0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Topinambur: Židovská brambora prospívající střevům, která za války zachránila nejednoho Čecha

Topinambur
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Znáte topinambury? Pokud ne, my vás s nimi seznámíme. Rozhodně je o co stát, protože tahle potravina má zajímavou historii, ještě zajímavější chuť a je nabitá spoustou prospěšných látek, které vám pomůžou s různými neduhy.

Co je to topinambur?

Topinambur, jinak také židovská brambora nebo jeruzalémský artyčok, je hlíza rostliny zvané slunečnice topinambur. Jak název napovídá, rostlina se velmi podobá slunečnici a stejně jako ona se otáčí za sluncem. Má sice menší, ale krásné, jasně žluté květy.

  • Roste do výšky 1-5 metrů a nejčastěji ji můžete vidět vysázenou kolem plotů nebo volně rostoucí v blízkosti vod, a to nejen v Severní Americe, odkud pochází, ale také po celé Evropě.
  • Na náš kontinent se rozšířil již v 17. století díky námořníkům, kteří ho z Ameriky přivezli do Francie.

Hlíza zachránila nejeden hladový krk

Hlíza rostliny je jedlá a konzistencí se podobá bramboře, chutná však trochu jinak. Je nasládlá a jemně oříšková. To, že se hlíza této rostliny dá jíst, zjistili pravděpodobně až kanadští usedlíci v roce 1612, když nastalo sucho a nebylo co jíst. Hlízy topinamburu usedlíky zachránily. A nejen je.

  • Během třicetileté války hlízy uchránily od hladu i české obyvatele. Tenkrát se k nám tato rostlina rozšířila z Německa. 
  • Topinambur přežívá i v extrémních podmínkách, je to velmi odolná rostlina, a tudíž také přináší mnohem větší úrodu v porovnání s ostatními rostlinami. V kombinaci s jemnou chutí hlízy a jejími léčivými účinky se tak stala oblíbenou plodinou po celé Evropě.

Léčivé účinky topinamburu

Hlavní předností topinamburu je, že zásobní látkou jeho hlíz není škrob, jako v případě brambor, ale inulin (přírodní polysacharid), který je jednak vhodný pro diabetiky, protože snižuje hladinu krevního cukru, a také podporuje zdravá střeva a růst prospěšných bakterií.

  • Kromě inulinu obsahuje hlíza topinamburu také vitaminy skupiny B a C, minerální látky jako je železo, vápník, hořčík či draslík, a je bohatý na vlákninu, organické kyseliny i aminokyseliny.
  • Díky všem těmto látkám vám konzumace topinamburu údajně může pomoci s prevencí vysokého cholesterolu, obezity, revmatu či artritidě, je vhodná při detoxikaci organismu, rovněž reguluje krevní tlak, chrání játra i ledviny a působí antistresově.

Jak s topinamburem naložit v kuchyni?

Připravili jsme pár inspirativních receptů, jak topinambur zařadit do jídelníčku. Topinambury se konzumují jak syrové tak vařené, bez slupky i se slupkou. Pokud však topinambury zbavíte slupky, přijdete také o železo a křemík. Očištěné topinambury je vhodné nejprve namočit do mírně okyselené vody, aby při přípravě nezčernaly. Při vaření jim stačí chvilka, brzy změknou.

Recepty s topinambury

Topinambury jsou všestranně využitelné a lze s nimi nakládat stejně jako s brambory. Jediný rozdíl je v tom, že narozdíl od brambor se mohou použít i syrové, a to třeba nakrájené na plátky nebo nastrouhané jako přísada do salátů, skvěle chutnají například v našem salátu s jablky a ředkvičkami. Dále je můžete také vařit a připravit z nich třeba lahodnou krémovou polévku.

  • Stejně jako z brambor můžete z hlízy připravit přílohu v podobě salátů, pyré nebo šťouchaných topinamburů. Hlíze nevadí ani pečení. Připravte si třeba gratinované topinambury nebo zdravé brambůrky. Stačí topinambury nakrájet na tenké plátky, posypat česnekem, pokapat olejem a upéct.

Zdroj: Apetit

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč