Pod povrchem každodenních chutí se skrývají příběhy míst, kde se rodí jedinečná kvalita. Od úrodné Moravy přes zvlněná pole Všestar až po ovocné sady jihočeských vesnic – chráněná označení původu přinášejí nejen záruku autenticity, ale také kvalitu a poctivé chutě. Česká krajina má co nabídnout a chráněná označení původu jsou tím nejlepším důkazem, že tradice a kvalita mohou jít ruku v ruce.
Chráněné označení původu (PDO – Protected Designation of Origin) je prestižní evropský systém ochrany, který zajišťuje, že pouze produkty pocházející z konkrétního regionu a splňující přísná kvalitativní a výrobní kritéria mohou nést toto označení. V češtině se setkáváme s termínem CHOP (Chráněné označení původu). Produkty s chráněným označením původu jsou zárukou autenticity, kvality a tradice. Označením CHOP se tak pyšní některá moravská vína, určité značky českého i moravského piva a také některé další produkty.
Všestarská cibule, nošovické kysané zelí a jihočeské ovoce
Cibule, kysané zelí a jablka i hrušky jsou symbolem české tradiční kuchyně, není tedy divu, že právě tyto produkty nesou označení CHOP.
-
Všestarská cibule, chlouba regionu kolem Všestar na Královéhradecku, se pyšní svou jemně nasládlou chutí a pevnou strukturou. Musí mít žlutozlatou slupku a bílou až nazelenalou dužinu. Tato cibule je ideální nejen do tradičních českých klasik, jako je bramboračka, ale také do moderních pokrmů.
-
Nošovické kysané zelí je tradiční český produkt z Frýdecko-Místecka. Vyrábí se podle starých receptur, které zaručují vysokou kvalitu a příjemně kyselou chuť. Kysané zelí je ideální pro přípravu tradičních českých pokrmů, jako je zelňačka.
-
Chelčicko-Lhenické sady jsou domovem jedinečného ovoce, především jablek a hrušek, které jsou známé svou intenzivní vůní, pevnou dužinou a bohatou chutí.
Lázeňské oplatky, pardubický perník a Hořické trubičky
Pokud rádi mlsáte, jistě jste už vyzkoušeli lázeňské oplatky či Hořické trubičky. A co voňavý pardubický perník – patří mezi vaše favority, či nikoli?
-
Karlovarské a mariánskolázeňské oplatky jsou vyrobené z jemného těsta a mají křehkou strukturu. Tradičně jsou naplněné například vanilkovým nebo čokoládovým krémem. Tato sladkost se stala oblíbeným suvenýrem.
-
Pardubický perník je jednou z nejstarších českých specialit, jeho tradice výroby spadá až do středověku. Vyrábí se z medu, koření a mouky a je známý svou výraznou chutí a dlouhou trvanlivostí.
-
Hořické trubičky jsou tradiční české cukrovinky vyráběné z tenkého těsta, které se plní ořechovým nebo čokoládovým krémem.
Olomoucký tvarůžek a jihočeská Zlatá Niva: Klenoty mezi sýry
Češi jsou milovníci sýrů. Tvarůžky a niva jsou důkazem toho, že máme rádi výrazné chutě a nevadí nám ani silné aroma.
-
Olomoucký tvarůžek je tradiční český sýr s více než čtyřsetletou tradicí. Je známý svou intenzivní chutí a specifickým aroma. Milovaná hanácká specialita, na kterou místní právem nedají dopustit, se konzumuje většinou naslano, ale v Lošticích, kde se tvarůžky vyrábějí, existuje úspěšná a oblíbená Tvarůžková cukrárna.
-
Zlatá Niva je plísňový sýr z Jihočeského kraje. Vyznačuje se svou specifickou chutí, která je dána kombinací čerstvého mléka a přísně kontrolovanými výrobními procesy. Jeho kvalita je uznávána i v zahraničí. Jeho jemně pikantní chuť se skvěle hodí nejen k vínu, ale i k přípravě různých pokrmů, například nivové pomazánky.
Český modrý mák a český kmín: Unikátní odrůdy pro tradiční pokrmy
Mák i kmín jsou tradičními surovinami české kuchyně. Koláče, buchty a především frgály si bez máku snad ani neumíme představit. A čím by byl chléb bez kmínu?
-
Český modrý mák je známý svou intenzivní barvou a výraznou, jemně ořechovou chutí. Používá se především v tradiční české kuchyni, například v makovém koláči. Tento mák je považován za jeden z nejkvalitnějších v Evropě.
-
Český kmín je v České republice velmi oblíbeným kořením, které se používá v širokém spektru tradičních pokrmů. Český kmín se vyznačuje výraznou aromatickou chutí.
Další pochoutky z moravské i české krajiny s označením CHOP
-
Valašský frgál je typický moravský koláč, který se vyrábí z kynutého těsta a plní se různými náplněmi, jako jsou například tvaroh, mák či povidla. Je známý svým specifickým tvarem a lahodnou chutí.
-
Karlovarský suchar a Lomnické suchary jsou pečivo, které má jedinečnou křehkou strukturu a jemnou chuť. Jsou oblíbenou svačinkou i skvělým mlsáním.
-
Další produkt nesoucí označení CHOP je tradiční špekáček z Vysočiny. Tento masný výrobek, jehož historie sahá do období první republiky, je vyhlášený svou specifickou chutí, která vzniká díky unikátní směsi koření a kvalitnímu masu.
-
Třeboňský kapr je vysoce kvalitní ryba pocházející z rybníků v okolí města Třeboň. Pohořelický kapr pochází z oblasti jižní Moravy, konkrétně z Pohořelic v okrese Brno-venkov. Oba jsou považováni za jedny z nejlepších českých kaprů. Jsou nejen oblíbenou vánoční pochoutkou, ale i vysoce ceněnou součástí české gastronomické tradice.
-
Karlovarský kraj je domovem několika známých pramenů, které jsou zárukou vysoké kvality pramenité vody. Voda z těchto pramenů je bohatá na minerály a má osvěžující, jemně slanou chuť.
-
Žatecký chmel je jedním z nejznámějších českých chmelů a je ceněn pro svou kvalitu a aroma. Žatecký chmel je klíčovým prvkem pro výrobu kvalitního piva, například tradičního českého ležáku.