Topinambury jsou skvělou alternativou k bramborám a dalším přílohám, které se na našem stole často opakují. Hlízy s jemnou oříškovou chutí a křupavou texturou jsou nejen chuťově vynikající, ale také plné zdraví prospěšných látek a do svého jídelníčku je mohou zařadit i diabetici.
Slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus) je známá také pod starším názvem topinambur hlíznatý. Lidově se jim říká židovské brambory či jeruzalémské artyčoky. Slunečnice topinambur je příbuzná slunečnici roční, rostlině oblíbené i v našich končinách. Chutné hlízy topinamburu jsou v Evropě rozšířené už od 16. století. Jejich jemně nasládlá chuť, podobná artyčokům, je ideálním základem pro řadu pokrmů.
Charakteristika a historie topinamburů
Topinambury jsou podzemní hlízy s jemnou, sladkou chutí a křupavou texturou. Vypadají jako malé, nepravidelně tvarované brambory se zvrásněným povrchem.
Topinambury pocházejí z oblasti táhnoucí se od jižní Kanady do Mexika, konkrétně z území indiánského kmene Topinambus (též Tupinambus). Do Evropy se dostaly v 16. století, kdy je dovezli francouzští obchodníci nejpravděpodobněji z Mexika, případně z Brazílie. Téměř okamžitě se staly oblíbenou surovinou židovského obyvatelstva – odtud pochází označení „židovské brambory“. V českých zemích se začaly pěstovat zřejmě až v 19. století, především v období nedostatku, a staly se populární náhradou brambor, které topinambur později zase vytlačily. Kromě toho, že se využívaly v kuchyni, sloužily jako krmivo.
Jak se topinambury zpracovávají?
Před přípravou topinamburů je důležité je důkladně omýt a oloupat. Můžete je vařit, péct nebo i grilovat, ale pozor – při dlouhém vaření ztratí část své chuti. Vyhněte se dlouhému namáčení, které může ovlivnit jejich strukturu. Co se týče zpracování topinamburů, jsou všestranné.
-
Polévka z topinamburů má krémovou strukturu s jemně nasládlou chuť.
-
Topinamburové pyré se hodí jako lahodná příloha k masu.
-
Pečené topinambury jsou křupavé, rozumějí si s bylinkami a česnekem a skvěle se hodí jako příloha.
-
Salát s topinambury je chutný a sytý. Čerstvá zelenina výtečně ladí s kousky topinamburů.
-
Topinamburová omeleta vás skvěle zasytí, je vhodná jako snídaně i večeře.
-
Gratinované topinambury s sýrem a smetanou se dokonale hodí jako hlavní chod.
-
Topinambury opečené na másle jsou rychlá a jednoduchá příloha, kterou lze použít k jakémukoli masu.
-
Topinamburové chipsy nahradí klasické bramborové, ale jsou zdravější.
TIP: Hlízy topinamburu vařte krátce, změknou velmi rychle. Přidejte kapku citronové šťávy – díky ní nezmodrají a zůstanou pěkně bílé.
S jakými surovinami lze topinambury kombinovat?
Topinambury se skvěle kombinují s další kořenovou zeleninou, jako je mrkev nebo řepa. Vhodně doplní i masové pokrmy, zejména vepřové a kuřecí, ale neváhejte je zkombinovat i s hovězím, zvěřinou či kachnou nebo husou. Jemně opečené na másle vytvoří delikátní kombinaci s rybou.
TIP: Topinambury lze dobře použít jako náhradu za brambory.
Zajímavosti, tipy, variace
-
Po uvaření mají topinambury mírně sladkou chuť, takže se hodí i do dezertů.
-
Při servírování můžete zkusit posypat topinambury opečenými semínky nebo oříšky, případně je ozdobit bylinkami.
-
Topinambury obsahují polysacharid inulin, který se ve střevech chová jako prebiotická vláknina, a tak prospívá zdravému zažívání. Kromě inulinu najdeme v topinamburech také další prospěšné látky, například vitamin C či draslík.
-
Největším pěstitelem topinamburů je Francie, ale daří se jim i u nás – sázet je můžete na podzim i na jaře a sklízejí se od listopadu do března.
-
Vzhledem k tomu, že jsou topinambury náchylné k plísním i hnilobám, nelze je příliš dlouho skladovat, a tak raději používejte čerstvě vykopané hlízy.
Zdroje informací: sever.rozhlas, ostrava.rozhlas, irozhlas