Všichni příznivci cyklistiky jsou právě nyní duchem ve Francii. Tam se se jede slavný závod Tour de France. Nemůžete-li fandit na místě a jste-li odkázání ke sledování napínavého klání u televizní obrazovky, vydejte se s námi po trati závodu trochu jinak... Ochutnejte to nejlepší, co mohou regiony, kterými závodníci právě projíždějí, nabídnout.
Trasa Tour de France 2024 se vine hned několika regiony severní Itálie: Toskánskem, regionem Emilia-Romagna a Piemontem. Hned poté zamíří do Francie, do Burgundska a Nové Akvitánie, Okcitánie a Provence. Co byste určitě měli ochutnat, než závodníci 21. 7. protnou cílovou pásku v Nice?
Okcitánie
Okcitánie je domovem foie gras, černých lanýžů, sýru Roquefort, ústřic, oliv, slavné soli Camargue, rýže a ančoviček. Tento region voní středomořím a v kuchyni je to znát. Vliv tu mají ale i všechny chutě, které připluly po moři, zvlášť ty španělské.
Až budou cyklisté projíždět tímto regionem, můžete mu vzdát hold několika místními specialitami:
- Aligot – bramborová kaše s takovým podílem sýra, že připomíná spíše fondue. Často se do ní přidává také trochu česneku. Pochází z kraje L‘Aubrac.
- Ratatouille – zeleninové jídlo proslavené kresleným filmem o krysákovi nadšeném pro vaření je tak trochu obdobou našeho leča. Jen s tím rozdílem, že neobsahuje ani uzeninu, ani vejce a zelenina je vařená šetrně, aby si zachovala chuť, barvu i strukturu.
- Cassoulet – pomalu vařené jídlo obsahující fazole, klobásku, vepřové nebo kuřecí maso. Sytý pokrm se zapéká v tradiční kameninové nádobě.
Provence
Zdejší kuchyně odráží teplé a sušší středomořské podnebí, úrodnou půdu a vlivy všech možných kuchyní, které se sem dostávají po moři.
Mezi místní poklady patří olivy a olivový olej, lanýže, jehněčí, cizrna, ale také ovoce: broskve, víno, meruňky, jahody a známý meloun z Cavaillonu – sladký oranžový meloun cantaloupe se zelenou slupkou a typickými pruhy.
Pokud nesledujete závod v televizi, ale přímo z místa, určitě se vypravte na trh a na levandulová pole. Obojí je nezapomenutelný zážitek.
Za ochutnání rozhodně stojí:
- Pissaladiere – slaný koláč s karamelizovanou cibulí a ančovičkami a olivami.
- Bouillabaisse – tradiční polévka z Marseille, která se vaří minimálně ze čtyř druhů ryb. Je jedinečná nejen svou chutí, ale i způsobem servírování, při kterém se podává vývar i rybí maso zvlášť.
- Tarte Tropézienne – francouzská varianta našeho pražského koláče. Autorem Tarte Tropézienne byl polský pekař Alexandre Micka, o název se údajně zasloužila herečka Brigitte Bardot, pro kterou Micka koláč upekl.