Když se řekne grilování, většina z nás si představí maso, špízy nebo kukuřici. Ale co takhle zakončit večer sladkým dezertem rovnou z roštu? Ananas, broskve, meloun nebo třeba banány – šťavnaté ovoce se na grilu změní v nečekaně sofistikovaný zážitek. Stačí pár minut a můžete servírovat dezert, který nepotřebuje nic víc než kopeček zmrzliny nebo kapku medu.
Jestli si myslíte, že grilování ovoce je jen letní rozmar pro fajnšmekry, zkuste jeden kousek ananasu z roštu a hned změníte názor! Grilované ovoce totiž není jen sladké – je i šťavnaté, voňavé a s překvapivě komplexní chutí.
Proč grilovat ovoce?
Gril ovoce jemně zkaramelizuje. Cukry na povrchu se zvolna opékají a vytvoří lehce křupavou krustu. Vůně i chuť se zintenzivní – ovoce se krásně prohřeje a stane se z něj luxusní dezert bez zbytečné práce navíc.

Co se hodí nejvíc na gril?
- Ananas: Skvělý základ. Obsahuje hodně cukru, takže dobře karamelizuje. Nakrájejte ho na silnější kolečka nebo špalíčky a potřete lehkou vrstvou rozpuštěného másla s medem a špetkou skořice. Grilujte pár minut z každé strany.
- Broskve: Poloviny broskví (nebo nektarinek či meruněk) pokládejte řeznou stranou dolů. Nechte pár minut zkaramelizovat a pak podávejte se lžící zakysané smetany a drcenými sušenkami nebo ořechy.
- Meloun: Zní to bláznivě, ale funguje to! Tlustší plátky melounu opečte z obou stran. Lehce se zatáhne a dostane zajímavější chuť. Zkuste přidat špetku chilli nebo vločkovou sůl – překvapení večera zaručeno.
- Banány: Banány nejsou jen do kaše. Když je necháte chvíli prohřát na grilu, rozvoní se a získají úplně novou chuť – sladší, intenzivnější a lehce karamelovou. Pro chuťový kontrast je můžete před podáváním zakápnout trochou citronové šťávy.
- Jablka nebo hrušky: Tvrdší ovoce si zaslouží trochu víc času. Nakrájejte je na silnější plátky nebo měsíčky, potřete medem s máslem a zabalte do alobalu s trochou skořice nebo zázvoru. Nechte pomalu „péct“ na grilu, dokud nezměknou. Budou dokonalou přílohou ke grilovaným steakům.
Kombinace, které zafungují i bez receptu
Na grilovaném ovoci je krásné to, že si s ním nemusíte lámat hlavu. Tady jsou tři kombinace, které se osvědčily nejen nám v redakci, ale fungují spolehlivě po celém světě:
- Grilovaný ananas + rum + vanilková zmrzlina: Šťavnatý ananas zkaramelizovaný na grilu krásně kontrastuje s ledovou smetanovou zmrzlinou. A když k tomu přidáte kapku rumu nebo kokosový likér, můžete podávat dezert s nádechem tropického večera.
- Broskev + mascarpone + med + tymián: Teplá broskev je po opečení neodolatelně sladká a měkká. Stačí ji doplnit kopečkem mascarpone, lžičkou medu a pár lístky čerstvého tymiánu – ten celou kombinaci rozsvítí svou svěží vůní.
- Banán + čokoláda + sůl: Zralý banán se na grilu promění v hedvábný krém. Pokud do zářezu vložíte kostičku hořké čokolády a hotový banán zlehka posypete vločkovou solí, budete překvapeni, jak nečekaně sofistikovaně to celé chutná.
Tipy na závěr
- Gril nechte pořádně rozehřát, ale opékejte spíš na nepřímém žáru, aby se ovoce nepřipálilo.
- Nebojte se koření – skořice, kardamom, badyán nebo trocha čerstvé máty na závěr dodají ovoci další příjemnou chuť navíc.
- Připravte k ovoci jednoduchý dip: bílý jogurt s vanilkou, mascarpone s medem nebo smetanový sýr s nastrouhanou citronovou kůrou. Kopeček vanilkové zmrzliny taky nezklame!
Ovoce na grilu skvěle funguje i jako příloha k masu. Karamelizovaná broskev si rozumí s vepřovým, ananas osvěží kuře a meloun překvapí třeba po boku grilovaného sýra. Kombinujte chutě a překvapte hosty něčím, co ještě neznají.
Zdroj: Apetit