Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vafle nejsou žádnou moderní novinkou na kulinářské scéně. Možná se budete divit, na jak velkém kousku historie si pochutáváte

Vafle
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Vafle jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě. Tento pokrm má za sebou fascinující cestu od prapočátků ve starověkém Řecku až po svou moderní podobu – třeba americké vafle Eggo, které miluje Eleven v seriálu Stranger Things. Zajímá vás, jak se křupavý zázrak dostal na naše stoly?

V Antice připravovali Řekové mezi horkými kovovými deskami placky zvané obelios. Ve středověku se tyto placky vyvinuly v oplatky pečené nad otevřeným ohněm. Začaly se také objevovat první speciální železné nástroje na pečení těchto oplatek s různými motivy, často náboženskými.

  • Základní těsto se skládalo z mouky a vody.křižácké výpravy přinesly nové suroviny, jako byla voda z květů pomeranče, které se začaly do těsta postupně přidávat.

První dochovaný recept na vafle pochází ze 14. století – těsto se vyrábělo z vajec, mouky a vína. V 16. století získávaly vafle na oblibě ve Francii a Belgii. Francouzský král Karel IX. prý dokonce oficiálně nařídil, aby prodejci vaflí stáli alespoň čtyři metry od sebe. To mělo zabránit hádkám a sporům mezi nimi.

Později se vafle rozšířily z Evropy i za oceán, což dalo vzniknout jejich americké obdobě. 

Vafle, kam se podíváš

Vafle si dnes vychutnáte téměř všude na světě. Nečekejte ale, že vám v americkém bistru naservírují stejný pokrm jako u bruselského pouličního stánku.

Regionální varianty vaflí se liší nejen tvarem a chutí, ale i způsobem přípravy a servírování. Rozdíl je také v těstě: Některé vafle se připravují z kynutého těsta, jiné druhy si vystačí s kypřicím práškem do pečiva.

  • Belgické vafle: Lehké, nadýchané vafle, často podávané s ovocem, šlehačkou nebo čokoládou.
  • Lutyšské vafle: Hustší a sladší varianta vaflí, vyráběná z kynutého těsta podobnému brioche s kousky cukru, které při pečení zkaramelizují.
  • Americké vafle: Tenké a křupavé, často podávané se sirupem a máslem, někdy i s ovocem nebo šlehačkou.
  • Hongkongské vafle: Měkčí a sladší, často plněné arašídovým máslem a cukrem.
  • Skandinávské vafle: V Norsku se podávají se sladkým sýrem gomme.
  • Pandanové vafle: Vietnamské vafle mají zelenou barvu a příchuť pandanu a kokosového mléka.
Skryt pre seznam

S čím si vafle podávat?

Vafle jsou neuvěřitelně univerzální a vychutnat si je můžete jak nasladko, tak naslano. S čím je servírovat?

  • Ovoce: Nic nezkazíte klasikou (jahody, banán, borůvky), ale můžete se pustit i do exotičtějších kreací (fíky, mučenka, kiwi, ananas). Ovoce můžete navíc přidat i přímo do těsta.
  • Polevy: Korunu vaší snídani dodá čokoládová poleva, javorový sirup nebo třeba slaný karamel.
  • Zmrzlina: V létě můžete vafle osvěžit například kopečkem domácí zmrzliny.
  • Slané suroviny: Přidáním slaniny, vajec či sýra proměníte sladké hřešení ve vydatnou snídani.

Zdroje: TimeMagazineAtlasObscura, LeVif

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petra.badalec

Apetit magazín