V srdci rakouského Salzburgu se zrodil dezert, který svou lehkostí a sladkostí připomíná zasněžené alpské vrcholy. Salzburger Nockerln neboli také poeticky Salcburské zasněžené kopečky jsou nadýchané jako obláčky. Jsou nejenom výjimečně chutné, ale připomínají také příběh lásky a barokní elegance.
Salzburgské noky (německy Salzburger Nockerln) jsou tradiční rakouský dezert pocházející ze Salzburgu. Tento sladký pokrm se podává po hlavním jídle a je známý svou nadýchanou strukturou a jedinečným vzhledem.
-
Zajímavost: Ze Salzburgu pochází ještě jedna sladká lahůdka – Mozartovy koule.
Historie Salzburger Nockerl: Prochází láska žaludkem?
Přesný rok vzniku tohoto rakouského dezertu není znám, ale zřejmě to bylo někdy v průběhu 19. století. Ačkoli existují i legendy, které hovoří o jiné době.
Legenda z knihy Das Traditionsgebäck der österreichischen Bäuerinnen praví, že recept na tento dezert vytvořila Salome Alt, milenka salzburgského arcibiskupa Wolfa Dietricha von Raitenau, na počátku 17. století. Tvar noků má symbolizovat zasněžené vrchy obklopující Salzburg, konkrétně Mönchsberg, Kapuzinerberg a Gaisberg. Tato podoba měla odrážet barokní atmosféru města a jeho okolí.
-
Zajímavost: Některé zdroje uvádějí jako tvůrce Salzburger Nockerln francouzského císaře Napoleona Bonaparte, který na počátku 19. století v Salzburgu skutečně pobýval.
Charakteristika a příprava Salzburger Nockerl
Salzburger Nockerln jsou úzce spojeny s místem svého vzniku a pochutnat si na nich můžete převážně v místních restauracích, přesto však patří mezi nejoblíbenější rakouské dezerty. Ačkoli v průběhu let prošly mnoha proměnami, oblibu si drží dodnes.
Původně se dezert připravoval z odpalovaného těsta a poléval se žloutkovým krémem s vanilkou a smetanou. Dnes se Salzburger Nockerln připravují trochu jinak.
-
Z pěti bílků se ušlehá tuhý sníh. Do něj se zašlehají tři lžíce moučkového cukru, tři žloutky a jedna lžíce hladké mouky. Směs se opatrně promíchá.
-
Z těsta se vytvoří tři noky kopcovitého tvaru, které se vloží do zapékací mísy vymazané máslem.
-
Dezert se peče krátce (asi 10 minut) v troubě předehřáté na 170 °C. V poslední třetině pečení se do mísy ze strany nalijí dvě lžíce mléka s vanilkovým cukrem. Po vyjmutí z trouby se noky popráší vanilkovým cukrem a ihned podávají – pochoutka se konzumuje ještě horká. Jak těsto chladne, padá a už nedrží požadovaný tvar. Dezert se často servíruje s malinovou nebo brusinkovou omáčkou.
TIP: Pokud nevíte, co se zbylými žloutky, zkuste si připravit špagety carbonara.
Co jste možná (ne)věděli
-
Kulturní odkaz: V roce 1938 měla premiéru opereta Freda Raymonda s názvem Saison in Salzburg – Salzburger Nockerln, ve které je tato luxusní sladká delikatesa opěvována slovy: „sladké jako láska a jemné jako polibek“.
-
Podobnost s francouzským suflé: Ačkoli se předpokládá, že Salzburger Nockerl vycházejí z francouzských suflé, staly se ikonou rakouské kuchyně, podobně jako Kaiserschmarrn (císařský trhanec) nebo jablečný štrúdl.
Zdroje informací: Apetit, freewalkingtoursalzburg