0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Štědrý den podle MasterChefa? Tahle jídla se v soutěži vařila a hodí se i na štědrovečerní tabuli: Vyzkoušejte vitello tonnato i Pohlreichovu drůbež

Vittelo tonnato
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Soutěžní pořad MasterChef je hlubokou studnou kulinářských nápadů. Ty nám poskytovali už 5. sezónu amatérští kuchaři, kteří se postupem času proměňovali v profesionály. My jsme se jejich letošními pokrmy nechali inspirovat a vybrali jsme sedm těch, kterými můžete oživit vaše vánoční, silvestrovské i novoroční menu.

Nadívaná křepelka od Pohlreicha 

V 19. dílu letošní série zaskočil za Radka Kašpárka Zdeněk Pohleirech. Ten si pro soutěžící připravil výzvu, se kterou by měl možná problém i leckterý pokročilý kuchař. Plněná křepelka se ztraceným vejcem a omáčkou z hroznového vína dala Petře, Paolovi, Kiki a Zdeňkovi pořádně zabrat. Dle receptu ji bylo totiž nutné vykostit.

Tip: Kdo říkal, že musíte na Vánoce připravovat rybu nebo řízky? Pokud si na tradice nepotrpíte, zkuste se poprat s křepelkou. 

Vitello tonnato 

V jedné z výzev soutěžící museli ze surovin v lednici uhodnout, co za recept se od nich očekává. Jíťa s Kubou v té své našli telecí maso, tuňáka a kapary a ihned jim došlo, že půjde o studený italský předkrm vittelo tonnato. V předkladu název znamená tuňákové telecí, jde o tenké plátky telecího masa přelité tuňákovou omáčkou, která má v základu kořenovou zeleninu.

Sushi 

Sám Jan Punčochář přiznává, že neumí připravit sushi. Jak by si asi poradil ve výzvě, kde se před soutěžící postavil sushi mistr Richard Tomáš? To už je ve hvězdách, soutěžící si ale se syrovými rybami poradit uměli a připravili geniální maki, nigiri i kalifornské rolky. 

Tip: Vittelo tonnato i sushi budou skvělým občerstvením na silvestrovském večírku.

Kachna na divoko 

V semifinále už šlo do tuhého. A tuhé maso je něco, co by mohlo soutěžící poslat okamžitě domů. Nejjemnější drůbež připravila Petra, kterou její pokrm vystřelil rovnou do finále. Pečená kachní prsa připravila s pyré ze špičatého zelí a škvarky ze slaniny.

Tip: Kachna se peče tradičně na Boží hod. Zkuste ji tentokrát nepéct vcelku, použijte jen prsa. Bude to rychlovka a když dodržíte všechny zásady, budou prsa uvnitř růžová a maso jemné. 

Holandský řízek

Finalisté si v soutěži hodně užili díl, ve kterém vařili se svými blízkými. Nejlépe se s výzvou popral Paolo se svou babičkou Ludmilou. Za úkol měli uvařit pokrm inspirovaný rodinnou fotografií. Dvojice vsadila na klasiku – holandský řízek s bramborovou kaší porotu nadchl, i přes to, že měli nejprve pochybnosti. Chuť holanďáku doladili špetkou muškátového oříšku. 

Tip: Holandský řízek místo klasického řízku? Proč ne!

Jeseter se zeleninou

V jedné epizodě Radek Kašpárek soutěžícím oznámil, že vezme šest finalistů na zaučenou do svého michelinského podniku Field. V kuchyni vyfasovali fotografii a popis jídla, které měli připravovat. O nic jednoduchého nešlo.

Výzvu vůbec nezvládl například Paolo, naopak se s ní poprala skvěle Petra, která vařila hlavní rybu degustačního menu. Pokrm složený z jesetera, kedlubny, medvědího česneku a lískového ořechu nakonec u Radka Kašpárka obstál a mohl se hostům servírovat.  

Tip: slavíte Vánoce poprvé ve dvou a potřebujete se vytáhnout? Zkuste trochu složitější rybí recept. Určitě zabodujete! 

Španělský ptáček

Když v 18. epizodě za zvuku devadesátkové hudby přitančil Jan Punčochář v džínové bundě ala vekslák, bylo jasné, že se vrátíme zpátky do minulosti. Do dob, kdy byla česká gastronomie v plenkách a restauracím vládly takzvané UHO omáčky. Úkol zněl jasně – španělský ptáček. I přes to, že nejde o typické jídlo z let 90., o retro pokrm určitě jde. A výzva to byla jedna z nejlepších!

Tip: Španělský ptáček je jídlo nedělní nebo sváteční. Připravit ho tedy můžete na Nový rok. Třeba rýže funguje lépe než čočka a peníze se na vás budou v roce 2022 lepit.

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč