Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uvařte si tarhoňu! Poslouží jako univerzální příloha, hlavní chod i dezert za pár minut i korun

Mezze s lilky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Těstovinové kuličky se staletou historií se těší velké oblibě zejména na Slovensku a v Maďarsku. Koupíte je za pár korun a v bleskurychlém čase z nich připravíte spoustu skvělých pokrmů. Vychutnejte si tarhoňu v polévce, ve směsi se zeleninou nebo jako přílohu k masovým pokrmům. Jak na to?

Co to je tarhoňa?

Tarhoňa, nebo též tarhonya, je surovina známá zejména z tradičních slovenských a maďarských receptů. Na první pohled tarhoňa může připomínat bulgur či kuskus.

Do dnešního Maďarska se dostala v 16. století, její kořeny však sahají až daleko do starověku a jihozápadní Asie, kde se tzv. tarhana připravovala jako směs mletého obilí a jogurtu.

  • Tarhoňa se tradičně vyrábí z pšeničné mouky a vajec, koupit si ji však můžete také v bezvaječné, bezlepkové či celozrnné variantě.
  • Příprava tarhoni je vskutku jednoduchá. Sušenou tarhoňu nasypte do hrnce s vroucí osolenou vodou, přidejte lžíci oleje a vařte podle návodu na obalu, většinou okolo 7–9 minut, dokud není tarhoňa al dente neboli na skus. 

Polévka, hlavní chod, příloha i dezert, to vše může být tarhoňa

Drobné těstovinové kuličky si tradičně připravovali maďarští pastýři a rolníci, a to nejčastěji v pokrmu zvaném pásztortarhonya z masa, uzeniny, brambor, tarhoni, paprik a rajčat. Zkrátka všeho, co bylo po ruce a co patří k typické maďarské kuchyni. 

Proč zařadit tarhoňu do jídelníčku?

Tarhoňa se těší oblibě nejen díky univerzální a rychlé přípravě pokrmů, ale i díky relativně bohaté výživové hodnotě. Záleží, jakou tarhoňu zvolíte a s čím ji budete podávat. 

  • Základní tarhoňa z vajec a pšeničné mouky bohatě zasytí davy dospělých i dětí.
  • Celozrnná varianta dodá potřebnou vlákninu a bezlepkovou si zase mohou dopřát i celiaci.

Zdroje informací: časopis Apetit, hodmezovasarhely

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín