Nová registrace Zapomenuté heslo

Vafle nejsou žádnou moderní novinkou na kulinářské scéně. Možná se budete divit, na jak velkém kousku historie si pochutáváte

8. 8. 2024
Vafle
Unsplash

Vafle jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě. Tento pokrm má za sebou fascinující cestu od prapočátků ve starověkém Řecku až po svou moderní podobu – třeba americké vafle Eggo, které miluje Eleven v seriálu Stranger Things. Zajímá vás, jak se křupavý zázrak dostal na naše stoly?

V Antice připravovali Řekové mezi horkými kovovými deskami placky zvané obelios. Ve středověku se tyto placky vyvinuly v oplatky pečené nad otevřeným ohněm. Začaly se také objevovat první speciální železné nástroje na pečení těchto oplatek s různými motivy, často náboženskými.

  • Základní těsto se skládalo z mouky a vody.křižácké výpravy přinesly nové suroviny, jako byla voda z květů pomeranče, které se začaly do těsta postupně přidávat.

První dochovaný recept na vafle pochází ze 14. století – těsto se vyrábělo z vajec, mouky a vína. V 16. století získávaly vafle na oblibě ve Francii a Belgii. Francouzský král Karel IX. prý dokonce oficiálně nařídil, aby prodejci vaflí stáli alespoň čtyři metry od sebe. To mělo zabránit hádkám a sporům mezi nimi.

Později se vafle rozšířily z Evropy i za oceán, což dalo vzniknout jejich americké obdobě. 

Vafle, kam se podíváš

Vafle si dnes vychutnáte téměř všude na světě. Nečekejte ale, že vám v americkém bistru naservírují stejný pokrm jako u bruselského pouličního stánku.

Vanilkové vafle z podmáslí

Vanilkové vafle z podmáslí

< 45 min
4.1(63x)
Přečíst recept

Regionální varianty vaflí se liší nejen tvarem a chutí, ale i způsobem přípravy a servírování. Rozdíl je také v těstě: Některé vafle se připravují z kynutého těsta, jiné druhy si vystačí s kypřicím práškem do pečiva.

  • Belgické vafle: Lehké, nadýchané vafle, často podávané s ovocem, šlehačkou nebo čokoládou.
  • Lutyšské vafle: Hustší a sladší varianta vaflí, vyráběná z kynutého těsta podobnému brioche s kousky cukru, které při pečení zkaramelizují.
  • Americké vafle: Tenké a křupavé, často podávané se sirupem a máslem, někdy i s ovocem nebo šlehačkou.
  • Hongkongské vafle: Měkčí a sladší, často plněné arašídovým máslem a cukrem.
  • Skandinávské vafle: V Norsku se podávají se sladkým sýrem gomme.
  • Pandanové vafle: Vietnamské vafle mají zelenou barvu a příchuť pandanu a kokosového mléka.

S čím si vafle podávat?

Vafle jsou neuvěřitelně univerzální a vychutnat si je můžete jak nasladko, tak naslano. S čím je servírovat?

  • Ovoce: Nic nezkazíte klasikou (jahody, banán, borůvky), ale můžete se pustit i do exotičtějších kreací (fíky, mučenka, kiwi, ananas). Ovoce můžete navíc přidat i přímo do těsta.
  • Polevy: Korunu vaší snídani dodá čokoládová poleva, javorový sirup nebo třeba slaný karamel.
  • Zmrzlina: V létě můžete vafle osvěžit například kopečkem domácí zmrzliny.
  • Slané suroviny: Přidáním slaniny, vajec či sýra proměníte sladké hřešení ve vydatnou snídani.

Zdroje: TimeMagazineAtlasObscura, LeVif

Sdílet článek

Vafle Historie Sladké pečení Světová klasika Dezerty Sladká snídaně

Související články