Má bohatou chuť i historii, její příprava může být zážitkem a umí zahřát tělo i duši. Řeč je o vietnamské kávě, která dávno překročila hranice země svého původu a podobně jako vietnamská kuchyně si získala fanoušky po celém světě. Existuje mnoho způsobů, jak ji pít... Některé se tak dokonale hodí k vánoční atmosféře, že možná zapomenete i na vaječný likér.
Že máte s vietnamskou gastronomií spojenou polévku Pho, tradiční Bún bò Nam Bô a typické závitky? A o vietnamské kávě jste již slyšeli? Je považována za jednu z nejsilnějších na světě a má intenzivní, bohatou hořkou chuť, kterou někdo přirovnává k hořkému melounu, jiní ke skotské nebo mandlím. Jedná se o robustu s vysokým obsahem kofeinu připravovanou pomocí typického kovového filtru phin, který umožňuje pomalé překapávání kávy, čímž napomáhá rozvinout plnou a bohatou chuť. Nezaměnitelným doplňkem je zahuštěné mléko. Jak ji připravit doma? Velmi snadno!
Do Vietnamu ji přivezli Francouzi
Dnes je sice Vietnam jedním z největších světových exportérů kávy, zejména odrůdy robusta, ale tradice pití kávy zde není příliš dlouhá.
- Káva se do Vietnamu dostala až v 19. století zásluhou francouzských kolonizátorů, kteří se snažili sem přenést své kávové zvyklosti.
- Nebylo ale dostupné čerstvé mléko, tak Francouzi začali používat slazené zahuštěné mléko jako náhradu.
- Ze spojení kávy a zahuštěného mléka se stala tradice a dodnes je nedílnou součástí vietnamské kávové kultury.
Varianta pro každého: je libo ledovou či „kávo-dezert“?
Vietnamská káva nabízí mnoho podob, z nichž každá stojí za vyzkoušení:
-
Cà phê sữa đá: Klasická ledová káva s kondenzovaným mlékem je asi nejoblíbenější variantou. Tato osvěžující kombinace spojuje silnou chuť kávy s jemnou sladkostí mléka.
-
Cà phê đen: Dáváte přednost čisté a silné chuti? Pak je černá káva bez mléka ideální právě pro vás.
-
Cà phê trứng: Tento unikátní „kávo-dezert“ je známý svou bohatou krémovou texturou a sametovou chutí a říká se mu i vaječná káva. Jedná se o bohatý nápoj připravený z čerstvého vaječného žloutku smíchaného se zahuštěným mlékem. A také je to ideální vánoční varianta, co říkáte?
-
Cà phê cốt dừa: Toužíte po ještě větší exotice? Pak doporučujeme kokosovou kávu, která kombinuje hustou kávu s kokosovým mlékem – bohatá chuť kávy se fantasticky snoubí s krémovostí a jemnou sladkostí kokosu.
Jak si připravit vietnamskou kávu doma?
Příprava vietnamské kávy je velmi jednoduchá: nachystejte si slazené zahuštěné mléko (např. Salko díky své tradiční chuti nebo pro ozvláštnění chuti karamelové) a použijte kvalitní zrnkovou kávu, nejlépe tmavě praženou robustu. Kávu připravte tradičně pomocí kovového filtru phin, ale skvěle poslouží i French press.
Proč zahuštěné mléko? Stalo se nedílnou součástí vietnamské kávové kultury v době, kdy čerstvého mléka byl nedostatek a dnes je toto spojení natolik zakořeněné, že většina vietnamských kaváren ani nenabízí možnost použití čerstvého mléka.
Návod na přípravu vietnamské kávy krok za krokem:
- Odměřte 3 mírně zaoblené čajové lžičky nebo jednu velkou lžíci mleté zrnkové kávy a vložte do filtrační komory. Poklepejte lehce filtrem a přimáčkněte svrchním sítkem, aby byla káva rovnoměrně rozmístěná.
- Zalijte kávu ve filtru 20 ml horké vody (nejlépe 96-100°C), která ji zvlhčí. Vyčkejte přibližně 20 vteřin.
- Do šálku nalijte slazené kondenzované mléko, posaďte na něj připravený filtr s kávou a poté nalijte horkou vodu do phin filtru až po okraj.
- Nasaďte uzávěr a nechte kávu překapat, bude to trvat 4-5 minut.
Zdroj: vietnamchronicles.com, flavorsofhanoi.com, Nguyencoffeesupply.com, Tatra