jste ale, že existují speciální varianty rýžového vína, které jsou určeny výhradně na vaření? Patří mezi ně ryorishu či mirin — ochucovadla, která dodají vašemu jídlu zcela novou chuť.
Pěstování rýže a její konzumace v nejrůznějších podobách patří k nezaměnitelným znakům asijských národů. Výjimkou nejsou ani Japonci. Ti se dokonce rozhodli rýži změrně kvasit a vytvořit tak jeden z nejznámějších alkoholických nápojů — saké.
Rýžové víno není jen saké
Saké může mít mnoho podob. Může být filtrované či nefiltrované, může být jemné, ale i zemitější, a dokonce může být i šumivé. To ale není všechno, saké totiž může být i skvělým dochucovadlem.
- Rýžové víno bývá přidáváno do řady japonských pokrmů na vylepšení jejich chuti.
- Zde ale přichází malý chyták. Na vaření se totiž nikdy nepoužívá klasických alkoholický nápoj, který si můžete dát s přáteli v baru či restauraci, ale speciální saké, které nese název ryorishu a které má místo zase jen v kuchyni.
Do kuchyně patří jen ryorishu a mirin
Největší rozdíl mezi klasickým saké a ryorishu je ten, že do druhého jmenovaného je přidáváno více soli, někdy také pivovarský slad, čímž vzniká chuť umami. Na takto připravovaném nápoji byste si v baru rozhodně nepochutnali. Naproti tomu, pokud jej použijete na naložení masa či ryb, litovat rozhodně nebudete.
Z rýžového vína je vytvořeno i další dochucovadlo. Nese název mirin a v japonské kuchyni má svou nezastupitelnou roli. Na rozdíl od ryorishu, který je slané chuti a průhledné barvy, je mirin sladký a tmavý a svou konzistencí připomíná spíše sirup.
- Obě pochutiny obsahují alkohol, ačkoliv každá v jiném množství. Jsou výborné k odstranění zápachu z některých potravin, například syrových ryb. Stejně tak dokáží obě podtrhnout chuť jídla, a to mimo jiné i díky chuti umami, kterou obě obsahují.
Každé dochucovadlo je jiné
Každá z těchto variant rýžového vína to ovšem dělá zcela jiným způsobem. Je tedy jasné, že se mezi sebou nemohou zaměňovat. Naopak se často používají ve stejných receptech, kde se jejich chutě příjemně snoubí. Takovým příkladem můžou být grilované lilky s naloženou ředkví.
Mirin má navíc právě díky zvýšenému obsahu cukru schopnost zamezit ztrátě chuti potravin při dlouhém vaření a také dokáže zvýšit lesk jídla. V Japonsku se to využívá například při přípravě omáčky teriyaki.
- Výborné je toto dochucovadlo také při nakládání masa či mořských plodů, kterým přidá lehce nasládlou chuť, která se výborně doplňuje se sójovou omáčkou.
Zdroj: Apetit, Japanese Taste, Bokksu Market