Vafle jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě. Tento pokrm má za sebou fascinující cestu od prapočátků ve starověkém Řecku až po svou moderní podobu – třeba americké vafle Eggo, které miluje Eleven v seriálu Stranger Things. Zajímá vás, jak se křupavý zázrak dostal na naše stoly?
V Antice připravovali Řekové mezi horkými kovovými deskami placky zvané obelios. Ve středověku se tyto placky vyvinuly v oplatky pečené nad otevřeným ohněm. Začaly se také objevovat první speciální železné nástroje na pečení těchto oplatek s různými motivy, často náboženskými.
- Základní těsto se skládalo z mouky a vody. Až křižácké výpravy přinesly nové suroviny, jako byla voda z květů pomeranče, které se začaly do těsta postupně přidávat.
První dochovaný recept na vafle pochází ze 14. století – těsto se vyrábělo z vajec, mouky a vína. V 16. století získávaly vafle na oblibě ve Francii a Belgii. Francouzský král Karel IX. prý dokonce oficiálně nařídil, aby prodejci vaflí stáli alespoň čtyři metry od sebe. To mělo zabránit hádkám a sporům mezi nimi.
Později se vafle rozšířily z Evropy i za oceán, což dalo vzniknout jejich americké obdobě.
Vafle, kam se podíváš
Vafle si dnes vychutnáte téměř všude na světě. Nečekejte ale, že vám v americkém bistru naservírují stejný pokrm jako u bruselského pouličního stánku.
Regionální varianty vaflí se liší nejen tvarem a chutí, ale i způsobem přípravy a servírování. Rozdíl je také v těstě: Některé vafle se připravují z kynutého těsta, jiné druhy si vystačí s kypřicím práškem do pečiva.
- Belgické vafle: Lehké, nadýchané vafle, často podávané s ovocem, šlehačkou nebo čokoládou.
- Lutyšské vafle: Hustší a sladší varianta vaflí, vyráběná z kynutého těsta podobnému brioche s kousky cukru, které při pečení zkaramelizují.
- Americké vafle: Tenké a křupavé, často podávané se sirupem a máslem, někdy i s ovocem nebo šlehačkou.
- Hongkongské vafle: Měkčí a sladší, často plněné arašídovým máslem a cukrem.
- Skandinávské vafle: V Norsku se podávají se sladkým sýrem gomme.
- Pandanové vafle: Vietnamské vafle mají zelenou barvu a příchuť pandanu a kokosového mléka.
S čím si vafle podávat?
Vafle jsou neuvěřitelně univerzální a vychutnat si je můžete jak nasladko, tak naslano. S čím je servírovat?
- Ovoce: Nic nezkazíte klasikou (jahody, banán, borůvky), ale můžete se pustit i do exotičtějších kreací (fíky, mučenka, kiwi, ananas). Ovoce můžete navíc přidat i přímo do těsta.
- Polevy: Korunu vaší snídani dodá čokoládová poleva, javorový sirup nebo třeba slaný karamel.
- Zmrzlina: V létě můžete vafle osvěžit například kopečkem domácí zmrzliny.
- Slané suroviny: Přidáním slaniny, vajec či sýra proměníte sladké hřešení ve vydatnou snídani.
Zdroje: TimeMagazine, AtlasObscura, LeVif