Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tour de France na talíři: V Okcitánii ochutnejte ratatouille, v Provence si oslaďte život francouzskou verzí pražského koláče

Tour de France koláž
ZDROJ: Image Professionals, Unsplash
sdílet:

Všichni příznivci cyklistiky jsou právě nyní duchem ve Francii. Tam se se jede slavný závod Tour de France. Nemůžete-li fandit na místě a jste-li odkázání ke sledování napínavého klání u televizní obrazovky, vydejte se s námi po trati závodu trochu jinak... Ochutnejte to nejlepší, co mohou regiony, kterými závodníci právě projíždějí, nabídnout.

Trasa Tour de France 2024 se vine hned několika regiony severní Itálie: Toskánskem, regionem Emilia-Romagna a Piemontem. Hned poté zamíří do Francie, do Burgundska a Nové Akvitánie, Okcitánie a Provence. Co byste určitě měli ochutnat, než závodníci 21. 7. protnou cílovou pásku v Nice?

Okcitánie

Okcitánie je domovem foie gras, černých lanýžů, sýru Roquefort, ústřic, oliv, slavné soli Camargue, rýže a ančoviček. Tento region voní středomořím a v kuchyni je to znát. Vliv tu mají ale i všechny chutě, které připluly po moři, zvlášť ty španělské.

Až budou cyklisté projíždět tímto regionem, můžete mu vzdát hold několika místními specialitami:

  • Aligotbramborová kaše s takovým podílem sýra, že připomíná spíše fondue. Často se do ní přidává také trochu česneku. Pochází z kraje L‘Aubrac.
  • Ratatouille – zeleninové jídlo proslavené kresleným filmem o krysákovi nadšeném pro vaření je tak trochu obdobou našeho leča. Jen s tím rozdílem, že neobsahuje ani uzeninu, ani vejce a zelenina je vařená šetrně, aby si zachovala chuť, barvu i strukturu.
  • Cassoulet – pomalu vařené jídlo obsahující fazole, klobásku, vepřové nebo kuřecí maso. Sytý pokrm se zapéká v tradiční kameninové nádobě.

Provence

Zdejší kuchyně odráží teplé a sušší středomořské podnebí, úrodnou půdu a vlivy všech možných kuchyní, které se sem dostávají po moři.

Mezi místní poklady patří olivy a olivový olej, lanýže, jehněčí, cizrna, ale také ovoce: broskve, víno, meruňky, jahody a známý meloun z Cavaillonu – sladký oranžový meloun cantaloupe se zelenou slupkou a typickými pruhy.

Pokud nesledujete závod v televizi, ale přímo z místa, určitě se vypravte na trh a na levandulová pole. Obojí je nezapomenutelný zážitek. 

Za ochutnání rozhodně stojí:

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...