Nová registrace Zapomenuté heslo

Světové velikonoční dezerty: Sladkosti, které voní po skořici, chutnají po pomerančích a vypadají jako umělecké dílo

18. 4. 2025
Mazurek
Shutterstock
Hot cross buns Mazurek Mämmi Další
2 fotky

Velikonoce jsou nejen duchovním vyvrcholením křesťanského kalendáře, ale i svátkem jara, nového života a pochopitelně také dobrého jídla. Sladkosti a dezerty hrají klíčovou roli v oslavách po celém světě. Mnohé z nich v sobě nesou hlubší symboliku, historické souvislosti i kulturní odkazy. Zatímco v České republice si spojujeme Velikonoce s mazancem a jidáši, jinde se servírují mandlové holubice, ozdobené koláče či horké bochánky. Podívejte se s námi na ty nejzajímavější velikonoční dezerty z různých koutů světa.

Světové velikonoční dezerty mají mnoho podob, chutí a vůní. Každá země do nich samozřejmě vkládá svou vlastní historii, symboliku i chuťové preference – najdeme tak dezerty s pomerančovou kůrou, specifickým kořením nebo regionálními surovinami. V mnoha kulturách jsou tyto sladkosti připravovány s velkou pečlivostí a často i dlouho dopředu – nejen jako pokrm, ale i jako součást rituálu.

Colomba di pasqua: Italská holubice míru

Tak jako my máme beránka, v Itálii pečou velikonoční koláč s názvem colomba di pasqua, tedy holubici míru. Jemný kynutý moučník je symbolem pokoje a vzkříšení. Do těsta se přidávají různé druhy barevného kandovaného ovoce, zatímco povrch holubice se sype plátky mandlí a zdobí mandlovou glazurou.

  • Zajímavost: Původ italské velikonoční holubice najdeme v receptech na focacciu – v mnoha italských regionech se totiž peče sladká verze této oblíbené placky.

Mazurek: Polský dezert s mandlovou elegancí

Na polském velikonočním stole nesmí chybět mazurek – koláč s křehkým, ale nesmírně vláčným těstem, bohatě zdobený polevami, sušeným ovocem a ořechy. Existuje bezpočet variant – s karamelem, marmeládou, čokoládou či makovou náplní. Nejčastěji se jedná o silnější placku se sladkou náplní, která je zdobená mandlemi a ovocem.

  • Zajímavost: Mazurek je často hotovým uměleckým dílem – může být dekorovaný různými výjevy, marcipánovými figurkami, ornamenty apod.

Mazurek krolewski

Mazurek krolewski

> 60 min
5(6x)
Přečíst recept

Pinca: Sladký chléb z Chorvatska

Chorvatská pinca je velikonoční chléb, který se peče hlavně v Dalmácii a Istrii. Najdeme ho ale i ve Slovinsku. Má kulatý tvar a na povrchu je naříznutý do třícípé hvězdy – symbolu Svaté Trojice. Pinca je voňavá zejména díky citronové a pomerančové kůře, často se do ní přidává rum nebo anýz a také rozinky. Podává se na velikonoční snídani, většinou s máslem nebo medem.

  • Zajímavost: Tradičně se pinca pekla jen jednou ročně a její příprava byla součástí půstního rituálu – čím bohatší pinca, tím slavnostnější konec půstu.

Mämmi: Finská žitná kaše

Na první pohled může mämmi působit neobvykle – má tmavou barvu a lepkavou konzistenci. Jedná se totiž o typickou finskou velikonoční kaši, která se připravuje z vody, žitné mouky a sladu. Tradičně se podává vychlazená s cukrem a smetanou. Pokud jí dáte šanci, budete příjemně překvapeni, chuť je totiž mnohem lepší než vzhled. A možná vás překvapí i její sytost.

  • Zajímavost: Příprava mämmi zabere relativně dost času, musí se totiž vařit i péct a poté ještě chladne.

Hot cross buns: Britská klasika s křížem

Hot cross buns – to jsou sladké žemle či bochánky s typickým křížem na povrchu, které se polévají medem nebo zlatým sirupem. Tradičně se jedí na Velký pátek v Británii a bývalých britských koloniích. Ačkoli jsou spjaty zejména s Velikonocemi, můžete si na nich pochutnat kdykoli. Hot cross buns krásně voní po směsi koření, které se tradičně označuje jako mixed spice a obsahuje například skořici, koriandr, hřebíček a muškátový oříšek. Kromě lákavé vůně vás určitě nadchne i nadýchaná textura. Nejlépe chutnají teplé – ostatně jak napovídá hot v jejich názvu.

  • Zajímavost: Hot cross buns mají bohatou historii, která podle některých zdrojů sahá až do 14. století, ale objevují se i informace, že by mohly pocházet dokonce už z 12. století.

Velikonoční hot cross buns

Velikonoční hot cross buns

< 60 min
4.1(14x)
Přečíst recept

Capirotada: Mexická velikonoční žemlovka

Capirotada je mexická velikonoční žemlovka, která se tradičně konzumuje během čtyřicetidenního velikonočního půstu a zároveň také na Velký pátek. Tato dobrota se připravuje v různých variantách, ale vždy voní po skořici a hřebíčku. Mezi typické přísady patří také ořechy, semínka a sušené ovoce. Z oříšků se často přidávají pekanové, piniové a vlašské ořechy, případně mandle. Ze sušeného ovoce najdete v receptech nejčastěji jablka, datle, rozinky, švestky či meruňky. Dalšími surovinami jsou například mléko, čerstvý banán či kokos.

  • Zajímavost: Existuje i slaná varianta, do níž patří rajčata, která se ovoní například koriandrem a bobkovým listem. Chybět nesmí také sýry, zejména čedar a zrající sýry.

Češi na Velikonoce nedají dopustit na klasiku, tedy beránka, mazanec a jidáše, ale pokud se přece jen rozhodnete zařadit do svého sladkého svátečního jídelníčku i něco jiného, určitě budete příjemně překvapeni.
 

Zdroj informací: Apetit, italskakuchynebiginfinlandenglish-heritagelatinofoodie

Sdílet článek

Velikonoce Sladké pečení Světová klasika Světová kuchyně

Související články