Velikonoce jsou nejen duchovním vyvrcholením křesťanského kalendáře, ale i svátkem jara, nového života a pochopitelně také dobrého jídla. Sladkosti a dezerty hrají klíčovou roli v oslavách po celém světě. Mnohé z nich v sobě nesou hlubší symboliku, historické souvislosti i kulturní odkazy. Zatímco v České republice si spojujeme Velikonoce s mazancem a jidáši, jinde se servírují mandlové holubice, ozdobené koláče či horké bochánky. Podívejte se s námi na ty nejzajímavější velikonoční dezerty z různých koutů světa.
Světové velikonoční dezerty mají mnoho podob, chutí a vůní. Každá země do nich samozřejmě vkládá svou vlastní historii, symboliku i chuťové preference – najdeme tak dezerty s pomerančovou kůrou, specifickým kořením nebo regionálními surovinami. V mnoha kulturách jsou tyto sladkosti připravovány s velkou pečlivostí a často i dlouho dopředu – nejen jako pokrm, ale i jako součást rituálu.
Colomba di pasqua: Italská holubice míru
Tak jako my máme beránka, v Itálii pečou velikonoční koláč s názvem colomba di pasqua, tedy holubici míru. Jemný kynutý moučník je symbolem pokoje a vzkříšení. Do těsta se přidávají různé druhy barevného kandovaného ovoce, zatímco povrch holubice se sype plátky mandlí a zdobí mandlovou glazurou.
- Zajímavost: Původ italské velikonoční holubice najdeme v receptech na focacciu – v mnoha italských regionech se totiž peče sladká verze této oblíbené placky.
Mazurek: Polský dezert s mandlovou elegancí
Na polském velikonočním stole nesmí chybět mazurek – koláč s křehkým, ale nesmírně vláčným těstem, bohatě zdobený polevami, sušeným ovocem a ořechy. Existuje bezpočet variant – s karamelem, marmeládou, čokoládou či makovou náplní. Nejčastěji se jedná o silnější placku se sladkou náplní, která je zdobená mandlemi a ovocem.
- Zajímavost: Mazurek je často hotovým uměleckým dílem – může být dekorovaný různými výjevy, marcipánovými figurkami, ornamenty apod.

Pinca: Sladký chléb z Chorvatska
Chorvatská pinca je velikonoční chléb, který se peče hlavně v Dalmácii a Istrii. Najdeme ho ale i ve Slovinsku. Má kulatý tvar a na povrchu je naříznutý do třícípé hvězdy – symbolu Svaté Trojice. Pinca je voňavá zejména díky citronové a pomerančové kůře, často se do ní přidává rum nebo anýz a také rozinky. Podává se na velikonoční snídani, většinou s máslem nebo medem.
- Zajímavost: Tradičně se pinca pekla jen jednou ročně a její příprava byla součástí půstního rituálu – čím bohatší pinca, tím slavnostnější konec půstu.
Mämmi: Finská žitná kaše
Na první pohled může mämmi působit neobvykle – má tmavou barvu a lepkavou konzistenci. Jedná se totiž o typickou finskou velikonoční kaši, která se připravuje z vody, žitné mouky a sladu. Tradičně se podává vychlazená s cukrem a smetanou. Pokud jí dáte šanci, budete příjemně překvapeni, chuť je totiž mnohem lepší než vzhled. A možná vás překvapí i její sytost.
- Zajímavost: Příprava mämmi zabere relativně dost času, musí se totiž vařit i péct a poté ještě chladne.
Hot cross buns: Britská klasika s křížem
Hot cross buns – to jsou sladké žemle či bochánky s typickým křížem na povrchu, které se polévají medem nebo zlatým sirupem. Tradičně se jedí na Velký pátek v Británii a bývalých britských koloniích. Ačkoli jsou spjaty zejména s Velikonocemi, můžete si na nich pochutnat kdykoli. Hot cross buns krásně voní po směsi koření, které se tradičně označuje jako mixed spice a obsahuje například skořici, koriandr, hřebíček a muškátový oříšek. Kromě lákavé vůně vás určitě nadchne i nadýchaná textura. Nejlépe chutnají teplé – ostatně jak napovídá hot v jejich názvu.
- Zajímavost: Hot cross buns mají bohatou historii, která podle některých zdrojů sahá až do 14. století, ale objevují se i informace, že by mohly pocházet dokonce už z 12. století.

Capirotada: Mexická velikonoční žemlovka
Capirotada je mexická velikonoční žemlovka, která se tradičně konzumuje během čtyřicetidenního velikonočního půstu a zároveň také na Velký pátek. Tato dobrota se připravuje v různých variantách, ale vždy voní po skořici a hřebíčku. Mezi typické přísady patří také ořechy, semínka a sušené ovoce. Z oříšků se často přidávají pekanové, piniové a vlašské ořechy, případně mandle. Ze sušeného ovoce najdete v receptech nejčastěji jablka, datle, rozinky, švestky či meruňky. Dalšími surovinami jsou například mléko, čerstvý banán či kokos.
- Zajímavost: Existuje i slaná varianta, do níž patří rajčata, která se ovoní například koriandrem a bobkovým listem. Chybět nesmí také sýry, zejména čedar a zrající sýry.
Češi na Velikonoce nedají dopustit na klasiku, tedy beránka, mazanec a jidáše, ale pokud se přece jen rozhodnete zařadit do svého sladkého svátečního jídelníčku i něco jiného, určitě budete příjemně překvapeni.
Zdroj informací: Apetit, italskakuchyne, biginfinland, english-heritage, latinofoodie