Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Školní svačiny po česku: Co jedí čeští školáci o velké přestávce? Většinou je to pečivo

Školní svačiny po česku: Co jedí čeští školáci o velké přestávce? Většinou je to pečivo
sdílet:

Návrat do školy s sebou přináší každodenní přípravu školních svačin. Takových, aby dětem chutnaly, aby nebyly pořád stejné a dětskému tělu prospívaly. Průzkumy odhalují, že českým školákům dávají rodiče k svačině nejčastěji pečivo. Chleba, rohlík nebo housku si ke svačině rozbalí až devět dětí z deseti. 

Podle průzkumu společnosti Nestlé nemá až polovina českých rodičů kapacitu dopředu přemýšlet nad svačinami pro svoje ratolesti. Přitom pravidelná a vyvážená strava významný vliv na boj s obezitou. Ta trápí až 16 procent českých mladistvých.

  • Průzkum navíc ukázal, že právě obezitu svých dětí si rodiče často nepřipouštějí, zvlášť pokud mají sami nadváhu.
  • Právě v dětství se tvoří stravovací návyky, se kterými se v dospělosti těžko bojuje. Vytvořením správných vzorců dávají rodiče dětem do života velký dar. 

Co by měly děti svačit? 

Konzumace samotného klasického bílého pečiva ve velkém s sebou nese riziko nedostatku živin. Aby byla svačina pestrá a vyvážená, měli by rodiče volit zejména celozrnné pečivo a vhodně ho doplnit libovou šunkou či sýrem a čerstvou nakrájenou zeleninou,“ říká Markéta Veverková, nutriční specialistka společnosti Nestlé a vedoucí projektu Nestlé pro zdraví dětí. 

Dopolední přesnídávka i odpolední svačina by dětem měly dodávat dostatek energie, a zároveň jim umožnit soustředění. Děti by měly jíst pravidelně, interval mezi jídly by neměl být delší než 3 hodiny. Vynechávání svačin může mít nepříjemné následky.

Pravidelný přísun energie také zabrání výkyvům v hladině krevního cukru a případným pocitům hladu, malátnosti nebo chuti na sladké. Tyto projevy mohou ovlivnit i výkonnost a soustředěnost. Jestliže se přidá i nedostatek tekutin, hrozí zvýšené riziko úrazů, bolest hlavy nebo zažívací problémy, jako je například zácpa,“ vysvětluje obezitoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., a doplňuje: „Odpolední svačina je také prevencí večerního přejídání a mlsání.“ 

Rodiče často obezitu nevidí 

Rodiče si často obezitu svých dětí vůbec nepřipouštějí, nebo ji berou jako rodinný rys. Podle průzkumu by své dítě za obézní označilo jen jedno procento matek a otců.

„V rodině tak mohou být přebytečná kila vnímána jako něco běžného. Pokud rodiče nemají potřebu měnit své návyky, těžko si to uvědomí u dětí. Právě proto je důležité vzdělávat děti ve vyváženém životním stylu například ve škole. Mohou tak změnit nejen svůj životní styl, ale motivovat také svoje rodiče a sourozence,“ uvádí Markéta Veverková z Nestlé.

Pár praktických tipů: 

Plánování uspoří čas a omezí ranní stres. Při velkém rodinném nákupu bychom měli myslet i na svačiny.

Ptejme se dětí, co přes den jedly, ale i co jim (ne)chutná. Podle toho můžeme upravit nejen složení svačin, ale i další jídla, která děti konzumují doma. 

Zapojme děti do přípravy svačin i běžného vaření. Nechme je vybrat, jakou zeleninu a ovoce mají rády a nenuťme jim druhy, které nesnášejí. 

Hravé je lákavější – kontrastní barevné druhy ovoce a zeleniny zaujmou, podobně jako mandarinka s očima a pusou z hřebíčků, jednoduchý obrázek nakreslený špičkou nože na slupku banánu nebo vložený milý vzkaz. Zajímavá svačina skončí spíš v žaludku než v koši. 

Pojďme příkladem. Především v útlém věku jsou rodiče pro děti největší inspirací, a užít si společně jídlo připravené ze základních surovin.

Jak funguje energetický příjem a výdej, jak důležitý je pitný režim nebo jak si správně poskládat jídelníček se věnuje interaktivní vzdělávací program Nestlé pro zdraví dětí určený pro učitele, děti i rodiče.

Zdroj informací: časopis Apetit, Nestlé

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín