Co mají společného poctivý český smažák, italská mozzarella in carrozza a venezuelské tequeños? Lásku k sýru osmaženému dokřupava, která spojuje kultury napříč kontinenty! Smažený sýr není jen česká specialita, ale celosvětový fenomén s fascinující historií – obalování a smažení sýra se totiž objevuje v nejrůznějších světových kuchyních a pokaždé chutná trochu jinak (ale vždy skvěle). Připravte se na křupavou cestu kolem světa!
Každý národ si našel vlastní způsob, jak sýr proměnit v dokonalou pochoutku. Některé recepty mají staletou tradici, jiné vznikly náhodou. Věděli jste třeba, že ve Wisconsinu se smažené sýrové kousky staly symbolem celého státu? Připravte se na gastronomickou cestu kolem světa a objevte, jak se smažený sýr jí od Česka až po Indii!
Český smažený sýr: Klasika s překvapivou historií
Přiznejme si, že smažený sýr je tak trochu neoficiálním národním jídlem České republiky. Každý, kdo ho kdy jedl, ví, že jde o hříšně dobré jídlo, které nikdy nezklame. Málokdo ale tuší, že jeho historie sahá až do Vídně. Už na konci 19. století si především chudší rodiny dopřávaly kus sýra v trojobalu jako levnější alternativu klasického vídeňského řízku.
- Po druhé světové válce se stal „smažák“ v Česku populárním zejména v kantýnách a restauracích, kde byl jedním z mála bezmasých jídel (ale i tam Češi dokázali propašovat alespoň plátek šunky). Na rozdíl od mnoha zahraničních verzí se český smažený sýr tradičně podává s tatarskou omáčkou – což je spojení, které mnohým turistům připadá nečekané, ale rychle si ho zamilují.

Italská mozzarella in carrozza: Sýr v „kočáře“
Když Italové přemýšleli, jak využít starý chléb a zbytky mozzarelly, vznikl z toho jeden z nejoblíbenějších smažených sýrů na světě. Mozzarella in carrozza je vlastně sýrový sendvič obalený v těstíčku a usmažený dozlatova. Název „v kočáře“ prý odkazuje na to, že dva plátky chleba připomínají kočár s nákladem uvnitř – tedy rozteklou mozzarellou.
- Tato pochoutka je populární hlavně v Neapoli, kde se někdy obohacuje o šunku nebo ančovičky. Skvěle chutná i studená, ale nejlepší je hned po usmažení, kdy se mozzarella krásně táhne.
Francouzský cordon bleu: Řízek s modrou stuhou
Když se řekne cordon bleu, vybaví se nám luxusní francouzská kuchyně a bezpochyby řízek. Ve skutečnosti ale tato specialita vznikla pravděpodobně ve Švýcarsku. Podle jedné verze vymyslela šéfkuchařka ve 40. letech 20. století ve švýcarském městečku Brig plněný řízek, aby rychle nakrmila větší skupinu hostů.
- Ať už je původ jakýkoli, jedno je jisté: telecí (nebo kuřecí) řízek plněný šunkou a sýrem, obalený a usmažený dozlatova, je hitem po celém světě a stal se tak „smažákem“ pro masožravce. Obvykle se podává s bramborovou kaší a po rozkrojení z něj vytéká lahodná sýrová náplň.

Americké cheese curds: Smažené sýrové kousky z Wisconsinu
Ve Wisconsinu, kde se vyrábí velké množství sýra, se zrodila jedinečná pochoutka – smažené cheese curds. Jde o čerstvé sýrové hrudky obalené v těstíčku a osmažené dozlatova. Jsou oblíbeným občerstvením na festivalech, trzích i sportovních zápasech.
- Sýr při skousnutí lehce „vrže“ mezi zuby, což je známka jeho čerstvosti. Kousky se často podávají s kečupem nebo ranch dresinkem (omáčka z podmáslí, bylinek a česneku) a jsou považovány za jeden z gastronomických symbolů Wisconsinu.
Řecké saganaki: Prázdniny na talíři
Řekové milují sýr a umí ho připravit na nespočet způsobů. Saganaki je jednoduchý, ale naprosto dokonalý předkrm – silný plátek tvrdého sýra se obalí v mouce a osmaží na pánvi, dokud nevznikne zlatavá kůrka. Podává se s citronem a čerstvým chlebem. Sýr používaný na saganaki je obvykle kasseri, kefalotyri, případně halloumi nebo feta z ovčího mléka.
- V řeckých restauracích v USA se saganaki často flambuje – polije se kořalkou, zapálí a hosté vykřiknou „Opa!“. Pokud vám tedy někde přinesou hořící sýr, nelekejte se – právě si užíváte pravou řeckou tradici.

Indický paneer pakora: Křupavá specialita
Indie má svůj vlastní smažený sýr, který se nazývá paneer pakora. Čerstvý paneer (tvarohový sýr) se obaluje v kořeněném těstíčku z cizrnové mouky a smaží se dozlatova. Tohle jídlo je oblíbenou pouliční svačinkou a často se podává s tamarindovou nebo koriandrovou omáčkou.
- Zajímavostí je, že v Indii se smažené jídlo často pojí s deštěm – během monzunového období si lidé rádi dopřejí něco, co je zahřeje.
Další sýrové lahůdky z celého světa
- Venezuelské tequeños: Sýrové tyčinky obalené v křupavém těstě, které nesmí chybět na žádné venezuelské oslavě. Jsou tak populární, že mají svůj vlastní mezinárodní den, a dokonce byly prohlášeny za kulturní dědictví.
- Švýcarský malakoff: Sýrové koule inspirované krymskou válkou, původně připravované švýcarskými žoldnéři. Dnes jsou oblíbenou pochoutkou v kantonu Vaud, kde se podávají s nakládanou zeleninou (okurkami a cibulkami) a bílým vínem.
- Holandský kaassoufflé: Tenké sýrové kapsy v těstě, které se smaží dozlatova a prodávají nejen ve fast foodech, ale i v automatech Febo (nizozemské fast food automaty, kde si z výdejních boxů koupíte teplé občerstvení, třeba právě kaassoufflé nebo krokety). Díky křupavému obalu a rozteklému sýru uvnitř patří mezi nejoblíbenější nizozemské street food pochoutky.
Ať už si dáte český smažák s tatarkou, řecké saganaki s citronem nebo venezuelské tequeños, jedno je jisté – smažený sýr je univerzální dobrota, která chutná skvěle kdekoli na světě. Každá kultura má svou verzi, ale základní princip zůstává stejný: křupavý obal, horký sýr a nekonečná dávka potěšení.
Zdroj: churromania.com, Wikipedia, Gusto.it, expats.cz, lolasfood.ca, Apetit