Příznivci cyklistiky upínají svůj zrak k obrazovkám a displejům, aby napjatě sledovali závodníky, kteří zdolávají trasu slavné Tour de France. Cyklisté už opustili Itálii a přesunuli se do Francie. Vydejte se s námi po trati dalších etap závodu, i když v sedle nesedíte. Můžete aspoň ochutnat to nejlepší, co mohou kraje, kterými závodníci právě projíždějí, nabídnout.
Trasa letošní Tour de France se vine hned několika regiony severní Itálie – cyklisté prosviští Toskánskem, regionem Emilia-Romagna a Piemontem. Hned poté zamíří do Francie. Kam přesně a co tam mají dobrého?
Burgundsko
Víno, víno a zase víno. S vínem se v Burgundsku vaří a vínem se tu zapíjí. Kromě kohouta či hovězího na víně má region i recept na vejce na víně! Přidejte k tomu proslulou štiplavou hořčici z Dijonu, výborné sýry, kuře z Bresse a Jambon Persillé (terina ze šunky a petrželky) a zjistíte, že jste v gastronomickém ráji.
V tomto francouzském regionu určitě musíte ochutnat místní speciality:
- Beef bourguignon – tradiční hovězí maso po burgundsku. Základem je hovězí maso a červené burgundské víno. K masu se přidávají žampiony, mrkev, česnek, tymián a občas i malé cibulky a brambory.
- Coq au vin – kohout na víně se vaří obdobně jako hovězí po burgundsku, tedy dlouho, pomalu a zalitý spoustou skvělého červeného vína.
- Escargots Bourguignonne – šneci patří mezi tradiční francouzské pokrmy. Nejčastěji se podávají s bylinkovým a česnekovým máslem společně s křupavou bagetkou.
- Poires au vin – hrušky na víně jsou skvělý dezert. Podávají se s lehkým vanilkovým krémem i se zmrzlinou.
Nová Akvitánie
Region Nová Akvitánie je domovem válečku kozího sýra pokrytého bílou plísní Buche de Chevre. Bez něj se v českých restauracích neobejde snad žádný salát s červenou řepou. Najdete tu ale také vína z Bordeaux nebo sušenou šunku Jambon de Bayonne. V Nové Akvitánii leží pevnost Boyard, kterou proslavila oblíbená televizní soutěž a nachází se tu i nejvyšší písečná duna Evropy.
Milovníci sladkého by zde určitě neměli vynechat:
- Canelé – malé bábovičky s lehce křupavým a zkaramelizovaným povrchem a velmi vláčným středem, který chutí připomíná vanilkový krém.
- Clafoutis – tradiční koláč bez těsta, který je něco mezi španělským flanem a silným lívancem.