Nová registrace Zapomenuté heslo

Soletti: Tyčinky, které se staly symbolem každého večírku, oslavily 75 let

21. 12. 2024
slané tyčinky
Pixabay.com

Oslava, párty nebo rodinné posezení bez slaných tyčinek? To si snad ani nejde představit! Tyčinky, soletky, klubky... říkejte jim, jak chcete, ale jedno mají společné: když se objeví na stole, sáhne po nich každý. Soletti nás provázejí už 75 let – věrně čekají ve skleničce, připravené na každou příležitost, a vždy mají úspěch.

Psal se rok 1949, když v rakouském městečku Feldbach Dr. Josef Zach rozjel výrobu tyčinek. Inspiroval se německou technologií, ale recepturu upravil podle rakouských chutí. Kvalitní mouka, voda, droždí a sůl – nic složitého, jen dokonale vyladěná receptura. Světlo světa tak spatřil produkt, který si získal srdce (a chuťové pohárky) celého Rakouska.

  • Původně se v pekárně pekly preclíky. Místo složitého formování preclíků si ale původní majitelé položili otázku: „Co kdybychom těsto jednoduše pekli rovně?“ Jak to dopadlo, už dnes víte.
  • Do 60. let už byly Soletti tak populární, že začaly cestovat za hranice. Dnes se v Feldbachu denně vyrobí více než 5 milionů tyčinekdost na to, aby zažily večírky od Evropy až po Asii.
  • Představte si, že by se všechny tyčinky vyrobené za den vyskládaly za sebe – pokryly by cestu z Olomouce do Prahy a zpět. A ještě by něco zbylo na večerní křupání!
  • Víte, proč se tyčinkám říká Soletti? Inspirace přišla od slunce! Josef Zach chtěl, aby název zněl teple a jižansky. Původně to mělo být „Saletti“, ale nakonec vyhrálo slunečné a optimistické „Soletti“.

Tyčinky Soletti: Rakouské od zrna až po sůl

Tyčinky Soletti jsou opravdovým rakouským klenotem – od mouky až po poslední zrnko soli. Na jejich výrobu se ročně spotřebuje neuvěřitelných 12 500 tun mouky a 734 tun soli. Všechny suroviny pocházejí přímo z Rakouska. I sůl se dokonce těží v rakouských Alpách, což dodává tyčinkám kvalitu, na kterou se můžete spolehnout.

Bez tyčinek to prostě nejde

Recept na slané tyčinky Soletti je přísně střežené tajemství: už 75 let se připravují podle stejné receptury, která zůstává neměnná – a možná právě proto jsou pořád tak dokonalé. Dokonce ani jejich délka (11 cm) se nikdy nezměnila.

Preclíky a chipsy v čokoládě

Preclíky a chipsy v čokoládě

< 10 min
5(6x)
Přečíst recept

I když si křupavé soletky doma asi neupečete, v kuchyni mají mnohem širší využití, než si možná myslíte:

Příště, až budete pořádat večírek, vzpomeňte si na Soletti – a překvapte své hosty nějakou zajímavostí. Třeba kolik se jich denně vyrobí... Vzpomínáte si?

Zdroj: Soletti.at, Falstaff.com, Apetit

Sdílet článek

Historie

Související články