Když venku mrzne, studený salát vás nezahřeje. Dejte šanci teplým salátům: v hlavní roli dýně, řepa, čekanka nebo polníček. V kombinaci s grilovaným sýrem nebo šťavnatým kouskem masa zasytí a potěší i zaryté odpůrce zeleniny. Stačí si vybrat recept, máme jich pro vás hned sedm!
Teplé saláty mají všechno, co od zimního jídla očekáváte – zahřejí a jsou plné sezónních surovin. Připravit je můžete pokaždé jinak: základem je často pečená nebo grilovaná zelenina, kterou můžete doplnit čerstvými saláty, ořechy, sýrem nebo masem.
- Nebojte se experimentovat! Grilovaný kozí sýr, feta nebo dokonce halloumi dodají salátu nové chutě. Milovníci masa mohou přidat kuřecí prsa, plátek hovězího nebo třeba trhané vepřové maso.
Inspirace na teplé saláty pro každý den
Teplé saláty jsou dokonalým způsobem, jak si pochutnat na zdravém a sezónním jídle. Ať už sáhnete po pečené zelenině, listovém základu, nebo sýru: vyberte si recept podle chuti a dopřejte si tu nejlepší zimní pohodu na talíři!
Teplý dýňovo-čočkový salát
Pečená dýně je zimní klasika! Když k ní přidáte zelenou čočku a jemně nakyslou zálivku, máte na talíři dokonalý salát, který si vychutnáte na oběd i večeři. Pokud jej chcete dotáhnout k dokonalosti, přidejte rozpékaný camembert.
- Chcete si zahřešit ještě víc? Upečte jej s fíky a vlašskými ořechy a vezte, že sladká dýně společně s fíky vytvoří dokonalou harmonii chutí, která vás dostane!
Zimní salát se zálivkou z podmáslí
Nahořklá čekanka, sladké jablko, křupavé vlašské ořechy a zálivka z podmáslí, která vše krásně propojí. Dokonalá kombinace surovin pro zimní salát, co říkáte? Na závěr jej zasypte nakrájenou vyzrálou goudou a přikusujte bylinkovou bagetu. No může zima chutnat lépe?
Kadeřávkovo-řepný salát s fetou
Kadeřávek je zimní stálice plná vitamínů a skvěle ladí s pečenou řepou a slanou fetou. Zálivka z koření a medu dodá jemné nasládlé i pikantní tóny. Tento salát je zkrátka ideální jídlo, které vás postaví na nohy…
Teplý salát ve stylu Niçoise
Salát Niçoise se těší oblibě především v letních měsících: vejce, brambory, zelené fazolky a kousky tuňáka jsou stálicí mnoha restaurací i domácích kuchyní. Zimní verze klasického francouzského salátu ovšem také stojí za povšimnutí. Servírujte jej jako plnohodnotné jídlo se skleničkou bílého vína.
Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu
Sladké pečené mrkve, jemná anýzová chuť fenyklu a pikantní červené cibule tvoří harmonickou kombinaci, kterou si nemůžete nechat ujít. Přemýšlíte, čím salát doplnit? Vepřová panenka grilovaná ve slanině mu bude skvělou společnicí.
Puttanesca salát ze žlutých paprik
Žluté papriky, kapary, ančovičky a olivy – italská inspirace v teplé úpravě. Tento salát je jako stvořený pro milovníky středomořských chutí. Podávat jej můžete samostatně například s česnekovým pizza chlebem nebo doplněný o grilované kousky pečeného kuřete. Výborný bude v obou případech.
Teplý salát s chorizem, avokádem a fetou
Pikantní chorizo a krémové avokádo si spolu dokonale rozumí a aby byl salát zajímavější, přidejte k němu opečenou bagetu nebo ho zasypte domácími krutony. Pokud chcete zůstat věrní španělskému stylu, zkuste křupavé tortillové chipsy: stačí tortillu nakrájet na trojúhelníčky a opéct v troubě nebo na pánvi - bude to fiesta na talíři!
Jak ještě vylepšit teplé saláty?
- Přidejte bílkoviny: Grilovaný sýr (kozí, feta, halloumi) nebo kousek masa (kuře, losos, krevety) udělají salát plnohodnotným hlavním jídlem.
- Zaměřte se na zálivku: Sladkokyselá chuť balsamica, hořčice, citronu nebo medu dokonale podtrhne pečenou zeleninu.
- Ořechy, semínka nebo krutony dodají salátu texturu. Dopřejte ořechům péči a opražte je před podáváním na pánvi, odmění se vám nejen výraznějším křupnutím, ale i chutí.
- Čerstvé saláty: Polníček, čekanka nebo kadeřávek v kombinaci s teplou zeleninou jsou variace se kterými nešlápnete vedle.
Zdroj: Apetit