Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké mléko a silná káva: Proč vietnamská káva okouzlila svět a jakou si připravit během adventu?

Vietnamská káva
ZDROJ: Se svolením Tatra
sdílet:

Má bohatou chuť i historii, její příprava může být zážitkem a umí zahřát tělo i duši. Řeč je o vietnamské kávě, která dávno překročila hranice země svého původu a podobně jako vietnamská kuchyně si získala fanoušky po celém světě. Existuje mnoho způsobů, jak ji pít... Některé se tak dokonale hodí k vánoční atmosféře, že možná zapomenete i na vaječný likér.

Že máte s vietnamskou gastronomií spojenou polévku Pho, tradiční Bún bò Nam Bô a typické závitky? A o vietnamské kávě jste již slyšeli? Je považována za jednu z nejsilnějších na světě a má intenzivní, bohatou hořkou chuť, kterou někdo přirovnává k hořkému melounu, jiní ke skotské nebo mandlím. Jedná se o robustu s vysokým obsahem kofeinu připravovanou pomocí typického kovového filtru phin, který umožňuje pomalé překapávání kávy, čímž napomáhá rozvinout plnou a bohatou chuť. Nezaměnitelným doplňkem je zahuštěné mlékoJak ji připravit doma? Velmi snadno! 

Do Vietnamu ji přivezli Francouzi 


Dnes je sice Vietnam jedním z největších světových exportérů kávy, zejména odrůdy robusta, ale tradice pití kávy zde není příliš dlouhá.

  • Káva se do Vietnamu dostala až v 19. století zásluhou francouzských kolonizátorů, kteří se snažili sem přenést své kávové zvyklosti.
  • Nebylo ale dostupné čerstvé mléko, tak Francouzi začali používat slazené zahuštěné mléko jako náhradu.
  • Ze spojení kávy a zahuštěného mléka se stala tradice a dodnes je nedílnou součástí vietnamské kávové kultury.


Varianta pro každého: je libo ledovou či „kávo-dezert“?

Vietnamská káva nabízí mnoho podob, z nichž každá stojí za vyzkoušení:

  • Cà phê sữa đá: Klasická ledová káva s kondenzovaným mlékem je asi nejoblíbenější variantou. Tato osvěžující kombinace spojuje silnou chuť kávy s jemnou sladkostí mléka. 

  • Cà phê đen: Dáváte přednost čisté a silné chuti? Pak je černá káva bez mléka ideální právě pro vás. 

  • Cà phê trứng: Tento unikátní „kávo-dezert“ je známý svou bohatou krémovou texturou a sametovou chutí a říká se mu i vaječná káva. Jedná se o bohatý nápoj připravený z čerstvého vaječného žloutku smíchaného se zahuštěným mlékem. A také je to ideální vánoční varianta, co říkáte?

  • Cà phê cốt dừa: Toužíte po ještě větší exotice? Pak doporučujeme kokosovou kávu, která kombinuje hustou kávu s kokosovým mlékem – bohatá chuť kávy se fantasticky snoubí s krémovostí a jemnou sladkostí kokosu

Jak si připravit vietnamskou kávu doma?


Příprava vietnamské kávy je velmi jednoduchá: nachystejte si slazené zahuštěné mléko (např. Salko díky své tradiční chuti nebo pro ozvláštnění chuti karamelové) a použijte kvalitní zrnkovou kávu, nejlépe tmavě praženou robustu. Kávu připravte tradičně pomocí kovového filtru phin, ale skvěle poslouží i French press.

Proč zahuštěné mléko? Stalo se nedílnou součástí vietnamské kávové kultury v době, kdy čerstvého mléka byl nedostatek a dnes je toto spojení natolik zakořeněné, že většina vietnamských kaváren ani nenabízí možnost použití čerstvého mléka

Návod na přípravu vietnamské kávy krok za krokem:

  • Odměřte 3 mírně zaoblené čajové lžičky nebo jednu velkou lžíci mleté zrnkové kávy a vložte do filtrační komory. Poklepejte lehce filtrem a přimáčkněte svrchním sítkem, aby byla káva rovnoměrně rozmístěná.
  • Zalijte kávu ve filtru 20 ml horké vody (nejlépe 96-100°C), která ji zvlhčí. Vyčkejte přibližně 20 vteřin.
  • Do šálku nalijte slazené kondenzované mléko, posaďte na něj připravený filtr s kávou a poté nalijte horkou vodu do phin filtru až po okraj.
  • Nasaďte uzávěr a nechte kávu překapat, bude to trvat 4-5 minut. 

Zdroj: vietnamchronicles.com, flavorsofhanoi.com, Nguyencoffeesupply.com, Tatra

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...