0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

V čínské restauraci vařili vlaštovčí hnízda: Příběhy čtyř podniků oblíbených (nejen) za totality

Automat Koruna
ZDROJ: ČTK, Automat Koruna
sdílet:

Dnes máme na výběr z více než dvou desítek tisíc restauračních zařízení, které nabízejí českou kuchyni, ale i velký výběr kuchyní ze všech koutů světa. Za socialismu se sem tam objevila kuchyně francouzská nebo čínská, převažovala ale tradiční česko-slovenská. Připravili jsme pro vás malé retro okénko do dob minulých, díky kterému můžete nahlédnout do restaurací, které se tehdy těšily popularitě.

Restaurační zařízení za socialismu spadala pod státní podnik Restaurace a jídelny (RaJ). Ten určoval čtyři cenové skupiny a následně jejich plošné ceny i otevírací dobu. Většina restaurací musela zavírat ve 22 hodin, výjimečně měl některý podnik otevřeno do půlnoci. Otevíralo se ale už v šest ráno (takzvané ‚uhlířské‘ podniky dokonce v 5), a to především kvůli dělníkům, kteří chodili na ranní polévku.

  • Valná většina restaurací se zaměřovala na česko-slovenskou kuchyni, některé na kuchyni východního bloku.
  • V podnicích první cenové skupiny, tedy v nejluxusnější třídě, jste mohli ochutnat kuchyni francouzskou.
  • V Praze byla třeba i jedna restaurace indická a čínská.

Čínská restaurace ve Vodičkově ulici

Jediná svého druhu, to byla tehdy čínská restaurace v pražské ulici Vodičkova 19. Restauraci založil roku 1958 spisovatel, malíř a diplomat Adolf Hoffmeister. V 50. letech pobýval pracovně v Paříži a New Yorku, kde mu čínská kuchyně zachutnala, a tak se ji rozhodl po příjezdu prosadit i v Praze.

S tím nebyl vzhledem k přátelským vztahům s Čínou problém, a tak se k nám brzy podařilo dostat autentické dekorace i suroviny potřebné k přípravě exotických pokrmů. Lekce čínské kuchyně tehdy dávali českým kuchařům přímo čínští mistři. 

  • Mezi speciality podniku patřila polévka z vlaštovčích hnízd. Pokrm se připravuje z hnízda rorýsovitých ptáků – salangany ostrovní. Ti hnízdo tvoří tak, že slepují chaluhy pomocí slin. Odtržené hnízdo se poté propláchne a uvaří z něj vývar.
  • Další specialitou podniku byly mořské okurky.
  • Šéfkuchaře tohoto legendárního podniku Vladimíra Suchého najdete dnes v čínské restauraci U Koruny v pražských Hostivicích.

U Kalendů

Restaurace U Kalendů na Rašínově nábřeží v Praze vznikla ještě před nástupem totalitního režimu. Podnik byl vyhlášený tím, že se zde teplá kuchyně začala podávat v brzkých ranních hodinách.

  • Lidé si pochutnávali na gulášové či dřšťkové polévce, mezi speciality patřily i vnitřnosti připravené na různé způsoby brzlík, žlázy, ledvinky, jazyk, hrudí.
  • V 70. letech se zde začal podávat smažák s vařeným bramborem, někdy i s domácími hranolky.
  • V roce 2021 podnik převzala síť vyhlášených podniků Ambiente.

Automat Koruna

Automat Koruna snad nemusíme dlouze představovat. Nedávno jsme ho zmiňovali v článku o historii rychlého občerstvení v Čechách. Na Václavském náměstí se objevil v roce 1931 a nad obloženým chlebíčkem se zde scházeli studenti i známí herci.

  • A proč se tehdy některým bistrům říkalo automaty? Protože si v nich zákazníci mohli dát točenou limonádu do mosazného kelímku a chlebíček z automatu.

Alcron 

Zdi jednoho z nejstarších hotelů v Praze byly často svědky rozhovorů plných přísně tajných informací. Menu (často francouzská kuchyně) v restauraci si mohl dovolit málokdo, ale pokud jste se v Alcronu ocitli, možná vedle vás seděli komunističtí agenti, hollywoodské hvězdy nebo diplomaté. Za jeho otevřením v roce 1932 stojí stavební inženýr a podnikatel Alois Krofta (AL-ois KRO-fta).

  • Potom, co komunisté hotel Alcron znárodnili, Alois Krofta zemřel.
  • V Alcronu jsou dvě restaurace Alcron a La Rotonde.

Mezi další populární podniky té doby patří například restaurace U Pinkasů, U Zlatého Tygra, restaurace Zlatá Praha v hotelu InterConitental nebo v hotelu Paříž.

Zdroje informací: web hotelu Alcron, Novinky, web Ambiente, Aktuálně

Související články

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Jsou vyvedené k dokonalosti a recepty v nich doprovázejí dokonalé fotografie....
Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit