Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slovníček šumivých vín aneb Jak se vyznat v bublinách

Šumivé víno
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Konec roku si málokdo dokáže představit bez šumivého vína. Jejich svět je bohatý a rozmanitý, a je dobré pochopit jeho zákonitosti, ať už si chcete připít cenově dostupnějším sektem, nebo exkluzivním šampaňským.

Šampaňské: Špička mezi šumivými víny

Víno z Champagne je přesně definováno – původem hroznů z několika určených odrůd i výrobou takzvanou tradiční metodou. Nejprve vznikne tiché víno (v sudech nebo nerezu), do něhož se přidá tirážní likér (směs cukru a kvasinek), aby se nastartovala sekundární fermentace. Ta probíhá v lahvi, a pak se kaly (odumřelá těla kvasinek) setřásáním dostanou do hrdla lahve, odkud jsou odstraněny. Potom lze přidat expediční likér (víno a cukr), který určí případnou sladkost.

  • Šampaňské se míchá do cuvée (mohou se míchat odrůdy, vinice i ročníky) , nebo je ročníkové – vyrobené jen z hroznů mimořádného ročníku a s potenciálem k archivaci.
  • V Champagne existuje značné množství producentů – velké vinařské domy, které svým vínem prezentují daný styl domu a značky. Takové víno chutná ideálně stále stejně.
  • Na popularitě získávají i menší výrobci, kteří zdůrazňují charakter, rozmanitost a unikátnost svých vinic.

Crémant

Sekt vyráběný tradiční metodou, ale pocházející z jiné oblasti než ze Champagne, například z Alsaska, Burgundska nebo třeba z Jury. Má i nižší tlak v lahvi než šampaňské, a tedy jemnější perlení – odtud výraz crémant. Crème je francouzsky smetana a hustá a jemná pěna crémantu připomíná šlehanou smetanu.

Sekt

Víno, které není vyráběné v Champagni. Může ale vzniknout jak tradiční metodou (tedy sekundárním zráním v lahvi), tak Charmatovou metodou, kdy se druhotná fermentace odehrává v nerezových tancích. Do vína před lahvováním může být přidán expediční likér, který určí množství zbytkového cukru, a sekt pak bude od nejsladšího doux přes sec, demi-sec, extra dry, brut, extra brut až po brut nature (s minimálním nebo nulovým množstvím zbytkového cukru).

Cava

Španělské šumivé víno, které se vyrábí výhradně tradiční metodou. Cava znamená jeskyně či sklep a poukazuje na zrání vína – tento název Španělé zvolili, aby cavu odlišili od francouzských vín. Cava se vyrábí pouze z několika určených odrůd a rozlišuje se na mladou (zrání 9–16 měsíců), starší reservu (15–30 měsíců) a Gran reservu (více než 30 měsíců).

Corpinnat

Corpinnat je relativně nová evropská značka vysoce kvalitních šumivých vín pocházejících z oblasti Penedès. Proces jejich výroby je podobný, a v některých fázích dokonce přísnější než u Cavy. Hrozny určené pro vína označená značkou Corpinnat musí být pěstovány v bio kvalitě a sklizeny výhradně ručně. Geografická oblast výroby je přesně vymezená a zahrnuje pouze ty nejlepší vinice. Minimální doba zrání na lahvi je stanovena na 18 měsíců.

Prosecco

Italské víno pocházející z regionu Veneto a okolí. Vzniká většinou Charmatovou metodou, díky tomu je výroba prosecca levnější. Rozlišuje se podle zbytkového cukru na dry, extra dry a brut. Různit se může i perlení – jemné a delší v případě spumante, kratší a větší bubliny v případě frizzante. I prosecco má speciality – například prosecco con fondo (více se dočtete na stránce 130) nebo prosecco tranquillo, které je tiché. Podobně jako sekt je k dostání ve velmi široké škále kvality i cen.

Franciacorta

Pochází z Lombardie a jde o mladý typ šumivého vína, vyrábí se teprve od padesátých let 20. století. Vyniká vysokou kvalitou, vzniká pouze tradiční metodou a vyrábí se ze tří povolených odrůd – Chardonnay, Rulandské modré a Rulandské bílé. Nejmladší franciacorta zraje 18 měsíců, franciacorta satén a rosé pak 2 roky a nejprestižnější riserva jde do prodeje až po 68 měsících zrání.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: kateřina.kočičková

Apetit magazín