Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Savoiardi: Jak si královské sušenky našly místo ve vysoké cukrařině i domácích dezertech

Savoiardi
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Savoiardi, známé také jako italské piškoty nebo ladyfingers, pocházejí z dob středověku. Původně vznikly na dvoře Amadea VI. jako sušenky pro královské hosty. Od té doby se staly oblíbenou součástí italské kuchyně. Díky své lehkosti a jemné chuti jsou neodmyslitelnou součástí tiramisu a dalších dezertů. Skvěle se hodí i k horkým nápojům.

Co jsou savoiardi?

Savoiardi, lehké a vzdušné piškoty s podlouhlým tvarem, zná snad každý. Jejich povrch je často posypaný cukrem, takže když si kousnete, lehce křupnou.

Ať už jim říkáte ladyfingers, piškoty nebo Löffelbiscuits, tyto tradiční sušenky jsou neodmyslitelnou součástí italské kulinářské kultury.

Jak použít savoiardi v oblíbených dezertech:

Savoiardi jsou skvělé nejen na přípravu tiramisu. Díky své struktuře rychle nasáknou jakýkoli krém, náplň či tekutinu. To z nich dělá ideální přísadu do mnoha dezertů:

Skryt pre seznam

Upečte si vlastní savoiardi

I když jsou savoiardi běžně k dostání v obchodech, není nic lepšího než domácí verze. Jejich výroba je relativně jednoduchá a potřebujete jen několik základních surovin: vejce, cukr, mouku a špetku soli.

Jak uchovat savoiardi v nejlepší kondici

Savoiardi chutnají nejlépe čerstvé, ale pokud je potřebujete skladovat, uložte je do suchého a vzduchotěsného obalu. Tak zůstanou křupavé a zachovají si svou charakteristickou texturu.

Při použití v dezertech, které vyžadují namáčení, se pak rychle nasáknou tekutinou, a přesto si udrží svůj tvar.

Kde koupit pravé italské piškoty?

Savoiardi snadno najdete v supermarketech, ale pokud toužíte po autentické italské kvalitě, zamiřte do specializovaných obchodů s potravinami. Tak můžete skrze produkty od tradičních výrobců ochutnat pravou Itálii.

Zdroj: Italiani, Italskechute, BiscuitInternational, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín