
Zajímá vás, která tradiční česká jídla milují turisté? Co si píší na seznam, když odjíždějí obdivovat krásy naší republiky? Možná budete překvapeni! Připravili jsme pro vás přehled osmi pokrmů, které si zahraniční návštěvníci nejvíce oblíbili a doporučují ochutnat každému, kdo chce poznat pravou chuť Česka.
Od svíčkové přes guláš až po trdelník – to všechno a ještě mnohem víc si navzájem doporučují turisté, když radí, co by měl každý v České republice ochutnat. A ano, i když trdelník není úplně český, právě on si získává jejich srdce nejvíc. Podívejte se na osm jídel, která se na jejich seznamech objevují nejčastěji.
1. Trdelník
Překvapení! Tahle sladká pochoutka se objevuje téměř na každém turistickém seznamu. Přestože má trdelník kořeny v dnešním Rumunsku, stal se u nás neodmyslitelnou ikonou pouličního jídla. Turisté ho milují na všechny způsoby – od klasického skořicového až po verze plněné zmrzlinou či nugátem. Zdá se, že pokud jako turista navštívíte Prahu, bez fotky s trdelníkem se zkrátka neobejdete.
2. Smažený sýr
Milovaný i zatracovaný smažený sýr. Kdo by mu odolal? I když ho mnozí z nás v restauracích vnímají jako obyčejné jídlo, které si možná objednáme jen potají, pro turisty je to skutečně originální specialita, kterou prostě musí vyzkoušet. A vzpomínáte si, jak se kdysi na jídelních lístcích objevoval smažený sýr se šunkou mezi bezmasými pokrmy? To byla doba!

3. Chlebíčky aneb jak chutnají české sendviče
České chlebíčky si získaly srdce nejednoho turisty. Nazývat je sendviči by však byl hřích. Kombinace různých pomazánek, bramborového salátu, uzenin a vajíček na plátku čerstvé veky je pro cizince zážitkem, který nikde jinde nenajdou. A když je vidíme, jak by si k nim nejradši dali hranolky nebo je jedli příborem, jen nad tím mávněme rukou – pro nás jsou totiž chlebíčky dokonalé tak, jak jsou!
4. Guláš se šesti
Český guláš je neodmyslitelnou součástí každé pořádné hospody a turisté ho rozhodně nechtějí na svém seznamu vynechat. Ať už si dají hovězí, nebo vepřový, s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem, je pro ně dokonalým příkladem českého jídla – i když si ho občas spletou s polévkou. Přiznejme si, že sníst guláš se šesti a zapít to půllitrem piva dá zabrat, ale je to přesně ta výzva, kterou každý správný turista přijme!

5. Svíčková na smetaně
Svíčková na smetaně je opravdovou klasikou české kuchyně a není divu, že si ji turisté rychle oblíbí. Bohatá, krémová omáčka, šťavnaté maso a nadýchané knedlíky – to je kombinace, která se jen tak nevidí. Když se k tomu přidá ještě kopeček brusinek a plátek citronu se šlehačkou, mnozí cizinci jsou doslova ohromeni. A přiznejme si, kdo by mohl svíčkové odolat?
6. České pivo
Dobře, není to jídlo, ale české pivo je jedním z hlavních důvodů, proč turisté míří do Česka. Když ochutnají dobře vychlazené plzeňské nebo budějovické pivo v autentickém prostředí, stává se z toho zážitek, na který ještě dlouho vzpomínají (zvlášť v momentě, kdy jim na stole přistane další půllitr, aniž by si ho objednali – no, můžeme to nazvat pravou českou pohostinností).
7. Tatarák
Když turisté poprvé spatří tatarák na svém talíři, nemohou uvěřit vlastním očím – opravdu dostali syrové maso s vejcem? A proč k němu mají ten mastný, tvrdý chleba? Přesto je téměř na každém seznamu jídel, která by měli v Česku ochutnat - takže ho jednoduše musí vyzkoušet. Zpočátku netuší, co si s ním počít, ale jakmile si ho namažou na topinku a ochutnají, zjistí, že je to jedno z nejlepších jídel, které si u nás mohli dát.
8. Palačinky
Palačinka překvapivě předběhla v oblíbenosti i tradičního moravského vrabce nebo pečenou kachnu. Palačinky s tvarohem, marmeládou nebo šlehačkou se staly sladkou tečkou, kterou si cizinci prostě nemohou nechat ujít. Ptáte se, jak je to možné? Jednoduše proto, že ve Francii jim crêpes nikdo nenamaže marmeládou, nesroluje do ruličky a neposype moučkovým cukrem – v jednoduchosti je krása.

A co dalšího turisty překvapuje?
Když jsme prošli různé seznamy oblíbených českých jídel, objevily se i další zajímavé tipy. Naše buchty, kynuté ovocné knedlíky nebo křupavý bramborák.
- Věřte nebo ne, mnozí turisté dokonce doporučují ostatním ochutnat samotné houskové knedlíky – jen tak, bez omáčky či masa. Takže až uvidíte turistu, jak si nese plátek knedlíku v ruce jako kousek pečiva, nedivte se, je to pro ně gurmánský zážitek (a to ještě neochutnali knedlík s vejcem).
Co jsme si nemohli nechat pro sebe
Někteří zahraniční návštěvníci dokonce nabádají k ochutnání bramboráku společně s bramboračkou – no, proč ne, nad tím by se dalo ještě přimhouřit oko. Ale označovat valašskou kyselicu za „typickou pražskou polévku“? To už je i na jednoho Valacha příliš! Jak je vidět, česká kuchyně má stále čím překvapovat, i když se jedná o naši klasiku.
Zdroj: Wikipedia, BonAppetour, Onewaytkt.com, Getyourguide.com, Nomadehjerter.no, Willflyforfood.net, Pinterest, Sunsetsandrollercoasters.com, Stream - Jak nás vidí svět, Apetit