Pouliční stánek s michelinskou hvězdou? Jeden takový najdete mezi mnoha tisíci podobnými v mexické metropoli Ciudad de México. Prodávají tam tacos, jmenuje se Taquería El Califa de León a hvězda jim obrátila život naruby.
Letos v květnu se prodejce pouličního občerstvení, Arturo Rivera Martínez, dočkal gastronomického ocenění. Zástupce společnosti Michelin mu předal michelinskou hvězdu a bílý kuchařský rondon. Ten si však Martínez ani neoblékl, protože měl právě plné ruce práce s přípravou svých specialit.
Stánek El Califa de León se nachází v mexické čtvrti San Rafael a nabízí čtyři druhy tacos. Každé z nich je ovšem připraveno s absolutní precizností. Michelinský průvodce ocenil především jednoduchost a kvalitu těchto tacos.
Důraz zde kladou zejména na dokonalé šťavnaté maso a čerstvé tortilly. Které druhy masa si můžete ve stánku vybrat?
- Gaonera: tenké plátky hovězí svíčkové opečené dle přání zákazníka, ochucené pouze solí a limetkou
- Bistec: klasický hovězí steak
- Chuleta: vepřová kotleta
- Costilla: hovězí žebro
Pokud rádi cestujete a jste navíc milovníkem tacos, El Califa de León je místo, které byste na svých kulinárních toulkách rozhodně neměli minout. Tento nenápadný stáneček dokázal, že méně je někdy více, a zvládl uspokojit i vybrané chuťové pohárky inspektorů z Michelinu.
Jednoduchost jako tajemství úspěchu
Podle majitele stánku Martíneze tkví tajemství jeho tacos v jednoduchosti. „Naše tacos se skládají jen z tortilly a červené nebo zelené salsy. To je všechno. Ale kvalita masa je důležitá. A nejlépe chutnají s vychlazenou colou,“ uvedl Arturo Rivera Martínez.
Stánek je malý a pojme najednou jen asi 10 lidí, takže si teď možná budete muset chvíli počkat venku. Jak ale ukazují nadšení návštěvníci, rozhodně se to vyplatí.
V podniku zaplatíte pouze hotově. Ceny jsou ovšem víc než přijatelné (pohybují se kolem 70 pesos, což je necelých 100 Kč). Konečně michelinské menu, které vás rozhodně nezruinuje!
Co je typické pro mexickou kuchyni
Mexická kuchyně si pro svou pestrost a rozmanitost chutí získává milovníky jídla z celého světa.
Patří do ní například tradiční enchiladas, tedy tortilly plněné masem nebo zeleninou s pikantní salsou. Guacamole, věhlasná pochoutka z avokáda, rajčat, cibule a limetky, je další oblíbeným pokrmem z Mexika. Tradiční hustá mexická polévka nese název pozole.
Mezi nejznámější mexické lahůdky patří tacos, které sestávají z tortily – měkké nebo křupavé, šťavnatého masa a čerstvých omáček. V Mexiku si je můžete dopřát od pouličních prodejců snad na každém rohu.
Zdroje: FoodAndWine, Michelin, CNN Travel, NewYorkTimes, Apetit