Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uhlířina neboli hoďbidlo: Na jídlo, které si zahrálo v oscarovém Koljovi, vám bude stačit pár surovin

Uhlířina
ZDROJ: Nikol Pouzar
sdílet:

Uhlířina je jídlo, které v jediném soustu připomene domov, tradici a českou kuchyni ve vší její poctivosti. Brambory a špek nebo klobása se s trochou péče promění ve vydatný pokrm, který si zamiluje každý. A když přidáte nočky a kysané zelí, nikomu nebude vadit, že jde jen o zbytky z lednice.

Jídlu se říká uhlířina, protože ho prý kdysi v lese připravovali uhlíři – všechno na jednom ohni, z toho, co měli zrovna po ruce. V Polabí ho ale znají pod názvem „hoďbidlo“. A ruku na srdce, ten název sedí dokonale! Stačí všechny suroviny jednoduše „hodit“ na pánev nebo do pekáče, nechat je prohřát a za chvíli máte na stole poctivé jídlo, které potěší nejeden žaludek.

  • Zdá se vám, že už jste o uhlířině slyšeli, ale doma ji (zatím) nepřipravujete? Tohle jídlo je doslova oscarové – objevilo se totiž ve filmu Kolja. Pamatujete na scénu, kdy Stella Zázvorková coby Loukova maminka připravila pekáč uhlířiny s typickou mateřskou předvídavostí? „Jako bych to byla tušila! Přijede Fráňa, bude uhlířina,“ říká a pokrm plný brambor, špeku a noků postaví doprostřed stolu doslova jako symbol domova.

Jak na uhlířinu krok za krokem

  • Základ uhlířiny tvoří bramboryideálně vařené ve slupce, které nakrájíte na plátky nebo kostky. Ať už jsou čerstvé, nebo zbyly od oběda, nebojte se je smíchat dohromady.
  • Špek, slanina, uzené: Důležitou roli hraje špek nebo slanina, ale pokud vám v lednici zbyl kousek uzeného masa, neváhejte ho přidat. Nakrájejte ho na menší kostičky a opékejte na sádle s pořádnou dávkou cibule, která zkaramelizuje a vše krásně provoní.
  • Noky: Noky nejsou povinné, ale většinou je v uhlířině najdete. Jednoduše je připravíte z 250 g hladké mouky, 3 vajec a špetky soli. Vypracujte tužší těsto a nechte ho půl hodiny odpočívat. Poté tvarujte malé nočky a vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou – obvykle to trvá 3-5 minut.
  • Zelí: Kysané zelí dodá pikantní nádech, zatímco čerstvé podušené na cibulce zachová jemnější chuť. Obojí je správně – záleží jen na vašich preferencích.
  • Smíchat, opéct nebo zapéct: Jakmile máte všechny suroviny připravené, smíchejte je na jedné pánvi, ve které jste brambory opekli do křupava. Pokud chcete pokrm posunout o úroveň výš, vše uložte do pekáče a dejte zapéct do trouby dozlatova. Vůně, která zaplní celý dům, přitáhne ke stolu i ty, kteří zrovna nemají hlad.
  • Koření: V uhlířině vyniká chuť surovin, proto to s kořením nepřehánějte. Stačí sůl, pepř, případně špetka kmínu a stroužek česneku.

Tipy a triky pro nejlepší uhlířinu

Ačkoli uhlířina patří k pokrmům, které si vystačí s málem, kuchaři jí rádi dodávají trochu své nápaditosti. Někdo přidá kapku bílého vína, jiný experimentuje s bylinkami:

  • Zpracujte zbytky: Uvařené brambory od včerejška nebo poslední kousek klobásy? Přesně takové suroviny si uhlířina žádá – bez plýtvání.
  • Česnek: Přidejte ho až ke konci přípravy, aby si zachoval svou výraznou chuť i aroma.
  • Bylinky: Majoránka, tymián nebo rozmarýn? Brambory a zelí si s nimi rozumí dokonale.
  • Sýr: Lehce posypte strouhaným sýrem a nechte krátce zapéct.
  • Kapka vína: Jemná kyselost bílého vína dokáže osvěžit i uhlířinu, přidejte jej ve chvíli, kdy dopečete slaninu a nechte tekutinu odpařit.
  • Na závěr: Posypejte uhlířinu trochou čerstvé pažitky nebo petrželky.

Zdroj: Regionální kuchařka: Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska, citace z filmu Kolja, Apetit 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...