Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slovenský prívarok: Chutné jídlo za pár korun, které nasytí celou rodinu, vás překvapí rychlou a snadnou přípravou

Bramborový prívarok s fašírkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Na Slovensku a v Maďarsku existuje velká skupina jídel, kterým se ve slovenštině říká prívarok a maďarsky főzelék. Jsou hustší než hustá polévka a často se podávají v rodinách jako hlavní chod. Daly by se přirovnat k českým omáčkám, přesto se trochu liší. Co do nich patří a jak se připravují?

Prívarky jsou sytivá jídla zahuštěná moukou a podobají se omáčce. Příprava je velmi jednoduchá, ale vyžaduje trochu citu a cviku při zahušťování a dochucení: cílem je hebká, lehce navinulá omáčka s nerozvařenými kousky zeleniny.

Prívarky se připravují ze sezonní zeleniny, nejčastěji jsou to:

Základ můžete připravit z mléka i smetany. Ze smetany jsou prívarky luxusnější, ale také dražší a tučnější. Můžete použít i směs mléka a smetany (podle zásob a možností).

Co k prívarku podávat

K prívarkům se obvykle podává vejce (vařené nebo volské oko), kousek opečené uzeniny, párky, fašírky neboli karbanátky, nebo i zbytek dušeného masa či sekané z předchozího dne a masa bývá jenom malé množství.

Čím prívarok dochutit

Koření a bylinky mají za úkol podpořit chuť hlavní suroviny, používá se kopr, bobkový list, česnek, nové koření a někdy špetka mleté červené papriky.

Zdroj: Autorský článek pro časopis Apetit připravila Anita Ponešová

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín