Zimní Apetit piknik je za dveřmi, v sobotu 9. listopadu 2024 se uskuteční oblíbený festival chutí, dobrého jídla a pití. Nově se bude konat v krásných prostorách Národního zemědělského muzea v Praze od 10:00 do 18:00 hodin.
V sobotu 9. listopadu se můžete na Zimním Apetit pikniku opět těšit na vyhlášený gastronomický zážitek. O ten se postarají různí vystavovatelé: mimo jiné na vás budou čekat i tvarohové mini koblížky (gule), výběrová káva a sezónní nápoje z food trucku GULE.
GULE neboli „Gastronomie Umožňující Lidem Existovat“ je sociální podnik, jehož posláním je vytváření pracovních příležitostí pro osoby se zdravotním znevýhodněním. Jejich motto „Handicap? No a co! My na to máme GULE!“ mluví za vše: snaží se poukázat na skutečnost, že i člověk s handicapem je schopen kvalitního pracovního výkonu a není třeba mu vytvářet speciální pracovní podmínky a neustále na jeho činnost dohlížet.
„Jsme integrační sociální podnik, který chce provozem food trucku prolomit pomyslnou bariéru mezi zaměstnavateli a lidmi s handicapem,“ objasňuje Martin Ballaty, v jehož týmu „dětí z GULErbynu“ najdete Zbyňka s diabetes, Lucku s dětskou mozkovou obrnou, Tomáše se schizofrenií a další. Martin Ballaty sám přicházel s problematikou začleňování znevýhodněných osob do kontaktu od útlého dětství, protože vyrůstal v rodině společně se zdravotně a mentálně handicapovaným bratrem.

Tvarohové mini koblížky, co mají gule
Na co se ve food trucku GULE můžete v rámci Apetit pikniku těšit?
„Na klasiku v podobě koblížků, výběrové kávy a sezónních nápojů v podobě našeho vaječňáku a zázvorky, což je elixír na imunitu z čerstvé zázvorové, jablečné a citronové šťávy, medu, chilli, skořice a badyánu,“ láká Martin Ballaty.
Co si představit pod klasikou v podobě koblížků?
- Slaný karamel: náš karamel, nadrcený slaný popcorn, himalájská sůl
- Lottela: nadrcené Lotus sušenky, Nutella
- Bounty: mléčná čokoláda, kokos
- Snickers: náš karamel, mléčná čokoláda, drcené pražené arašídy
- Skořičák: obal ze skořicového cukru
- Banatella: nadrcený sušený banán, Nutella

Českému street foodu chyběly gule
Street food je mezi lidmi populární, ale má i své odpůrce. Proč GULE vsadily na food truck? „Česká street foodová scéna je plná burgerů, hot dogů a barbecue, trhaných mas... A pokud se zaměříme na sladké, tak se na trhu nejčastěji objevují koncepty s palačinkami, trdelníky, churros nebo donuty, makronkami či cupcaky,“ objasňuje vizi Martin Ballaty a vysvětluje, že situace na trhu před pár lety ukázala, že je stále prostor pro koncept, který nabídne zákazníkovi originální, čerstvě připravenou sladkou tečku.
Přidanou hodnotou koblížků je pak jejich maximální čerstvost: GULE mají speciální dávkovač těsta a připravují je přímo na místě ve food trucku, takže je zákazník dostane ještě teplé. „Za největší úspěch asi považuji to, že je náš sociální podnik již šestým rokem stabilním podnikem, který působí na české street foodové scéně. GULE jsou synonymem pro čerstvé tvarohové mini koblížky a já jsem pyšný na celý tým, že dokáže svými výkony konkurovat zdravým provozům,“ chválí Ballaty.