Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Španělský masopust: Bujarý karneval a symbolický pohřeb sardinky

Španělský masopust
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Španělský masopust se v mnohém podobá tomu našemu, je však ještě více barevný a zvučný. K bujarým oslavám doprovázených průvodem pestrobarevných kostýmů neodmyslitelně patří různé kulinářské speciality. Nechte se inspirovat a připravte si třeba dokonalé torrijas a další španělské dobroty.

Španělský masopust patří k hluboce zakořeněným tradicím, které Španělé rádi dodržují. Průvod zvaný carnaval je provázen pestrobarevnými maskami, jejichž nositelé tančí v rytmu španělských tónů. Nejznámější karnevaly s velkolepým průvodem a bohatým programem se každoročně konají v přístavním městě Cádiz a na Kanárských ostrovech, konkrétně v Santa Cruz de Tenerife. Masopustní období je pak završeno tzv. pohřbem sardinky, což symbolizuje rozloučení se s minulostí a otevření se novým začátkům.

Na „carnavalu“ nesmí chybět sladké smaženky torrijas

Slané a tučné pochoutky před zahájením půstu je potřeba vyvážit také něčím sladkým. Český masopust provázejí tradiční koblížky, španělský karneval se neobejde bez torrijas. Tyto sladké smaženky připomínají francouzské tousty a jsou velmi snadné na přípravu. Navíc díky nim spotřebujete přebytky staršího pečiva. Vyzkoušejte letos masopustní hostinu ve španělském rytmu a připravte si jednoduché smaženky s cukrem a skořicí

Co jedí Španělé, když nejedí maso?

V rámci masopustních oslav, které předcházejí období půstu, samozřejmě maso nechybí. Na stolech plných jídla se to jen hemží různými slanými a sladkými pochoutkami, mezi kterými najdete i skutečný ráj pro masožravce. Po skončení oslav se pak Španělé od masa postí až do Velikonoc, stejně jako my.

  • Typickým masopustním pokrmem, podávaným v rámci zahajovacího karnevalu, je lacón con grelos neboli vařené vepřové ramínko podávané s tuřínovými listy a bramborami. 
  • V průběhu postního období jsou ve Španělsku povoleny ryby. Tradičním masopustním pokrmem je solená treska bacalao nebo také bacalhau. 

Pohřeb sardinky: Loučení se s minulostí a otevírání se novému

Pohřeb sardinky lze připodobnit našemu pálení Morany. Španělé se tímto symbolickým aktem loučí se zimou, temnotou a minulostí a pomyslně otevírají dveře všemu novému. Ve městě Murcia se pohřeb sardinky zařadil na mezinárodní seznam turistického dědictví a je doprovázen okázalým průvodem alegorických vozů s mytologickými postavami. Socha sardinky je na konci průvodu spálena v ohni. 

A proč zrovna sardinka? Legenda praví, že v 18. století daroval král Karel III. madridské šlechtě zásilku sardinek pro překonání postního období. Sardinky ale po otevření šíleně zapáchaly a šlechta se je nakonec rozhodla nechat zakopat na břehu řeky Manzanares. Své místo v našem jídelníčku si sardinky naštěstí pro nás uhájily, a tak si je bez problémů můžete vychutnat například v lahodné lahodné pomazánce nebo jen tak na chlebu.

Zdroje informací: web Španělský ptáček, web Španělsko.in, web Rady na cestu, web ProTravel

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...