Tvarožník, tvarohový koláč i cheesecake pocházejí z jedné rodiny. Základní surovinou je vysrážené mléko v různých podobách. Při přípravě cheesecaku se neobejdete bez krémového sýra, na tvarožník neboli sernik budete potřebovat tvaroh. V čem tedy tkví zásadní odlišnosti?
Jako cheesecake (doslova sýrový koláč) můžeme v širším pojetí označit všechny typy koláčů s tvarohem, tvarožníků, tvarohových dortů a cheesecaků. V užším smyslu se pak dají rozdělit podle toho, v jaké části světa se připravují a jaká hlavní ‚sýrová‘ surovina se do nich používá.
- Ačkoli v češtině většinou nechápeme tvaroh jako sýr, skutečnost je taková, že ať použijete žervé, tvaroh, philadelphii, ricottu nebo cottage, jde o mléčné výrobky, které se vyrábějí podobně. Rozdíl mezi nimi je v tom, jakým způsobem se vyrábějí, jakou mají konzistenci či jak tučné mléko se na jejich výrobu použije.
- Většina tvarohových koláčů a cheesecaků se peče, existují však i nepečené varianty, do kterých se zpravidla přidává želatina.
- Na americkém kontinentu, v Británii, Irsku nebo Itálii se cheesecake vyrábí z tučného krémového sýra (z českých výrobků se mu nejvíc blíží žervé se zakysanou smetanou).
- Středoevropané milují tvarohové koláče a tvarožníky často doprovázené rozinkami. Pro typický polský tvarohový koláč existuje název ‚sernik‘. Tvarohové dorty a koláče jsou oblíbené také v Česku, Německu, Rakousku nebo na Slovensku.
Cheesecake: vydatný zdroj energie a dar pro antické olympioniky
Na původní podobě dnešního cheesecaku si pochutnávali už sportovci ve starověkém Řecku. Nejstarší dochované zdroje hovoří o roku 776 př. n. l., kdy byli antičtí olympionici za vítězství odměněni dezertem z pšeničné mouky, sýra a medu.
- Olympijskou odměnu v podobě dezertu ze sýra a medu považujeme za prvotní recepturu, ze které postupem času vznikl dnešní cheesecake. O to se postarali až Římané po dobytí Řecka. Ti si původ cheesecaku rychle přivlastnili. Snadno tak ovšem najdeme odpověď na otázku, proč do cheesecaku patří sýry jako je mascarpone a ricotta.
- Dezert z krémového sýra se rozšířil do celého světa. Známý je například newyorský cheesecake, jehož základ tvoří krémový sýr philadelphia.
- Korpus či krustu cheesecaku tvoří zpravidla rozdrcené sušenky spolu s máslem.
- Na náplň můžete vedle tradičních sýrů použít také žervé, lučinu nebo tvaroh se zakysanou smetanou. Ty se dobře rozmíchají s cukrem a vejci, případně jen žloutky.
- Náplň může mít jednoduchou jemnou příchuť vanilky či citronové kůry, lze ji však ochutit například kávou, čokoládou, ořechy, rozmixovaným ovocem.
- Příchuť základnímu vanilkovému cheesecaku můžete dodat také ovocnou omáčkou, rozvarem či žahourem, kterými se dezert přelije.
Tvarožník neboli sernik
Polský sernik neboli tvarožník je obdobou cheesecaku a jeho vznik se datuje do období 17. století. Tehdy se podával v Krakově jako dezert při oslavách vítězství v bitvě s Turky u Vídně. Tvarohová náplň v křehké krustě je však oblíbená po všech zemích bývalého Rakouska-Uherska.
- Nejprve se označoval jako vídeňský sernik, krakovští cukráři recepturu zdokonalili a dnešní podoba serniku je považována za typicky polský dezert.
- Tvarožník se dodnes v Polsku podává jako dezert ke kávě i jako dort při oslavách.
- Pokud se pustíte do přípravy tvarožníku, bude vám stačit jen pár základních surovin. Neobejdete se však bez tvarohu.
- Některé varianty serniku mají podobu spíše lité tvarohové buchty. Do tvarohu se přidává mouka a je tak součástí korpusu. Krusta zcela chybí.
- Základní korpus tvarožníku či serniku sestává z křehkého těsta, které vytvoříte spojením hladké mouky, studeného másla a cukru.
Do trouby nebo do lednice: vyzkoušejte pečené i nepečené verze dortu
Od klasických dortů, které se zpravidla skládají z pečeného korpusu a krému, se cheesecake liší zejména poměrem korpusu a náplně.
- Hlavní složkou cheesecaku či serniku je náplň, korpus tvoří, alespoň co se objemu týká, znatelně menší část.
- Korpus je hutnější a chuťově výraznější než klasický piškotový dortový.
- Připravit jej můžete navíc jak v pečené, tak i v nepečené verzi.
- U pečeného cheesecaku nezapomeňte počítat s dostatečným časem na pečení a úplné vychladnutí. Nepečená verze potřebuje čas na zatuhnutí v lednici. Ideálně pak cheesecake připravujte den předem a dopřejte mu čas v chladu přes noc.
Zdroj info: Apetit