Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Studuj gastro! Hvězdy české gastronomie předávají zkušenosti budoucím šéfkuchařům

Zajímavé přednášky na Studuj gastro
ZDROJ: Jan Matějíček
sdílet:

Studuj gastro je program, jehož cílem je rozvíjet, podporovat a budovat novou generaci talentů české gastronomie. Studentka Vyšší odborné školy publicistiky Eva Růžičková pro Apetit popsala, jak probíhají workshopy pro studenty. Pokud zvažujete studium gastronomie, je tento článek určen právě vám!

    Kino Pilotů v pražských Vršovicích se ve čtvrtek 12. prosince na chvíli přeměnilo v přednáškový sál: konal se tu totiž první ročník workshopů v rámci projektu Studuj gastro, který je součástí nadace Food’n Beverage Foundation. Projekt je zaměřený na propagaci oboru gastronomie mezi studenty osmých tříd základních škol a středních škol a jeho ambasadory jsou mimo jiné Filip Sajler z Cibule Bistro, Dominik Unčovský a cukrářka Iveta Fabešová. Součástí workshopu byly přednášky se třemi zajímavými hosty a došlo i na ochutnávky. 

    Program Studuj gastro vznikl před pěti lety, kdy ho v rámci projektu Moje restaurace založil Luboš Kastner. Jak funguje dnes? „Přišli jsme s inovacemi a druhé straně se nápad líbil. Minulý rok jsme se dohodli na předání pod Food’n Beverage Foundation a letos se koná první ročník pod naším vedením,” řekla Lenka Vohradníková, Project Director Studuj gastro, a dodala, že zájem o studium gastronomie stoupá, a to nejen díky kulinářským pořadům jako například Masterchef nebo Hell’s Kitchen. „Z představitelů gastra se stávají mediální hvězdy a přispívají k tomu, že je tento obor pro studenty atraktivní,” vysvětlila Vohradníková.

    Darina Sieglová: Důležité je počítat

    Program zahájil Adam Eliáš, CEO Food'n Beverage Foundation Czech, byl představen celý projekt a soutěžní menu pro kuchařské klání, pak se mikrofonu ujali přednášející. První byla redaktorka gastronomického časopisu Apetit a dlouholetá tvář české kulinářské scény Darina Sieglová. Čeho se její přednáška týkala?

    • I v gastronomii platí, že během cesty za vysněným podnikem je třeba pečlivě počítat. Financemi a potřebným počátečním kapitálem to ale nekončí.
    • Je třeba přijít s promyšleným plánem co chtít, co nechtít a kam do budoucna svou cestu směřovat.

    Během pauzy si Darina Sieglová našla čas na krátký rozhovor. „Často se říká ‚nejdřív se to nauč a pak podnikej', ale i to samotné podnikání se musí učit. Jednou z variant je zvládnout to sám, ale to si člověk grandiózně nabije ústa a bude ho to pak stát spoustu peněz. Dá se to ale dělat i chytře. Je nebezpečné ten podnik stavět jen sám na sobě,” vysvětlila Sieglová.

    Eliška Hromková: Z Písku až za polární kruh

    Další přednášející byla sympatická černovláska Eliška Hromková, která se objevila jako sous chef Radka Kašpárka a vedoucí červené kuchyně v pořadu Helľs Kitchen. Právě této show byla věnována část Eliščiny přednášky. „Natáčení trvalo měsíc. Během té doby tam soutěžící spolu žili, spali, neměli ani telefony nebo jakýkoliv jiný styk s okolním světem,” líčila Eliška, pro kterou to byla první zkušenost před kamerami.

    Kromě Helľs Kitchen Eliška představila i svou cestu gastronomií:

    • Začínala v restauraci Malkus v Písku.
    • Zkušenosti dále sbírala nejen v prestižním pražském Alcronu, ale i ve světě, a to v Německu a Dánsku.
    • V současné době působí v restauraci Manshausen, která se nachází na malém soukromém ostrově v severním Norsku.

    Po přednášce Eliška pozvala studenty na malou ochutnávku. Podávaly se sušené jikry z makrely zvané bottarga, nezralé švestky na způsob oliv uzrálé čtyři roky, fermentovaný med a borovicové šišky ve sladkém rozvaru. Právě ty přišly nejzajímavější studentovi Tobiasovi. „Na poprvé byly sladké a potom takové suché,” zhodnotil a studentka Vanesa k tomu dodala: „Netušila jsem, že se šišky dají takhle zpracovat.”

    Jiří Hilgart: Gastro a sociální sítě

    Třetím přednášejícím byl Jiří Hilgart. V roce 2015 se účastnil kulinářské soutěže MasterChef Česko, kde se probojoval až do finále a vyvařil si stříbrnou pozici, hned za vítězem Romanem Stašou. Sociální sítě a medializace byly tématem jeho přednášky. Jako příklad uvedl zmíněnou show MasterChef, kdy jsou podle něj důležité první tři měsíce po natáčení. „Romanu Stašovi po odvysílání na Instagramu stoupl počet sledujících na 200 tisíc. Člověk se pak na těch sociálních sítích musí pořád prezentovat,“ uvedl Hilgart.

    Dále prozradil, co je pro úspěch na sociálních sítích důležité, a došla řeč také na duševní zdraví a psychické problémy spojené s tlakem médií. Jiří Hilgart mimo jiné působil jako kontrabasista Českého národního symfonického orchestru a během přednášky zmínil i své setkání s italským hudebním skladatelem Enniem Morriconem, pro kterého připravil oblíbenou italskou specialitu. „Vařil jsem pro něj špagety aglio olio. Byl jsem z toho trochu nervózní, ale pochvaloval si je,” zavzpomínal Hilgart.

    Nejobtížnější jídlo? Někdy to nejobyčejnější

    Po přednáškách přišel čas na otevřenou diskuzi se všemi speakery.

    • Padly například otázky, jaký je nejoblíbenější steak Jiřího Hilgarta.
    • Došla řeč i na originální americkou verzi Hell’s Kitchen s Gordonem Ramseym.
    • A řešilo se, jaké je nejobtížnější jídlo, které přednášející vařili. „Většinou ta nejobyčejnější jídla bývají ta nejtěžší,” smál se Jiří Hilgart, který uvedl palačinky. Pro Elišku Hromkovou to jsou houskové knedlíky, které vařila pro svého přítele.

    Zdroje: autorkou reportáže je Eva Růžičková, studentka Vyšší odborné školy publicistiky, Studujgastro.cz

    Skryt pre seznam

    Související recepty

    Související články

    Autor: Redakce Apetit

    Apetit magazín

    Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
    • Zajímavosti

    Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

    Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...