Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Trend roku? Rozhodně asijská kuchyně! Kam vyrazit na nejlepší Pho, knedlíčky nebo nudle?

Nha Hai Hanh menu
ZDROJ: Se svolením Nhà hai hành
sdílet:

Mluvit o asijské kuchyni jako o trendu není zcela přesné. Oblíbená je mezi českými foodies a labužníky řadu let, ale v posledních letech snad ještě víc. Je totiž čím dál autentičtější. Její popularita pramení z bohatství chutí, vůní i rozmanitosti pokrmů, každý si najde svoje. Někdo sushi, někdo knedlíčky, někdo Pho a někdo zase dokonalý ramen. V Praze lze na zajímavou asijskou restauraci či bistro narazit doslova na každém rohu, za mnohými stojí mladá generace. 

Když jsme se na začátku roku ptali gastro odborníků a foodblogerů, co bude trendem roku 2025, mnozí se shodli na pokračující asijské vlně„Bude stále posilovat asijská vlna: korejská a japonská kuchyně, očekávám i posilování vietnamské komunity a nástup druhé vietnamské generace, která ať otevře cokoli, je to fantastické,“ řekl Lukáš Hejlík.

Kam v Praze vyrazit na skvělou asijskou kuchyni a kde dostanete skutečně autentický zážitek? 

Pho 100

Milovníci vietnamské kuchyně, kteří ocení pár základních ingrediencí a domácí přístup ke gastronomii, si smíchovské Pho 100 zamilovali. Na co se můžete těšit? Domácí rýžové nudle, přes noc tažený vývar, sriracha bez aditiv, křupavé pečivo quay a nakládaný česnek, zkrátka na dokonalé Pho. „Základ na nudle si sami meleme z rýže a každý den je vyrábíme ve stroji dovezeném z Hanoje. Do jídla tak dáváme jen to, co nám projde rukama,“ říkají bratři Khanh a Giang Ta.

Foodbloger Adam Rundus si tento podnik velmi oblíbil. „Kuchyň, která vévodí celému prostoru, je obehnaná barem s židlemi tak, že můžete koukat kuchařům pod ruce, je jen začátek toho, co mě na podniku baví. Dále je to sympatický personál a samotné Pho, které je zde připravováno na jižanský způsob.“

Taro

Asijský fine dining Taro bratrů Khanh a Giang Ta se z pražského Smíchova přesunul na Národní třídu, konkrétně do Paláce Dunaj, ale koncept, při kterém sedíte na židlích kolem kuchyně, zde zůstal zachován. Za novým menu stojí Khanh Ta, který zvolil tak trochu opačný přístup, než na jaký jste v restauracích běžně zvyklí: složení sedmichodové hostiny je pro hosty překvapením, jídelní lístek dostanete až na konci. Při jeho sestavování se vrátil do dob dospívání a k vietnamským kořenům„Asi to souvisí s vývojovou fází. Čím je člověk starší, tím víc se k dětství vrací,“ řekl pro Forbes manažer podniku Giang Ta a dodal, že se snaží inspirovat tradičními recepty, které znají z dětství, a dodat jim lehký twist nebo kick, zkrátka wow efekt. 

Místním signature dishem je pokrm zvaný Anti-Instant Noodles. „Je to taky vzpomínka na naše dětství. Když byla nouze, jen jsme si zalili čínskou polévku, jako děti jsme ji měli hrozně rádi,“ vysvětlil manažer.

Mamam Bistro

Bistro, které stojí na základech asijské kuchyně, se přesunulo z Vršovic na Vinohrady, ale stále k němu neodmyslitelně patří Nugy a Meggie. „Když jsme spolu začali randit, tak jsem Nugymu udělala žebírka podle receptu mojí mámy, abych ho ohromila, a nakonec jsme je měli v menu,“ řekla nám Meggie. Mezi signature dish bistra Mamam patří nudle s kuřetem a pošírovaným vejcem. Vývar se k nim servíruje zvlášť. „Ve Vietnamu je mokrá verze nudlí, to znamená, že jsou nudle přímo namočené v nějakém vývaru, a pak máme suchou verzi, kdy se k nudlím s omáčkou vývar jen upíjí,“ vysvětlil Nugy.

V menu dále najdete: hráškové kari s houbami shiitake a tofu, krevetový burger nebo taiwanskou nudlovou polévku. K pití si můžete dát tradiční vietnamskou kávu s našlehaným miso salkem, různé druhy limonád z exotického ovoce a matchy apod. „Hodně lidí má chybnou představu o tom, že jsme tradiční vietnamské bistro. Není to tak. Naše menu je reflexe nás, my nejsme čistě Vietnamci, ani čistě Češi. Z každé kultury si bereme, co se nám líbí,“ řekla Meggie pro Apetit.

Dim Sum Spot & Pub Anděl

Dim Sum Spot & Pub Anděl spojuje lásku k dobrému pivu a asijské kuchyni. „Jsme nový gastro koncept: spojení dim sum pokrmů a craftového piva.V naší pobočce na Andělu se napařované knedlíčky a smažené wonton taštičky zapíjí tím nejlepším pivem z Clocku a Bubenče. Od jara do podzimu si toto všechno můžete vychutnat na krásné a klidné zahrádce ve vnitrobloku. Hlavní prioritou našeho podniku je, aby se zde dobře najedl a napil opravdu každý, bez ohledu na různá omezení,“ řekli zástupci podniku pro Restaurant Week, jehož je Dim Sum Spot & Pub Anděl součástí.

Na menu najdete masové, veganské, vegetariánské i bezlepkové varianty a na čepu pak i bezlepkové či nealko pivo. „Dbáme na domácí výrobu našich produktů, proto si děláme vlastní omáčky, vyrábíme domácí kimchi i limonády.“

Nhà hai hành

Poznali se jako kuchař a servírka a byla z toho láska jako trám. Tomáš Cibulka a jeho žena Tiny brzy pochopili, že je jim souzeno spolu pracovat a chtěli přenést do Prahy kousek autentického Vietnamu. Během pandemie otevřeli rodinné bistro Nhà hai hành, což se překládá jako Dům u dvou Cibulí. O jaký koncept jde? „Je to vietnamský punk. Jídlo musí být perfektní, co se týče surovin a chuti, neděláme kompromisy, ale jinak to není žádný vyšperkovaný fine dining. Naopak. Naše bistro je plné kýčovitých plastových věcí a barev, protože Vietnam takový zkrátka je,“ říkají.

V bistru hraje „ucouraný“ vietnamský pop, který poslouchá v autě Tinin táta, a stoly polepili letáky, kterými si Vietnamci před večeří zakrývají krásný drahý stůl, aby ho náhodou neponičili. „Záleží nám na detailech a každá věc má určitý smysl. Zároveň si z toho děláme legraci, kterou možná každý nepochopí, ale takové je naše bistro. Jsme to my,“  řekl Tomáš pro web Ambiente Jídlo a radost a doplnil, že krása vietnamské kuchyně a kultury není jen v krásných surovinách a jejich jednoduché úpravě, ale také ve způsobu stolování. Jídlo v této kultuře spojuje rodinu i přátele. A i tento podnik můžete navštívit v rámci jarního festivalu Restaurant Week.

Zdroje: weby Apetit, Restaurant Week, Forbes, Jídlo a radost, Czech Crunch

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín