Těstovinové kuličky se staletou historií se těší velké oblibě zejména na Slovensku a v Maďarsku. Koupíte je za pár korun a v bleskurychlém čase z nich připravíte spoustu skvělých pokrmů. Vychutnejte si tarhoňu v polévce, ve směsi se zeleninou nebo jako přílohu k masovým pokrmům. Jak na to?
Co to je tarhoňa?
Tarhoňa, nebo též tarhonya, je surovina známá zejména z tradičních slovenských a maďarských receptů. Na první pohled tarhoňa může připomínat bulgur či kuskus.
Do dnešního Maďarska se dostala v 16. století, její kořeny však sahají až daleko do starověku a jihozápadní Asie, kde se tzv. tarhana připravovala jako směs mletého obilí a jogurtu.
- Tarhoňa se tradičně vyrábí z pšeničné mouky a vajec, koupit si ji však můžete také v bezvaječné, bezlepkové či celozrnné variantě.
- Příprava tarhoni je vskutku jednoduchá. Sušenou tarhoňu nasypte do hrnce s vroucí osolenou vodou, přidejte lžíci oleje a vařte podle návodu na obalu, většinou okolo 7–9 minut, dokud není tarhoňa al dente neboli na skus.
Polévka, hlavní chod, příloha i dezert, to vše může být tarhoňa
Drobné těstovinové kuličky si tradičně připravovali maďarští pastýři a rolníci, a to nejčastěji v pokrmu zvaném pásztortarhonya z masa, uzeniny, brambor, tarhoni, paprik a rajčat. Zkrátka všeho, co bylo po ruce a co patří k typické maďarské kuchyni.
- Další tradiční využití tarhoni najdeme v příloze k maďarskému perkeltu. Běžnou přílohu u nás tvoří také ke kuřeti na paprice.
- Do polévky se tarhoňa hodí jako zavářka nebo alternativa nudlí.
- Přidat ji můžete také do zeleninového salátu, kterému přidá na vydatnosti.
- Přemýšlíte, jaký dezert je možné připravit z tarhoni? Uvařte ji v mléce místo rýže a připravte si luxusní nákyp za pár minut.
- Máte-li rádi chuť orientu, dopřejte si středomořské mezze s ožehnutými lilky, kde můžete kuskus z receptu nahradit tarhoňou.
Proč zařadit tarhoňu do jídelníčku?
Tarhoňa se těší oblibě nejen díky univerzální a rychlé přípravě pokrmů, ale i díky relativně bohaté výživové hodnotě. Záleží, jakou tarhoňu zvolíte a s čím ji budete podávat.
- Základní tarhoňa z vajec a pšeničné mouky bohatě zasytí davy dospělých i dětí.
- Celozrnná varianta dodá potřebnou vlákninu a bezlepkovou si zase mohou dopřát i celiaci.
Zdroje informací: časopis Apetit, hodmezovasarhely