Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Třené těsto: Nejjednodušší cesta k dokonalému moučníku

Bezlepkový citronový chlebíček
ZDROJ: Katrin Winner
sdílet:

Nejjednodušší těsto pod sluncem, které přímo vybízí k pokusům s obměnami! Třené těsto patří mezi základní recepty, které by měl ovládat každý milovník pečení. Je rychlé, spolehlivé a přitom tak variabilní, že s ním můžete pokaždé vytvořit jiný dezert. Stačí drobná obměna a z jednoho receptu vykouzlíte nespočet variant. Jak ho připravit, čemu se vyhnout a jak ho vyladit k dokonalosti? Máme pro vás všechny tipy a triky!

I tak jednoduchý recept, jako je třené těsto, má svá pravidla! Aby se vše povedlo na první dobrou, máme pro vás přehled základních tipů, které vám zaručí dokonale nadýchaný a vláčný výsledek. A protože nejlepší způsob, jak si rady vyzkoušet, je pustit se rovnou do pečení, přidáváme i recept na skvělý chlebíček:

Jak upéct třené těsto bez chyby: Tipy pro dokonalý výsledek

  • Forma: Můžete použít formu s nepřilnavým povrchem, ale nezapomeňte, že obyčejný plech nebo forma podpoří rychlejší zezlátnutí těsta.
  • Vymazání: Formu vždy pečlivě vymažte máslem a nevynechejte žádný roh. Pro jistotu ji ještě vyložte pečicím papírem – nejjednodušší je vystřihnout si přesný obdélník podle dna formy.
  • Máslo: Použijte změklé máslo. Pokud je příliš tuhé, nepovede se ho dobře vyšlehat, a pokud je naopak moc měkké, těsto ztratí vzdušnost. Ideální je nechat ho povolit při pokojové teplotě. Jak poznáte správnou konzistenci? Když ho stisknete prstem, měl by v něm zůstat mělký důlek.
  • Šlehání: Máslo s cukrem nejdřív vyšlehejte do nadýchané pěny. Poté postupně přidávejte vejce a nakonec mouku. Dávejte pozor, abyste těsto nepřešlehali – příliš intenzivní míchání by mohlo narušit strukturu lepku a chlebíček by nebyl tak nadýchaný.
  • Zkouška špejlí: Jak poznáte, že je hotovo? Zapíchněte do středu chlebíčku špejli! Pokud ji vytáhnete čistou, můžete moučník vyndat z trouby. Nám pečení trvalo něco mezi hodinou a hodinou a čtvrt.
  • Uchování: Pokud chlebíček hned nesníte, zabalte ho do potravinářské fólie. Díky tomu bude krásně vláčný až 5 dní. (Vsadíme se, že tak dlouho vám nevydrží!)

Třené těsto nemusí být nudné! Vyzkoušejte obměny

Základní chlebíček chutná skvěle i sám o sobě, ale proč ho nezkusit pokaždé trochu jinak?

Do těsta:

  • Stracciatella: Přimíchejte do těsta dvě hrsti čokoládových čoček.
  • Ovoce: Přidejte nakrájené či drobné ovoce, například borůvky, maliny, ostružiny, rybíz nebo meruňky.
  • Rozinky: Použijte dvě hrsti propláchnutých rozinek, můžete přidat i nasekané sušené fíky, meruňky nebo brusinky.
  • Kakao: Stačí v těstě vyměnit 100 g mouky za 100 g kakaa holandského typu a vězte, že z trouby vytáhnete čokoládový sen!
  • Máte rádi oříšky? Přidejte je!

Polevy a dochucení:

  • Čokoládovo-kávová omáčka: Nad vodní lázní rozpusťte 170 g čokolády na vaření, přidejte 5 lžic kávového likéru, 2 lžičky vanilkového extraktu a 1 lžíci zlatého sirupu. Chlebíček podávejte se zakysanou smetanou.
  • Karamelizované ovoce: Krátce prohřejte v medu nebo karamelu oblíbené ovoce a přelijte jím jednotlivé plátky chlebíčku.
  • Rumová nebo citronová poleva: Utřete 4–6 lžic rumu (nebo citronové šťávy) s 200 g moučkového cukru, potřete chlebíček a nechte zatuhnout.

Ať už ho připravíte jako klasický máslový chlebíček, nebo s čokoládou, ovocem či polevou, třené těsto je jedním z nejvděčnějších receptů, který by měl mít každý v rukávu. Stačí pár jednoduchých triků a můžete se pochlubit moučníkem, který bude vždy nadýchaný a vláčný.

Zdroj: Apetit 02/2016 Speciál: Sladké a slané pečení

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče
  • Tipy redakce

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče

Měkký kakaový korpus a spousta nadýchané šlehačky? To je tolik oblíbený dort Harlekýn. A právě ten byl tématem únorové výzvy Sladké trojky. My již známe vítěze a víme, jak se se zadáním popasovali naši čtenáři. Soutěž s finalisty...