Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ukrajinský šéfkuchař bojuje proti Rusku borščem

Polévka z červené řepy
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Pokud se nechcete s Jevhenem Klopotenkem dostat do křížku, neříkejte mu, že boršč je jen jídlo. Polévka z řepy a masa je pro něj ztělesněním všeho, za co Ukrajina bojuje. Po roce války s Ruskem využívá ukrajinský šéfkuchař polévku jako výzvu k zachování ukrajinské identity.

Jídlo je mocný sociální nástroj, kterým můžete národ sjednotit nebo rozdělit,‘ říká Jevhen Klopotenko, nejznámější ukrajinská kuchařská celebrita. Boršč podle něj patří k duši Ukrajiny a více než jídlo představuje historii, rodinu a staleté tradice.

  • Díky úsilí, které Klopotenko pomáhal vést, vydalo UNESCO loni v červenci urychlené rozhodnutí, v němž prohlásilo ukrajinský boršč za nehmotné kulturní dědictví. Tento krok Rusko rozzuřil, protože polévka z červené řepy se vaří i tam.
  • Mluvčí ruského ministerstva zahraničí dokonce Ukrajinu obvinil z toho, že si pokrm přivlastnila, a označil krok za akt xenofobie.

Za ukrajinské jídlo svádí boj leta

Klopotenko začal svou misi za pozvednutí ukrajinského jídla už několik let před válkou. Díky jeho iniciativě za obrození tradiční ukrajinské kuchyně prý začalo hodně mladých lidí jíst opět ukrajinská jídla.

Skryt pre seznam
  • Kuchař, který o sobě říká, že vyrostl na mdlé sovětské kuchyni, v roce 2015 vyhrál televizní soutěž MasterChef Ukrajina. Úspěch přetavil ve studium na Le Cordon Bleu v Paříži a později v úspěšnou kampaň za změnu jídelníčků v ukrajinských školách.
  • Vždy prý cítil, že velká část ukrajinské identity, od jazyka a jídla až po módu a architekturu, byla podřízena ruským vlivům. Ve snaze identifikovat a udržet ukrajinské dědictví začal Klopotenko zkoumat předsovětskou ukrajinskou kuchyni v naději, že ji obrodí a podle svých slov ‚poskytne lidem další oporu pro znovuzískání jejich kultury‘.
  •  V roce 2019 otevřel svou kyjevskou restauraci 100 Rokiv Tomu Vpered (Před 100 lety), která odkazuje na to, jaká byla ukrajinská kuchyně před sovětskou nadvládou.
  • Šéfkuchař hodně čerpá z chutí a ingrediencí ze starých ukrajinských receptů, ale povznáší je na moderní úroveň. Na jídelním lístku najdete například pečený pastinák s uzenou zakysanou smetanou, pohankový chléb s příchutí heřmánku, banoš, druh kukuřičné kaše se smetanou, houbami a jablky a samozřejmě boršč ochucený uzenými hruškami.

Boršč je pro Klopotenka jen začátek. Ačkoli je nepravděpodobné, že by UNESCO udělilo podobný status dalším ukrajinským pokrmům, jeho dalším krokem je zviditelnění celé ukrajinské kuchyně doma i v zahraničí. 

Za tímto účelem vyjde na podzim v USA jeho kuchařka The Authentic Ukrainian Kitchen, která nabízí moderní pojetí tradiční ukrajinské kuchyně.

Zdroje: Indian Express, BBC, The Guardian, Instagram Klopotenka

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...